Kahve Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Misafirliklere, arkadaş buluşmalarına, molalara, kendimizi enerjik hissetmek istediğimiz anlara eşlik eden kahve; tüm dünyada en çok tüketilen içeceklerden biri. Arabicadan Türk kahvesine, robustadan espressoya farklı çeşitleri bulunuyor. Yapılışı ve çekirdek türüne göre iki ayrı kategoriye ayrılıyor. Kahveyi çekirdek türüne göre robusta, liberica, excelsa ve arabica kahve çeşitleri olarak sınıflandırmak mümkün. Hazırlanışına göreyse temel olarak Türk kahvesi, filtre kahve, kapsül kahve, espresso ve granül kahve olarak beş kategoride değerlendirebiliriz. Gelin, yapılışına göre kahve çeşitleri ve özelliklerini beraber inceleyelim.

 

Hazırlanışına Göre Kahve Çeşitleri

Hazırlanışına göre kahve çeşitleri isimleri, kahvenin pişirilme ve demlenme tarzı ile birbirlerinden farklılaşıyor. Granül kahve sıcak suyla karıştırılarak hazırlanırken Türk kahvesi kaynatılarak, filtre kahve demlenerek, espresso ise yüksek basınçla içime hazır hâle geliyor. Farklı kahve çeşitlerinin öğütülüp ambalajlanmasıyla hazırlanan kapsül kahve ise kapsül kahve makinesinde demleniyor. Peki, birbirinden leziz kahve çeşitlerinin detaylarına inmeye ne dersiniz?

 

Türk Kahvesi

Kültürümüzün vazgeçilmez ögelerinden biri olan Türk kahvesi; nişan merasimlerinin, arkadaş ve akraba buluşmalarının vazgeçilmezi. Bu kahve türü, çok ince çekilmiş kahve çekirdekleriyle hazırlanır. Kahveyi suyun içinde kaynatarak hazır hâle getirdikten sonra diğer kahvelerden farklı olarak telvesiyle servis etmelisiniz. Kahveyi sütün içinde kaynatmanın da iyi bir seçenek olduğunu belirtelim. Küçük fincanlarda sunulan kahvenin bol köpüklü olması için kalitesine ve pişirme tekniğine önem vermeniz gerektiğini unutmayın.

 

Filtre Kahve

Filtre kahve de popüler kahve çeşitlerinden biri. Öğütülmüş çekirdeklerin sıcak suda demlenmesinin ardından kahve tanecikleri süzülür ve kahveniz hazır hâle gelir. Köpüksüz bir kahve çeşidi olan filtre kahveyi hazırlarken farklı demleme araçlarını kullanmak mümkün. Bunun için French press, filtre kahve demliği veya filtre kahve makinesini tercih edebilirsiniz.

 

Kapsül Kahve

Son yılların en çok tercih edilen kahve çeşitlerinden biri de kapsül kahveler. Yeniliklere açık ve farklı kahve kültürlerine meraklı biriyseniz bu kahve çeşidini deneyebilirsiniz. Latte, mocha, espresso gibi kahve türlerinin kolayca hazırlanmasını sağlayan kapsül kahveler; kavrulup toz hâle getirilen kahvelerin sıkıştırılarak ambalajlanmasıyla üretilir. Böylece hava alması engellendiği için kahve uzun süre tazeliğini korur. Tazeliğinin yanı sıra pratik de olan bu kahveleri hazırlamak için kapsüllü kahve makinesine ihtiyacınız olacağını hatırlatalım!

 

Espresso Kahve

 

İtalyancada “çabuk, hızlı” anlamına gelen espresso klasik bir İtalyan kahvesi. Hızlıca hazırlanan ve İtalyanlar tarafından genellikle ayaküstü tüketilen bu kahve türü, ince çekilmiş kahve çekirdeklerinden üretilir. Yoğun aromalı ve az köpüklü espresso, orijinalinde Türk kahvesi gibi küçük fincanlarla servis edilir.

 

Kahve dükkânlarında satılan farklı kahve çeşitlerinin büyük çoğunluğu espressodan hazırlanır. Siz de espressoyu seviyor ve bu lezzeti biraz çeşitlendirmek istiyorsanız Americanodan latteye, mochadan macchiatoya kadar birçok sıcak ve soğuk kahve çeşidini espresso ile hazırlayabilirsiniz. Bu kahve çeşidini yaparken yüksek sıcaklık ve basınçla çalışan espresso makinelerini veya kapsül kahve makinelerini kullanabilirsiniz.

 

Granül Kahve

Kahvesini pratik bir şekilde hazırlayıp hemen yudumlamak isteyenlerin tercihi olan granül, diğer adıyla çözünebilir veya instant kahve; kahve çekirdeklerinin öğütülmesinin ardından endüstriyel işlemden geçirilmesiyle üretilir. Sıcak suyla buluşur buluşmaz hazır hâle gelen kahve çeşidi toz veya partikül hâlinde olabilir. Demlemenizi veya pişirmenizi gerektirmeyen granül kahveyle hızlı bir kahve molası verebilirsiniz.

 

Siz de birbirinden lezzetli kahve çeşitleri ile tanışarak gününüze keyif katmak için Tchibo mağazalarını veya tchibo.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...