irmik unu nasıl yapılır

İrmik Unu Nasıl Yapılır?

İrmik Unu Nasıl Yapılır? İrmik unu özellikle İtalya’da meşhur olan ve makarna yapımında sıklıkla kullanılan bir un türüdür. Normal una oranla büyük farklılıklar içermektedir. Makarnanın yanı sıra pizza, ekmek ve daha pek çok tatlı çeşidinin üretiminde ülkemizde çoğunlukla tercih edilir. Üretimde bu kadar yoğun kullanılması nedeniyle birçok fabrikanın da ham madde ihtiyacını karşılar ve bu nedenle çok fazla üretilir. Bütün bunların yanı sıra yeterli oranlarda tüketildiği takdirde insan vücudunun ihtiyaç duyduğu karbonhidrat miktarını da karşılamaktadır. Çok kolay şekil verilebilmesi, rahat kurutulabilmesi ve esnek yapıya sahip hamur oluşturabilmeye imkân vermesi nedeniyle sıklıkla tercih edilir. Özellikle ekmek üretiminde yumuşak bir yapı elde edebilmek amacıyla buğday unu ya da kepekli un yerine daha çok tercih edilir. Makarna yapımında kullanılmasından dolayı daha çok İtalya’da tüketilse de son dönemlerde ülkemizde üretimi ve kullanımı da artmıştır. Sizler için bu yazımızda irmik unu nasıl yapılır hangi alanlarda kullanılır ve vücuda sağladığı faydalar nelerdir detaylı olarak açıkladık.

İrmik Unu Nasıl Üretilir?

İrmik unu normal un çeşitlerine göre çeşitli farklılıklara sahiptir. Özellikle makarna yapımında tercih edilir ve makarna tüketiminin fazla olduğu ülkelerde daha çok üretimi yapılır. Buna ek olarak ekmek ya da pizza gibi tuzlu yiyeceklerin ve tatlı yiyeceklerin yapımında kullanılır. Esnek yapıda bir un oluşturmayı sağladığı için özellikle ekmek ve pizza yapımında kullanılır. Bu sayede üretilen ekmek ve pizzaların daha yumuşak bir yapıya sahip olmasını sağlar. İrmik unu kullanım alanlarında farklılık sağladığı gibi üretimi de diğer un çeşitlerine oranla farklıdır. İrmik unu üretimi şu şekilde gerçekleştirilir:

  • Durum buğdayı adı verilen buğdayların içerisine karışmış olan yabancı maddeler ayıklanır.
  • Ayıklama işleminin ardından buğdaylar ıslatılır.
  • Buğdaylar öğütme makinasından geçirilir. İrmik unu üretiminde yivli çelik silindirler kullanılır. Bu sayede buğdayların içeriğinde bulunan nişastalar iri taneli olacak şekilde parçalanmış olur.
  • Öğütülme işleminin ardından eleme işlemi yapılır ve boyutlarına göre ayrı ayrı olacak şekilde paketlenir.

İrmik ununun vücuda sağladığı faydalarsa şu şekilde açıklanabilir:

  • İçeriğinde E vitamini bulundurur. Bu sayede hücre yenileyici özellik gösterir.
  • Magnezyum ve potasyum içermesi sebebiyle kalp kaslarının çalışmasını olumlu yönde etkiler.
  • B vitamini destekleyici özellik gösterir. Bu sayede kansızlık probleminin ortadan kalkmasını sağlar.

 

İrmik Unu Nasıl Yapılır? Makalemizin sonuna geldik dilerseniz Evde Cappuccino Nasıl Yapılır? Makalemizi okumak isterseniz buraya bırakıyoruz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...