4K nedir

4K Nedir? 4K Çözünürlük Hakkında Bilgiler

Gündelik yaşantımızda sık sık kullandığımız teknolojik aletlerimiz ve onların ekran kaliteleri bizler için merak konusu olmaktadır. 4K nedir? 4K görüntü kalitesinin standardı 3840 x 2160 pikseldir. 3840 x 2160 çözünürlük de bizlere 8.3 milyon piksel görüntüyü içerdiğini belirtmektedir. Yani Full HD teknolojisinin tamı tamına 4 katıdır.

UHD ile 4K arasında ufak farklar bulunsa bile, iki çözünürlük de hemen hemen birbirinin aynısıdır. 4K çözünürlük özelliğine sahip cihazlar oldukça revaçtadırlar. Hatta 8K özelliğe sahip cihazlar bile teknoloji sektöründe yavaş yavaş yerini almaktadırlar.

Daha İyi Görüntü Kalitesi Sunan 4K Nedir?

Teknolojinin geliştiği tüm süreç boyunca, insan oğlunun kaliteye duyduğu gereksinim de artmıştır. Yani, daha önceden 480p bir video bile bizlere oldukça kaliteli gelmekteydi. Şimdi ise 720p görüntü kalitesine sahip olan videolar, bizlerin beğenisi kazanamaz haldeler.

Hal böyle olunca 4K çözünürlüğe sahip televizyonlar, tabletler, bilgisayar monitörleri ve telefonlara olan ilgi de günden güne artmaktadır.

Oyun oynamayı seven kitleler tarafından da 4K beğenilmekte. 4K görüntü kalitesi, eski görüntü kalitelerine nazaran daha çok piksel, daha çok detay ve daha kaliteli görüntüyü kullanıcılara sunuyor. Bu sebepler göz önüne alındığı zaman, kullanıcı eski Full HD ve benzeri görüntü kalitelerinden, 4K kalitesine geçmek istiyor.

4K mı, Full HD mi? FHD ve 4K’nın Özellik Karşılaştırması

Kullanıcıların pek çoğu satın alım işlemlerini yapmadan önce, görüntü kalitesi hakkında araştırma yapmaktadırlar. 4K mı Full HD mi? Sorusu da bu araştırmalar arasında önemli bir yer tutmaktadır.

Bu karşılaştırmanın daha rahat yapılabilmesi adına, 4K’nın ve Full HD’nin özelliklerini maddeleyeceğiz.

İlk olarak, Full HD görüntü kalitesi özellikleri;

  • 1920 x 1080 piksel özelliğe sahiptir.
  • 16:9’luk temel televizyon ölçüsünü baz alarak tasarlanmıştır.
  • 1080p tabiri ile anılabilir.

İkinci sırada, 4K özellikleri;

  • 3840 x 2160 piksel özelliği bulunmaktadır.
  • Hemen her tür ekranda, oldukça yüksek kalitelerde görüntüyü kullanıcıya sunar.
  • 2160p tabiri ile anılmaktadır. (1080p Full HD’nin, 2 katı değere sahiptir.)

Karşılaştırmadan da anlaşılabileceği üzere, 4K televizyon, telefon, monitör, tablet ve benzeri teknolojik aletler, görüntü kalitesi anlamında rakiplerine fark atmaktadır.

4K çözünürlük sonrasında yavaş yavaş yaygınlaşacak olan 8K çözünürlükler de teknoloji severleri heyecanlandırmaktadır.

Gelecekte daha çok yaygınlaşması planlanan 8K ürünler, 4K ürünleri piksel olarak 2’ye katlamaktadır.

4K ile UHD Arasında Ne Fark Var?

Kaliteli görüntüye sahip 4K4K özellikleri ürünler ve özellikleri ile UHD ürünler ve özellikleri arasında neredeyse fark yok denecek kadar azdır.

4K ile UHD arasında ne fark var? Aralarında olan fark UHD’nin 3840 x 2160 yerine, 4096 x 2160 piksel olmasıdır.

UHD’nin değerlerine bakılacak olursa, gerçek 4K görüntü kalitesi için tercih edilmesi en doğru olanıdır. 4K çözünürlük kalitesini daha iyi yansıtabilen ve matematiksel olarak 4K’yı temsil eden en doğru değer, UHD’nin değeridir.

Bizleri takip ederek bu yazımız tarzında bilgilendirici yazılardan haberdar olabilirsiniz. Web sitemizi düzenli olarak ziyaret ederseniz, içeriklerimizin güncellendiğini görebilirsiniz.

4K nedir? Ve benzeri merak edilen soruların yanıtları için bizleri takip etmeyi unutmayınız.

En gerçek 4K görüntü kalitesi için de UHD televizyonları tercih edebilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...