bilgisayar hızlandırma

2021 Yılı Bilgisayar Hızlandırma Rehberi

Bilgisayarlarımız kullanmaya başladığımız günden sonra, yavaş yavaş performanslarını yitirirler. PC’lerimizde hız ve performans düşüşünün pek çok sebebi olabilir. 2021 yılı için bilgisayar hızlandırma rehberimizi okuyarak bu sorunlara çözüm bulabilirsiniz.

“Bilgisayarım çok kasıyor, sürekli donuyor.” Cümlesi sizlere bir yerden tanıdık mı geliyor? Ne yaparsanız yapın, bilgisayarınızı istediğiniz hıza ulaştıramadınız mı? Merak etmeyin! Bu rehber ile birlikte ilerleyerek bilgisayar hızlandırma ve performans arttırma gibi işlemleri sorunsuz biçimde yerine getirebileceksiniz.

Öncelikle, bilgisayarımızın yavaşlama sebeplerine değineceğiz. Ardından, yavaşlamaya neden olan temel bilgisayar sorunlarından nasıl kurtuluruz, düzeltiriz? Sorularını inceleyeceğiz. Sorunları incelemeden önce, bilgisayar hız testi yaparak performansınızı ölçebilirsiniz.

Bilgisayar Neden Yavaşlar?

Bilgisayarlarımızın yavaşlamasının pek çok temel sebebi olabilir. Bu temel sebepler arasında bazılarını herkes biliyor olsa da, bir kısmı ise pek bilinmemektedir. Bilgisayar hızlandırma işlemi yapmadan önce, bilgisayarın neden yavaşladığını bilmek önemlidir.

bilgisayar hızlandırma
bilgisayar hızlandırma

Bilgisayarı yavaşlatabilecek sebepler ise;

  • Bilgisayarlarımız, aşırı ısınma ve havalanmama sorunlarından dolayı yavaşlayabilirler. İşlemci ve ekran kartı ısıları arttıkça, performansları düşen bileşenlerdir. Bu sebeple, soğutma ve havalandırma eksikliğinden bilgisayarımız yavaşlayabilir.
  • Kötü amaçlı yazılım (virüs) sebepleri ile bilgisayarımız yavaşlayabilir. Virüsler sebebi ile biz farkında olmadan arka planda pek çok işlem çalışıyor olabilir. Bu durum, bilgisayarın çoklu işlem yapmasına, işlemcisini daha fazla yormasına neden olur. Yine virüslerden kaynaklanabilen, performans sorunu da yaşıyor da olabiliriz.
  • Hafıza doluluğu nedeni ile disklerimizin okuma/yazma hız oranlarında düşüş yaşayabiliriz. Bu düşüş, doğal olarak yavaşlamayı beraberinde getirecektir.
  • Son olarak, parçalarımız eskidiği için de yavaşlama yapıyor olabilirler.

Bilgisayar Hızlandırma Sorun Çözümleri

Bilgisayarlarımız için gerekli olanları yaptıktan sonra, onları ilk gün ki hızlarına yakın bir performans da çalıştırabiliriz. Bilgisayar hızlandırma işlemlerini yaptıktan sonra bile, bilgisayar ilk gün ki performansını vermeyebilir. Bunun nedeni ise parçaların ilk güne nazaran, daha eski olmasıdır.

Bilgisayarlarımız da bulunan yavaşlama problemlerine çözümler;

  • Virüs nedeni ile bilgisayarınızın yavaşladığını düşünüyorsanız, ilk olarak bilgisayara format atmanızda yarar var. Format attıktan ve gereken driverları kurduktan sonra, kaliteli bir virüs programı kurarak, bilgisayarınıza virüs girmesini elinizden geldiğince engelleyebilirsiniz.
  • Isınma nedeni ile bilgisayarınız yavaşladığını düşünmekteyseniz, bilgisayarınızın termal macununu yenileyebilirsiniz. Laptoplar için termal macun yenileme işleminde işlemci ve ekran kartına kolaylıkla macun yenileme işlemi yapılabilir. PC için ise iş biraz daha uzmanlık istemektedir. Bilgisayar hızlandırma yaparken bu aşamalarda dilerseniz uzman yardımı almanızda fayda olacaktır.
  • Format atmak, hafıza doluluğu ile ilgili yavaşlamalara da çözüm olacaktır.
  • Parçalarınız eskidiyse buna yapabileceğiniz tek şey, onları yenilemektir.

Bilgisayarınız için gereken işlemleri yaptıktan sonra, hız ve performans artışının farkına varacaksınız.

Yaptığınız bu işlemler bile bilgisayar hızlandırma konusunda sizlere yardımcı olmuyorsa;

  • PC’nizi teknik servise yollayabilirsiniz.
  • Ücretli analiz uygulamaları kullanarak sorunun ne olduğunu bulmaya çalışabilirsiniz.
  • Garantiniz yok veya ürününüz toplama ise bilgisayar tamircilerine giderek sorununuzu anlatabilirsiniz.

Bilgisayarınızın yavaş açıldığını düşünüyorsanız, başlangıçta otomatik olarak çalışan uygulamaları devre dışı bırakmayı denemelisiniz. Başlangıçta hangi uygulamaların çalıştığını görmek için, görev yöneticisini açtıktan sonra, başlangıç kısmına girebilirsiniz.

Bilgisayar hızlandırma için başlangıç kısmından dilediğiniz uygulamaları devre dışı bırakabilirsiniz. Bu işlem bir daha başlangıçta devre dışı bıraktığınız uygulamaların açılmamasını sağlayacaktır.

Web sitemiz içerisinde bilgisayar, teknoloji, yaşam ve benzeri pek çok konuda blog yazısı

ulunmaktadır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...