Yangın merdiveni bulundurma şartları

Yangın merdiveni her tür yapı içerisinde bulundurulması gereken yangından korunma yöntemlerinden birisidir. Binaların dış cephesinde yer alan ve binanın belirli bölümlerini ya da tamamını saran yangın merdivenleri acil bir durumda bina sakinlerinin tahliyesini sağlayan en güvenli adım olarak bilinmektedir.  Yangın merdiveni yönetmeliğinde bulunan şekil ve şartlara tabi kalınarak planlanan yangın merdivenleri bu alanda faaliyet gösteren firmalar tarafından üretilmektedir.

Yangın merdiveni bulundurma şartları Yangın Merdiveni yönetmeliği tarafından belirlenmektedir. Belirli bir yüksekliğin üzerindeki her tür yapıda yangın merdiveni bulundurma zorunluluğu söz konusudur. Yine binaların kullanım amacına göre yangın merdiveni bulundurma koşullarında farklılıklar bulunmaktadır. Bazı binalar için tek yangın merdiveni yeterli olurken, bazı tür yapılar için en az iki yangın merdiveni zorunluluğu vardır.

Bir binada yangın merdiveni bulundurulması için o binanın en az 21,5 metre uzunlukta olması şartı aranmaktadır. 21,5 ve 30,5 metre arasındaki binalarda bir adet yangın merdiveni bulundurulması zorunludur. 30,5 metrenin üzerine çıkan yapılarda ise iki yangın merdiveni bulundurma zorunluluğu söz konusudur.

Yangın merdiveni türleri

Yangın merdiveni yaşanabilecek olası yangın riskine karşı binalarda yaşayan kişilerin en güvenli şekilde binadan tahliye edilmesini sağlamaktadır. Hayati bir öneme sahip olduğu için belirli bir yüksekliğin üzerinde olan yapılarda zorunlu tutulmaktadır. Bu zorunluluk ile birlikte binalarda en verimli şekilde kullanılabilmesi için farklı türlerde üretilmektedir.

Yangın merdivenleri Z tipi ve dairesel olarak iki farklı türde imal edilmektedir. Z tipi yangın merdiveni çok yüksek ve yoğunluğun fazla olduğu yapılarda tercih edilirken dairesel yangın merdivenleri daha az katlı binalarda kullanıma uygundur.

Yangın merdiveni nasıl olmalı

Yangın merdiveni dünya standartlarında belirlenmiş olan ölçü ve kullanım koşullarına sahiptir. Binaların kişi yoğunluğuna göre merdiven genişliği belirlenmektedir. Kaçış kapılarının düzeni ve dışarıya açılan noktaları aynı zamanda güvenlik açısından kriterlere bağlı tutulmaktadır. Genişlik ile birlikte yangın merdivenlerinin her zaman yüksek ısıya ve ateşe en dayanıklı malzemelerle üretilme zorunluluğu bulunmaktadır. Binalarda bulunması gereken yangın merdivenleri yönetmelikler tarafından belirli sınırlamalar doğrultusunda kullanılmalıdır.

 

 

 

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...