Telli Çalgılar Nelerdir ? Özellikleri Hakkında Detaylı Bilgiler

Telli çalgılar, tarihe bakacak olursanız, genel olarak müzik aletlerinin insanoğlu ile neredeyse eş zamanlı ve büyük bir tarihe geçmiş olduğunu göreceksiniz. Bu çalgılar için buluş nedenlerine bakacak olursanız, çeşitli kullanım alanları olduğunu, farklı amaçlara hitap ettiğini ve bunlara benzer şeyler görebilirsiniz. Fakat, bildiğiniz üzere, her müzik aleti ya da enstrümanlar perküsyon çalgılar kadar derin bir tarihe sahip olmasa da, telli müzik gibi diğer müzik aletleri de vurmalı müzik aletleri kadar geniş ve derin bir tarihe sahiptir. İşte bu noktada, müzik aletlerinin hayatımızda ne kadar önemli bir yere sahip olduğunu anlayacaksınızdır. Ancak, tüm bu bahsettiğimiz müzik aletleri de tıpkı telli çalgılar gibi kendi aralarında da ayrı ayrı kategorilere ayrılmaktadırlar. Sebebine gelecek olursak, farklı coğrafyalar, farklı kültürler ve çeşitli kullanım alanlarından dolayı her bir kültürün kendine has özelliklerini ilave ettiğini düşünecek olursanız, çeşitliliğin ne kadar büyük olduğunu anlayacaksınızdır. İşte bu noktada, günümüzde hemen hemen son hallerini almış müzik aletlerini kategorileştirmek için, belli başlı özelliklerinden ayrım yaparak okuyucuya veya alıcıya avantaj sağlanmaktadır. Tıpkı, makalemizin başlığı olan telli çalgılarda olduğu gibi diyebiliriz. Telli müzik aletleri alt kategorilerine örnek vermek gerekirse, alt yan başlıkları okuyabilirsiniz.

 

Telli Müzik Aletleri 3’e Ayrılır

1-) Vurmalı Telli Çalgılar

2-) Yaylı Telli Çalgılar

3-) Telli Çalgılar

 

Vurmalı Telli Çalgılar

Vurmalı telli çalgılar, tuşlu müzik aletleri arasında yer alan piyano çalgısı için açılan kategori ismidir. Çalışma prensibine gelecek olursak, tuşlara basarken aynı zamanlı çekiç benzeri aparatların tellere darbe sonucu oluşan titreşimlerin ses oluşturmasıdır. Bu kategoride yer alan kuyruklu piyano modeline gelecek olursak, birçok büyük sanatçının imzasının olduğu bu müzik aleti kategorisinde, her türlü müzik türüne uyum sağlayacak tarzda müzik yapabilirsiniz. Bu başlığa son olarak, piyano için genel kategori araştırması yapacak olursanız, tuşlu müzik aletleri olarak anılmakta ve perküsyon çalgılar kategorisinin alt yan dalıdır.

 

Yaylı Telli Çalgılar

Yaylı telli çalgılar, telli çalgılar arasında büyük bir kategoriye sahip olan ve içerisinde birçok müzik aletini bulundura kategori ismidir. İçerisindeki enstrümanlara bakacak olursak, Keman, Elektro keman, Çello, Kontrabas, Viyolonsel, Viyola, Yaylı tambur, Kabak kemane ve Kemençe olmak üzere büyük bir kategoridir. Bu başlıkta en çok revaçta olan ürünse, keman ve elektro keman diyebiliriz. Detaya inecek olursak, yaylı telli çalgıların normal telli müzik aletlerinden daha farklı ve daha tiz bir sesi olduğu aşikardır. Önemli akort ayarlarının yapıldığı ve vuruşlar dışında belli açılarla sesler çıkarabileceğiniz bu kategoride, ses çıkarmak için kemanda olduğu gibi at kılı örnek olmak üzere keman yayı ve benzeri ek ürünlere ihtiyaç duyabilirsiniz. Buna örneklemek gerekirse, gitardaki pena ile aynı mantıktır. Ancak, bu detaylı kategoride var olan keman için detaylı bir başlık daha açmak isterim.

 

Keman

Keman, yaylı müzik aleti olarak anılan ve her boyda modeli olan dünya üzerinde ünlü bir müzik aletidir. Teknolojinin gelişmesi sonucu ortaya çıkan elektro keman ise, bu kategorinin diğer bir güzel enstrümanıdır. Boyut olarak, her çeşit yaşta kullanıcıya özel olarak üretilen bu enstrüman başlığında, 1/4 keman yani çeyrek keman, 1/2 keman yani yarım keman, 3/4 keman yani üç çeyrek keman ve 4/4 keman yani tam boy keman ya da diğer bir deyişle profesyonel keman olarak birçok model karşınıza çıkabilir. Tabi ki, her birinin çalış stili ve ses tınısı aynıdır. Nedeniyse, aynı ölçüde yani orantıda küçültülerek üretilen bu müzik aletleri, doğru orantıda tüm işlemler yapıldığı için herhangi bir farktan dolayı neden olan sorun gözlemlenmemektedir.

