motivasyon nedir

Motivasyon Nedir, Nasıl Artırılır?

Herhangi bir işte başarılı olmanın en büyük sırlarından biri motivasyondur. Motivasyon nedir? Motivasyonu, güdülenme olarak düşünmek mümkündür. Güdü kelimesinin kökenine baktığımız zaman, bireyin içsel hareketlerini başlan, içten gelen güç olduğunu görürüz.

Kişi başlayacağı işe iyi motive olduğu zaman işi rahatça tamamlayabilir. Fakat motivasyon sahibi olmayan kişi, oldukça kolay işlerde bile başarısız olabilir. Bunun temel sebebi, motivasyon olmaması veya yanlış motivasyon kaynaklarıdır. Motivasyon nedir ile ilgili daha fazlasını öğrenmek adına, okumaya devam edebilirsiniz.

Motivasyon Arttırma Yöntemleri

Yazımızda motivasyon arttırmamıza olanak sağlayacak bazı yöntemler bulunmaktadır. Öncelikli olarak konuya daha pozitif yaklaşmamız gerekir. Pozitifliğin yanı sıra, kendimize güvenmekte, konunun başarılı bir şekilde tamamlanması adına oldukça önemlidir.

Motivasyon artırma yöntemleri:

1)     Ertelemekten Kaçınmak

Ertelemekten kaçınmak ve işe doğrudan başlamak oldukça etkili bir yöntemdir. Motivasyon yöntemleri arasında yer alan ertelemekten kaçınmak sayesinde, başladığınız işte ilerleme kaydettikçe veya sorunların üstesinden geldikçe, kendinizi daha motive hissetmeniz mümkün.

2)     Başarılı İnsanların Biyografisini Okumak

Biyografi kitapları, hele ki başarılı insanların kendilerini anlattığı Otobiyografiler kişiye oldukça üst düzey motivasyon sağlayacaktır. Motivasyon artırma yöntemleri için başarılı hayat hikayeleri okumanızı tavsiye ederiz.

3)     Biyografi Filmleri Seyretmek

Başarılı insanların, hangi yollardan ve hangi zorluklardan geçtiğini görebileceğiniz, biyografi filmleri seyredebilirsiniz. Bu yöntem ile şu an içerisinde bulunduğunuz durumun üstesinden gelebileceğinizi anlarsınız ve motive olursunuz.

Biyografi kitapları ve biyografi filmleri seyrederek gelen motivasyonların kalıcı olmasını istiyorsanız, daha çok seyredebilir veya izleyebilirsiniz. Hatta daha da kalıcılık isterseniz, kendinize ufak bir not defteri oluşturup, sizleri motive eden cümleleri, olayları, anları bu deftere yazabilirsiniz.

4)     Hedefleri Parçalar Haline Bölün

Hedeflerinizi parçalar haline bölün. Tek bir hedefi bile, çoklu hedefler haline getirebilirseniz, hedeflerinizi tamamlamanız daha kolaylaşacaktır. Motivasyon artırma yöntemleri arasında yer alan bu yöntemi denemeniz sizlere;

  • Kaydettiğiniz ilerlemeyi daha kısa sürede görmenizi sağlayacaktır.
  • Daha kısa sürede gördüğünüz ilerlemeler sayesinde, bütünü de rahatlıkla yapabileceğinizi düşünürsünüz.
  • Hedefleri gözünüzde büyütmek oldukça zor bir durumdur.
  • Tek bir hedefi parçalar haline bölüp, gözünüzde büyütmeden işi halledebilirsiniz.

5)     İyimser Olun ve Çevrenizde İyimserleri Barındırın

Son olarak sizlere vermek istediğimiz motivasyon artırıcı yol ise pozitif ve iyimser olmanızdır. İçerisinde bulunduğunuz durum her ne kadar kötü olursa olsun, sizlerin pozitif kalması ve konuya iyimser bir bakış açısıyla yaklaşması oldukça önemlidir.

Motivasyon artırma yöntemleri ile motivasyonunuzu daima yukarı seviyelerde tutmak için, olaylara iyimser bakmanız gereklidir. Kötümser bir bakış açısı, işleri kötüye götürür.

Çevrenizde bulunan insanların iyimser olması konusu da oldukça önemli. Özellikle yakın çevrenizde ki insanlar, olaylara karşı bakış açıları ile sizleri etkileyebilir. Bu etkileme, kimi zaman bilinçli olsa bile, çoğu zaman bilinçsiz biçimde yapıldığı için, çevrenizde iyimser ve pozitif insanların olması oldukça önemli.

Motivasyonunuzun olduğu anda işe başlamayı, pozitif kalmayı, başkalarının yaşamlarından ders çıkarmayı unutmayın.

Motivasyon artırma yöntemleri konusunda sizlere güç veren diğer yöntemler varsa bizler ile yorum kısmından paylaşabilirsiniz. Unutmayın, bilgi paylaştıkça azalmaz aksine çoğalır.

Web sitemizin içerisinde yer alan ve sizlere keyifli okumalar sunabilecek diğer içeriklerimize de göz atmayı unutmayın.

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...