bilgisayar neden yavaşlar

Bilgisayar Neden Yavaşlar?

Bilgisayarlarımız kullanım sürelerimize ve depolama alanlarımızda bulunan uygulamalara göre zaman zaman yavaşlama yapabilirler. Teknoloji harikası olan bu aletlerin neden yavaşladığı ile ilgili en belirgin özellikleri sizlere sunacağız. Bilgisayar neden yavaşlar? Depolama alanının doluluk oranı, virüs ve benzeri zararlı yazılımların bilgisayar içerisinde bulunması, optimizasyon sorunları gibi sorunlar nedeniyle bilgisayarlar yavaşlayabilir.

Bilgisayarlarımızın yavaşlamasının bir diğer ve önüne geçilemez sebebi; bilgisayar parçalarımızın eskimesidir. Eskimenin önüne geçmek şu an ki teknolojik koşullarda mümkün olmasa bile, diğer yöntemler için bilgisayar hızlandırma rehberimizden yardım alabilirsiniz.

Bilgisayar Yavaşlama Nedenleri | En Sık Rastlanan Sebepler

Eskiyen, aşırı kullanılan, yanlış indirme yapılan, güvenliği tam olarak sağlanamayan bilgisayarlar gün geçtikçe daha da yavaşlayacaktır. Bilgisayar yavaşlama nedenleri arasında en sık rastlanan sebepleri sizler ile alt başlıklar halinde inceleyeceğiz. Yavaşlamaya neden olan en belirgin sebepler;

Virüs Nedeni ile Bilgisayar Yavaşlayabilir

Virüs nedeni ile hız kaybı yaşanması, bilgisayarlarda en sık görülen durumların başında yer alır. Bilgisayar yavaşlama sebepleri arasında yer alan virüslerden kurtulmak adına, kaliteli bir virüs programı indirebilirsiniz.

Virüs programı fayda vermezse bilgisayara format atma yolunu da deneyebilirsiniz. Virüsler hakkında daha fazla bilgi edinme, işleyişlerini öğrenme adına, buraya tıklayarak bilgisayar virüsleri hakkında yazdığımız yazımızı inceleyebilirsiniz.

Kısa dip not olarak; indireceğiniz programların lisanslı olmasına, orijinal filmler ve orijinal oyunlar oynamaya özen göstermeniz, bilgisayarınızı virüslerden koruyacaktır. Bilmediğiniz veya güvenmediğiniz kişi veya sitelerden indirme yapmamanızı tavsiye ediyoruz.

Hafıza Alanının Aşırı Dolu Olması ve Başlangıçta Çalışan Program Sayısı

Bilgisayar hızlandırma rehberimizi okursanız, hafıza alan doluluğu ve başlangıçta çalışan programların nasıl azaltılabileceğini öğrenirsiniz. Yine, bilgisayar kullanılmayan programları kaldırma yazımıza da buradan ulaşabilirsiniz.

Bilgisayar yavaşlama nedenleri arasında en büyük etkenlerin başında, bilgisayar hafızasının doluluk oranı gelir. Hafıza oranınız gerekenden fazla doluysa gereksiz verileri ve gereksiz dosyaları silmelisiniz.

Başlangıçta çalışan programların sayısı da, bilgisayarınızın yavaşlamasına neden olan etkenler arasındadır. İlk başlıkta belirttiğimiz bilgisayar hızlandırma rehberimizden bu sorunun çözümünü de bulabilirsiniz.

Optimizasyon ve Güncellik Sorunları

Bilgisayarınızın sürümüne uygun olmayan programları çalıştırdığınız zaman, optimizasyon sorunu ile karşılaşabilirsiniz. Bu sebeple, bir programı yüklerken, bilgisayarınız hangi sürüm ise ona uygun olarak yüklemeye gayret gösterin.

Pek çok program farklı sürümlerde çalışmasa bile, yanlış sürüm için indirdiğiniz programın çalışması halinde optimizasyon sorunları yaşayabilirsiniz.

Bilgisayarınızın işletim sisteminin güncel olduğundan emin olun. Gereken güncellemeleri vaktinde yapmaya özen gösterirseniz, bilgisayarınızın performansını artırabilirsiniz.

Örneğin, Windows 10 işletim sistemi kullanıcıları 2021 yılında olmamıza rağmen düzenli olarak işletim sistemi güncellemesi almaktadır. Bu güncellemeler ile birlikte pek çok problem ve hız sorunları ortadan kalkmaktadır.

Bilgisayar yavaşlama nedenleri arasında yüklü olan programların güncel olmaması da yer alıyor olabilir. Bu yavaşlama sebebi diğerlerine nazaran düşük bir oranda olsa bile, programların güncelliğini kontrol etmeniz de fayda var.

Bilgisayarın neden yavaşladığı hakkında en çok rastlanan problemleri sizlere aktarmaya çalıştık. Fakat, unutulmaz bir gerçeği yeniden vurgulayarak yazımızı sonlandırmak istiyoruz. Bu gerçek, bilgisayar parçalarımızın zaman içerisinde eskidiği ve performansının günden güne düştüğü gerçeğidir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...