Hamilelik Haftası Hesaplama

Kaç haftalık hamile olduğunuzu, hamileliğin kaçıncı ayında olduğunuzu doğum yapacağınız güne kaç gün kaldığını ve daha birçok bilgiyi hesaplamak mümkündür. Hamilelik haftası hesaplama, tıbbi gebelik takvimi temel alınarak yapılır.

Tıbbi gebelik takvimi, 280 gün sürer. Bu takvimin 1. günü, son regl periyodunun başladığı ilk gündür. Gebe kalmadan hemen önceki, son adet belirtilerinin başladığı ilk gün gebelik takviminin birinci günüdür.

Bu size şaşırtıcı gelebilir ama gebelik takviminin ilk haftalarında henüz baba spermi ile anne yumurtası karşılaşmadı ve döllenme gerçekleşmedi. Diğer bir ifade ile döllenme genellikle gebeliğin 3. haftasında gerçekleşir.

Adet olmanız gerekirken adet olmadığınızda ve merak edip idrar testi ile gebelik testi yaptığınızda eğer çift çizgi görüyorsanız muhtemelen gebeliğin 4. haftasındasınızdır.

Basit bir ifade ile geçen ay adet gördünüz, 4 hafta geçti ve bu ay adet görmüyor musunuz? Muhtemelen 4 haftalık hamilesiniz. Ancak Son Adet Tarihi (SAT) bundan 5 hafta önce ise muhtemelen, 5 haftalık hamilesinizdir.

Tam da burada, bütün detaylarıyla hamilelik haftanızı, doğum gününü, kaç aylık hamile olduğunuzu, hamileliğin kaç gün önce başladığını ve doğuma kaç gün kaldığını kolayca ve ayrıntılarıyla hesaplamak isterseniz Hekimim Yanımda’nın gebelik haftası hesaplama asistanını kullanabilirsiniz.

Son adet tarihi (SAT) ile gebelik hesaplama nasıl yapılır?

Bu yöntem, son adet tarihinizin (SAT) ilk gününden itibaren gün sayma yöntemidir.

Son adet döneminizin ilk günü yani son reglin belirtilerinin başladığı ilk gün, tıpta SAT (Son Adet Tarihi) olarak kısaltılarak kullanılan günü verir. Bu gün, tıbbi gebelik takviminin 1. günüdür.

SAT ile gebelik haftası hesaplama yaparken, regl periyotlarının yani adet döngülerinin ne kadar sürdüğü çok önemli bir detaydır. 31 günde bir adet gören bir kadının gebelik haftası, 24 günde bir adet gören bir kadına göre bir hafta geriden gelir.

Diğer bir ifade ile regl periyodları 31 gün ve 24 gün olan iki ayrı kadın aynı gün ilişki yaşadıklarında ve aynı gün hamile kaldıklarında, adet döngüleri 25 günde bir olan kadının 1 hafta önce doğum yapması beklenir. Üstelik gebelik takvimine göre daha ileride olacağı için gebe izlem, aşılama ve gebelik testlerinin de daha erken yapılması gerekecektir.

Bu nedenle hekimim yanımda gibi profesyonel sağlık sitelerinin gebelik hesaplama yöntemini kullanmanızı öneririz.

Gebelik hesaplama, gebelik takvimi, gebelik belirtileri, gebeler için beslenme, klinik ve doğuma sağlıklı şekilde hazırlanmak için hekimim yanımda gebelik bölümüne göz atabilirsiniz.

SAT tarihinin üzerinden kaç gün geçtiyse o kadar günlük hamilesiniz demektir. Örneğin Son Adet Tarihi (SAT), bundan 52 gün önce ise: 52 günlük hamilesinizdir, hamileliğin 2. ayı içerisindesinizdir ve ‘7 hafta + 3 günlük’ hamilesinizdir.

Ultrason tarihindeki gebelik yaşına göre de beklenen doğum gününü veya geçmişe yönelik son adet tarihi (SAT)’ni hesaplayabilirsiniz.

Tüp bebek (IVF aşılama) yöntemi ile gebe kalanlar için de, yine tüm gebelik hesaplamalarını kolayca yapabilirsiniz.

Doğum tarihi ne zaman?

Gebelik takviminin birinci günü belirlendikten 280 gün sonrasına gitmek beklenen doğum gününüzü gösterir. Örneğin, SAT (son adet tarihinin ilk günü) 1 Ocak’ta yani yılın 1. günü olsaydı, beklenen doğum tarihiniz yılın 281. günü olan 8 Ekim olurdu.

Doğum tarihinizi hesapladıktan sonra, gebelik haftanızı belirlemek için geri sayım yapabilirsiniz. Örneğin, doğum tarihiniz 8 Ekim ise, 6 Ağustos’ta hamileliğinizin 28. haftasında olursunuz (40 haftalık bir hamilelik varsayarsak).

Cinsel ilişki tarihi ile gebelik hesaplama nasıl yapılır?

Yumurtlama gününüzü takip ediyorsanız ve gebe kalma şansınızın yüksek olduğu günlerde ilişkiye giriyorsanız, bebeğinizin tahmini doğum tarihini hesaplamak için gebe kalmanızı sağlayan cinsel ilişki tarihinizi kullanabilirsiniz.

Ultrason (USG) taraması ile gebelik hesaplama nasıl yapılır?

Son adet döngünüzün ne zaman başladığını bilmiyorsanız ve sizi gebe bırakan cinsel ilişkinin tarihinden emin değilseniz bile kaç haftalık hamile olduğunuzu ve tahmini doğum tarihinizi ultrason taraması ile yapabilirsiniz. Ultrason (USG) ile ölçümün yapıldığı gün ve ölçüm sonucu bulunan gebelik haftası ile bebeğinizin tahminen ne zaman doğacağını hesaplayabilirsiniz

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...