Bilgisayar Temizliği Nasıl Yapılır?

Bilgisayar Temizliği Nasıl Yapılır?

Günümüzde saatlerce başında durduğumuz bilgisayarlar, zaman içerisinde kirlenebilir. Bu durum hem bulunduğunuz ortamı hem de bilgisayarınızın donanımlarını olumsuz yönde etkiler. Bu makalemizde ise sizlere bilgisayar temizliği nasıl yapılır hakkında bazı ipuçları vereceğiz. Bu sayede bilgisayarınızın ömrünü uzatabilir ve daha kullanışlı bir hale getirebilirsiniz.

Bilgisayarı Temizlemeden Önce Yapılması Gerekenler

Bilgisayarınızı temizlemeye başlamadan önce ilk olarak bazı önemli adımları uygulamanız gerekir.

  • Bilgisayarınızız açık bir konumdaysa kapatın.
  • Bilgisayarın güç düğmesini çekin.
  • Bilgisayara bağlı tüm cihazları çıkartın.
  • Kasanın yan kapaklarını sökün.

Bu işlemleri uygulamanızın ardından bilgisayarınız, bilgisayar temizleme işlemine hazır hale gelir. Bilgisayarınızı temizlemek içinse bir üfleme atleti veya ıslak bir bez almanız yeterli olacaktır.

Bilgisayar Temizliği

Tozsuz bir bilgisayarda, bileşenleri sökmek yerine temizlik için hava kompresörü veya saç kurutma makinesi kullanabilirsiniz. Burada önemli olan, kompresörü veya saç kurutma makinesini dikey yön yerine yan şekilde tutmaktır. Buradaki amacımız, kaçan tozun gövdenin açık tarafına hareket etmesini ve daha derine batmasını önlemektir.

Toz, doğrudan ters yönde püskürtüldüğünde daha derine nüfuz ettiğinden temizlik bileşenlere zarar verebilir. Fanların çok yakın olmaması ve soğuk hava üflemesi bilgisayarınıza eklenmelidir. Sıcak hava bileşenlere zarar verebilir. Aynı zamanda bilgisayar yavaşlama sorununa neden olabilir.

Fanın Dönmesine İzin Vermeyin

Bir diğer önemli detay ise kasanın içindeki fanı üflediğinizde veya teneffüs ettiğinizde fanın dönmesini engellemeniz gerekiyor. Çok fazla çevirmek fanı yakabilir.

Alkol İçeren Malzemeler Kullanın

Üfleme işlemini uyguladıktan sonra herhangi bir peçeteyi kolonya ile nemlendirmek, içerisinde alkol içerdiğinden hızla buharlaşarak parçalara zarar vermez. Ancak daha emin olmak isterseniz, toz aldıktan sonra bilgisayarınızın bazı kısımları dışında diğer yüzeyleri temizleyebilir ve bilgisayarı daha detaylı temizlemek için bir profesyonelden yardım isteyebilirsiniz.

Bilgisayar Parçalarını Karıştırmayın

Bir parçayı çıkarırken veya bilgisayar temizleme yaparken, parça vidalarını karıştırmamaya ve parçaya zarar vermeden uygun bir temizleme ürünü ile bilgisayarınızdan temizlememeye dikkat etmelisiniz. Bileşenleri yeniden monte ederken uygun kabloların uygun yerlere yerleştirilmesi önemlidir. İşlemci fanını çıkarırken işlemci termal macunu temizlenmeli ve güncellenmelidir.

Parçalara Hassas Davranın

Unutmayalı ki bilgisayarınızın zamanla tozlanması bilgisayarınıza zarar vermeyebilir. Ancak bu tozun temizlenmesi sırasında kullanılan araç ve gereçler bilgisayar parçalarına zarar vererek bilgisayarınızın bozulmasına neden olabilir.

Ayrıca eğer bilgisayarınızın ıç temizliğini de yapmak istiyorsanız Bilgisayar Gereksiz Dosyaları Silme Nasıl Yapılır adlı makalemizi de mutlaka okumanızı öneriyoruz. I ♥ Google

1 thoughts on “Bilgisayar Temizliği Nasıl Yapılır?”

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...