Hayalet Titreşim Sendromu Nedir ?

Teknolojinin günlük hayatımızda fazlasıyla hissedilmesinin bazı sendromları da doğurduğu tespit edildi. Yeni hastalıklarla tanışmamıza sebep olan bu tür davranışlar insanların istemsiz hareketlerine ve kaygılarına sebep oluyor. Telefonu kaybetme ya da mesaj geldi mi, gelmedi mi gibi soruları da insan beynine yöneltiyor. Hayalet titreşim adı verilen bu hastalık, insanların telefonu kaybetme ya da gelen mesajları okuyamama gibi sorunları ele almaktadır.

Hayalet Titreşim Sendromu Tanımı

Bilim adamları yaptıkları araştırmalar neticesinde tıpta hayalet uzuv sendromunun olduğunu tespit etti. Bir insanın uzvu kesilmişse ve beyin bu uzvun yokluğunu anlayamayacak duruma geldiyse bir sorun olduğunu hisseder ve beyne çeşitli sinyaller gönderir. Bu sinyaller ise ani tepkimeleri beraberinde getirir. Kısaca var olmayan bir uzvun ağrısı söz konusu olacaktır. Hayalet tireşimi de bu sendrom hastalığına aynı mantıkta çalışıyor.

Günümüzde insan hayatında önemli rol oynayan cep telefonları bir uzuv haline gelmiştir. Bu uzvun yokluğunda ise sanki varmış gibi hissetmeye devam ediyoruz. Yapılan araştırmalarda dopamin hormonu salgılandığı ve akıllı telefonların belirli aralıklarla beyne sinyaller gönderdiği tespit edildi.

Araştırmalar Sonucu Her İnsanda Olabilir!

Amerika’da Purdue Üniversitesi’nde Dr. Michelle Drouin tarafından bir yıllık yapılan çalışma neticesinde hayalet titreşimin her insanda meydana gelebileceği durumu ortaya çıktı. Deney olarak yapılan araştırma sonucunda katılımcıların %89 ‘unda 2 haftada bir hayalet titreşim sendromu hissedilmiştir. Katılımcıların geriye kalan kısmında ise hayalet titreşim sendromunun aşırı rahatsızlık verdiği ortaya çıkmıştır. Kısaca teknolojiye ayak uyduran her insanda hayalet titreşim sendromu bulunmaktadır.

Araştırmalar neticesinde her insan 6 dakikada bir telefona göz atıyor, bildirim geldi mi, mesaj geldi mi ya da cevapsız çağrı var mı diye göz atıyor. İnsanların %79’u uyumadan önce uyku öncesi online oluyor. Günde 5 saat ise tamamen online olarak yaşamına devam ediyor. Bazı insanlar ise %53 kısım, yatağından kalkar kalkmaz telefonuna göz atarak bildirimleri okuyor. Bu durumlar telefon kullanımının günlük hayatımızı ne denli etkilediğinin rakamsal değerleridir.

Hayalet Titreşim Sendromunun Çözümü Var mı ?

Hayalet titreşim sendromunun bilimsel bir çözümü bulunmuyor. Bunun çözümü sadece insanın elindedir. Pratikler yaparak, biraz vazgeçerek ve umursamadan yaşayarak titreşim sendromunu biraz daha pasif duruma getirebilirsiniz. Böyle yaparsanız kaygı seviyeniz iyice azalacaktır. İnsanlar mutlu olduklarında ya da işiyle uğraşırken akıllı telefona bakarak dikkatini dağıtmaması gerekir.

Sosyal aktivitelerinizi arttırın, kitap okuyun ve arkadaşlarınız ile daha çok zaman geçirin. Eğer evli bireyseniz, ev içerisinde fazla telefonla meşgul olmayın. Bunun yanı sıra telefonun titreşimini ve sesini tamamen kapatarak telefon çalsa bile sesini duymaz ve hissetmezsiniz. Zihninizden titreşim olayını tamamen arındırmanız sizin yararınıza olacaktır.

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...