EBRU SANATI NEDİR ?

Ebru sanatı, geçmişten günümüze kadar her an önem verilmiş bir sanattır. Bu sanatta amaç kitre ile daha yoğun hale gelmiş suyun üstüne boyalarla belli şekiller çizmektir. Oluşan resim daha sonra kağıda geçirilir ve bu şekilde sanatsal bir eser oluşmuş olur. Bu süsleme sanatında özel boyalar ve özel fırçalar kullanılır.

EBRU SANATI NEDİR ?

Ebru sanatının geçmişi 800’lü yıllara dayanmaktadır. Türk kağıdı ya da mermer kağıdı adıyla anılan ebru sanatının özel kağıdı sayesinde bu sanat her daim gerçekleştirilmeye devam etmektedir.

Ebru sanatının kendine özel pek çok malzemesi vardır. Bu malzemeler kağıt, su, öd, toprak boya, deniz kadayıfı, kitre, at kılı ve gül dalıdır. Bunun yanı sıra ebru sanatının belli çeşitleri bulunmaktadır. Bu çeşitler battal ebru, gelgit ebru, taraklı ebru, bülbül yuvası, hatip ebrusu, çiçek ebrusu ve şal ebrusu olarak bilinmektedir.

Geçmişte daha yoğunlukta olsa da günümüzde de pek çok ebru sanatçısı bulunmaktadır. Bu isimler Mustafa Düzgünman, Sami Okyay, Sacit Okyay, Alparslan Babaoğlu, Fuat Başar, Sabri Mandıracı, Sadreddin Özçimi, Hikmet Barutçugil, İsmail Dündar, Sedat Altınöz, Firdevs Çalkanoğlu, Mahmut Peşteli, Erol Çağlar ve Yılmaz Eneş gibi sanatçılardır.

Ebru sanatına dair pek çok kurs ülkemizde hali hazırda hizmet vermeye devam etmektedir. Hem halk eğitim kursları hem de özel kurslarda ebru sanatını öğrenebilirsiniz. Öğrenmek değil de bu sanata tanıklık etmek istiyorsanız ebru sanatıyla ilgili pek çok sergi de ülkemizde mevcuttur.

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...