televizyonu kim icat etti

Televizyonu Kim İcat Etti?

Televizyon, yakın geçmişte yapılan en büyük icatlar arasında yer almaktadır. Bu öyle bir icattır ki, yaşam stilimizi baştan sona kadar değiştirmeyi başarmıştır. Televizyonu kim icat etti? 1923 yılında, John Logie Baird tarafından ilk mekanik televizyon icat edilmiştir.

Televizyon icat edildiği ilk günlerde, o kadar yüksek hızla gelişmeye devam etti ki, neredeyse ilk icadından 7 yıl sonra, alım gücü olan herkesin alabileceği bir teknolojik alet konumuna geldi. 1936 yılında gerçekleşen Berlin Yaz Olimpiyatları, Almanya sınırı içerisinde ki evlerde, televizyon aracılığıyla seyredilebilmiştir.

Televizyonu kim icat etti sorusu olan Johm Logie Baird, belki de dünya üzerinde o zamana kadar yapılmış en büyük teknolojilerden birini icat etmiştir.

Türkiye’de İlk Televizyon Yayını Ne Zaman Yapıldı?

Türkiye’de yapılacak olan televizyon yayını ise 1936 senesinden oldukça uzun süre sonra gerçekleşti. Türkiye’de ilk televizyon yayını tarihi, 9 Temmuz 1952 tarihidir. Bu tarihte İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından yapılan bu yayın ülkemizde gerçekleşen ilk yayındır.

İTÜ TV’nin sahip olduğu verici, Philips firmasından alınmıştı. İTÜ TV, 1. banttan 100 watt güçle 1970 yılına kadar yayın yaptı. 1964 tarihli TRT yasası şöyle diyordu; TRT dışında ki kurumların radyo ve televizyon yayını yapması yasaktır. Bu yasaya dayanarak 1970 yılında İTÜ TV kapatıldı. Ardından 1 yıl sonra, 1971 tarihinde vericiler, TRT’ye devredildi.

Türkiye’nin İlk Özel Televizyon Kanalı

1990 yılına geldiğimizde ise TRT haricinde bir kanal daha ortaya çıktı. Bu kanal şimdi ki bilinen adıyla Star 1 kanalı oldu. Türkiye’de ilk televizyon yayını yapan özel kanal ise Star TV olarak kabul edilir. 50.000 İsviçre Frangı sermaye ile oluşturulmuş bu kanal, resmen bir devri kapatmış, yeni bir devri başlatmıştır.

Star’ın ardından pek çok özel televizyon kanalı kurulmaya ve yayın yapmaya başlamıştır. Günümüze geldiğimizde ise neredeyse sayamayacağımız kadar çok kanal yayın hayatına devam etmektedir.

İlk Renkli Televizyon Yayını Ne Zaman Yapıldı?

Pek tabi Baird’in icat etmiş olduğu televizyon, yalnızca siyah ve beyaz görüntüleri ekrana yansıtabiliyordu. Televizyonların renkli bir hal alması ise beklenilenden daha uzun sürmüştür. Hatta, kimileri renkli televizyon yayınları yapılmaya başladığı zaman, bunun bir mucize olduğunu bile düşünmüştür.

İlk renkli televizyon yayını 1966 yılının 1 Eylül’ünde CBC (Amerikan televizyonu) tarafından gerçekleştirildi. Bu yayın, zamanının en büyük olaylarından biri olarak gösterildi. Neredeyse hiç kimse 40 yıldır kullanılan televizyonların, siyah ve beyaz haricinde bir görüntü verebileceğini düşünmüyordu.

Geliştirilen bu televizyonlar temel olarak 1951 ve 1953 yılları arasında yapılan araştırmalara dayanmaktaydı. Bu araştırmaları NTSC denilen bir kurum yapıyordu. NTSC’nin açılımı, National Television Standards Committee, olarak yapılabilir. Türkçe olarak, Ulusal Televizyon Standartları Komitesi, çevirisi yapılabilir.

Türkiye’de İlk Renkli Televizyon Yayını Ne Zaman Yapıldı?

Teknoloji 1966 yılında renkli televizyonlara kavuşsa bile, o zamanlar şimdikine nazaran oldukça düşük globallikte bir dünya bulunmaktaydı. Tıpkı eski zamanlarda ki gibi, icatların farklı ülkelere gitmesi oldukça uzun yıllar alıyordu.

Türkiye’de ilk renkli televizyon yayını bir yılbaşı gecesi olan 31 Aralık 1981 yılında yapıldı. Tabi renkli televizyonların yaygınlaşması, 90’lara kadar süregelen bir süreç oldu.

 

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...