İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Genel
  3. Verilerimizi Koruyan KVKK Nedir? KVKK İle GDPR Arasındaki Farklar

Verilerimizi Koruyan KVKK Nedir? KVKK İle GDPR Arasındaki Farklar

featured

Son günlerde WhatsApp gizlilik politikasını değiştirerek kullanıcılarına farklı bir gizlilik politikası sunmuş ve bunu kabul etmeyen kişilerin WhatsApp kullanımı yasaklanmıştı. Bu ilkeyi kabul etmeyen kişilerde WhatsApp uygulaması açılmıyordu bile. GDPR ve KVKK nedir? Bu iki hukuki kavramın insanlar için ne anlattığını ele alacağız ve özelliklerini sizlere aktaracağız.

GDPR ve KVKK kavramları insanların kişisel verilerini korumak için çeşitli düzenlemeleri ifade eder. Verileri işler ve şirketlere sıkı kurallar getirir. Avrupa’da GDPR olarak bilinir, Türkiye’de ise KVKK olarak bilinmektedir.

KVKK Nedir?

Türkiye Cumhuriyeti’nde 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kısaca KVKK olarak tanınmaktadır. Resmi Gazete’de 7 Nisan 2016 tarihinde yayınlanarak resmen yürürlüğe girmiştir. Bu kanunun amacı ise insanların temel hakkını ve özgürlüğünü gözeterek kişisel verilerin gerçek ve tüzel kişilerce yükümlülüklerini ve uyması gereken katı kuralları düzenlemek olarak açıklanmaktadır.

GDPR Nedir?

GDPR, General Data Protectin Regulation yani Genel Veri Koruma Yönetmeliği tanımıdır. 25 Mayıs 2018 tarihinde Avrupa Birliği üyesi ülkelerde yürürlüğe girerek AB ülkelerinin tamamını kapsamaktadır. Bu yönetmenliğin amacı Avrupa Birliği vatandaşlarının temel hak ve özgürlüklerini gözeterek kişisel verilerini tamamen korumaktır. Bu yönetmelik 95/46/EC sayılı kişisel verilerin işlenmesi ve serbest dolaşımı bakımından insanların bireysel korunmasına ilişkin Avrupa Konseyi Direktifi ve Avrupa Parlamentosu’nun devamı niteliğinde ele alınır.

KVKK Hangi Verileri Koruyor?

İnternette dolaşan kişiler KVKK izni ve metni ile karşılaşır. Peki ya KVKK bireylerin hangi verilerini korumaktadır? Bu kanunda “gerçek kişiye ait bir bilgi” tanımı kullanılır ve şu anlama gelir ki,  ülkemizin kanunlarına istinaden kişi o siteye girdiğinde yaptığı herşeyin kişisel veri koruma kapsamında ele alınması ve koruma altına alınması demektir.

KVKK cezaları ?

KVKK ile internette çeşitli yükümlülükler de meydana gelmektedir. Bunları yerine getirmeyen gerçek ve tüzel kişiler hakkında idari ceza limitinin alt tutarı 5 bin ila 1 milyon tl olarak ele alınmıştır. Bunun ynaı sıra para cezası yiyen kişiler halen daha yükümlülüğünü yerine getirmezse tüzel ve gerçek kişilerin verilerini sızdırdığı için çeşitli uygulamalara tabii tutulacaktır.

Yorum Yap

Yorum Yap