 

Kemanları İncelemek İçin: https://www.yonkamuzikmarket.com/keman

 

Tezeneli Çalgılar

Tezeneli çalgılar, tezeneli müzik aletleri için en iyi örnekler saz yani bağlama modelleri olabilir. Bu örneklere, elektro saz yani elektro bağlama olmak üzere dahil edilebilir. Ek olarak, ut, tambur, cümbüş, mandolin, kanun, arp ve tar olmak üzere örnekleyebiliriz.  Konuya detaylı inecek olursak, telli müzik aletlerinden ayıran en belirgin özelliği, sadece tezene yardımıyla çalınıyor olması diyebiliriz. Bunun diğer bir adı mızrap olarak düşünebilirsiniz. El ile düzgün çalınma ihtimali olmayan bu müzik aletleri, mızrap yardımıyla tam ve doğru sesi çıkarabilmektedir. Kasa ve yapı olarak birbirine hiç benzemeyen bu müzik aletleri, farklı yöreler, kültürler ve insanların ortak çalışması sonucu ortaya çıkmış müzik aletleridir. Kasa olarak genellikle hiçbiri benzemiyor gibi görünse de, mantık olarak hepsi birbirine benzemektedir.

 

Telli Çalgılar

Telli çalgılar, gitarlar için ayrı bir başlık açmamızın nedenini soracak olursanız, anlarsınız ki, içerisinde birçok enstrüman mevcut olması ve her birinin dünya üzerinde oldukça yaygın bir kullanımı olmasını örnek gösterebiliriz. Konuyu çok dağıtmadan, telli çalgılar yani gitar için kısa örnekler vererek konuya başlamak isterim. Öncelikle, gitar kendi aralarında klasik gitar, akustik gitar, elektro gitar, seyahat gitarı ve ukulele olmak üzere belli başlı kategorilere ayrılmaktadır. Bunların benzerlik ve farklılıklarına bakacak olursak, tabi ki ayrıt edici özellikler göze çarpmaktadır. Örnek vermek gerekirse, en çok karıştırılan iki model olan klasik gitar ve akustik gitar, uzaktan kasaya bakılınca bir fark gözlemlenebilir. Mesela, klasik gitar akustik gitardan daha çok pes ses çıkarmaktadır diyebiliriz. Nedeniyse, akustik gitarın metal tellerden, klasik gitarın misina olarak adlandırılan plastik tellerden oluşuyor olmasıdır. Diğer bir farklılığı, gitarların burgu bölümü de çeşitliliği hemen göz önüne koymaktadır. Yani, kısacası, diğer tüm müzik aletleri arasında olduğu gibi, her farklılığın küçük gibi gözükse de ses, dış görünüş ve kullanım alanları farklılaşmaktadır. Şimdiyse, elektro gitardan söz etmek istiyorum. Gitar amfisi yardımıyla oldukça kullanışlı bir hale gelen bu ürün, gitar amfisi olmadan ses çıkarabilmesi imkansız denilecek kadar azdır. Ek olarak, üzerinde amfi mevcut olduğu için, kolayca ses tonu ayarlarını yapabilirsiniz. Diğer yandan, telli çalgılar arasında yer alan ve kendine ait ince, naif, hoş ve çok fazla beğeni toplayan ince kasası, donanımlarından dolayı oldukça ağır bir hale gelmektedir. Bunun için, gitar askısı, gitar çantası yani gitar kılıfı ve gitar standı kullanımı oldukça yararlı olacaktır. Diğer bir enstrüman modeline gelecek olursak, seyahat gitarı olarak adlandırılan ve ukulele modelleri ile karıştırılsada büyük farklılıklar mevcut olan bu gitar modelinde, 1/4 gitar modeli olarak da anılmaktadır. Kasa ve özellik olarak hiçbir fark görülmeyen bu müzik aletinde, taşınabilir yapısı kolay olduğu için, çok fazla tercih edilmektedir. Bu başlığa son olarak, ukulele modelleri de bu kategoride yer almaktadır. Boyut olarak, soprano ukulele, concert ukulele, tenor ukulele ve bariton ukulele olarak adlandırılan kendi arasında bir den fazla çeşidi bulunan bu enstrüman modeli, diğerlerinin aksine 4 telli yapısı ve ses tonuyla adeta kendine has bir müzik aleti olmaktadır. Bunun için, alıcısı, kullanım alanı ve çalış sitili diğerleri ile karıştırılmamalı ve ayrı bir kategori gibi incelemeniz gerekmektedir.

Gitar Modelleri İçin: https://www.yonkamuzikmarket.com/gitar-fiyatlari

 

Tüm makaleye son olarak, telli çalgılar olarak açtığımız bu başlıkta, vurmalı telli çalgılar, yaylı telli çalgılar, tezeneli çalgılar ve telli müzik aletleri olmak üzere her birini incelediğimizi düşünüyorum. Her enstrüman hakkında kısa bir bilgi edinebileceğiniz bu makalede, herhangi bir soru veya görüş bildirmek istiyorsanız, bize ulaşabilir ve bu makaleyi bilgi edinmek isteyen arkadaşlarınızla da paylaşabilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...