Waf ve Layer 7 DDos Arasındaki Fark Nedir?

Waf ve Layer 7 DDos Arasındaki Fark Nedir?

Waf ve Layer 7 DDos Arasındaki Fark Nedir? Web Application Firewall olarak bilinen WAF, güçlü bir güvenlik duvarıdır. Her geçen gün kullanımında artış görülmesinin en temel sebebi ise güçlü bir şekilde sunucu ve hizmet ağınızı koruma altına almasıdır. Giderek karmaşık hale gelen sistemler, zayıf sunucu ağları ve anormal olarak çalışan ağ bağlantıları, sunucuların zayıf hale gelmesinde daha da etken bir rol oynamaktadır. Spam, virüs ve kötü yazılımlarla uğraşmamak ve her zaman daha etkili, verimli ve hızlı çalışan bir sunucuya sahip olmak için güvenlik duvarlarının kullanılması şarttır. Waf ve Layer 7 DDos Arasındaki Fark Nedir? Sorusu güvenlik duvarlarına dair sorulur. WAF olarak adlandırılan güvenlik duvarı ile Layer 7 güvenlik duvarı arasında belirgin farklar yoktur. Her iki güvenlik duvarının da temel hedefi kötü yazılımlara karşı korumak, uygulamaların daha verimli ve kaliteli çalışmasını sağlamak ve sunucuya dair yapılan saldırı ve istekleri analiz ederek dağıtmaktır. Ancak DDos, bu iki güvenlik duvarından tamamen ayrılan bir siber saldırı türüdür. DDos yazılımları en kötü siber saldırılara yol açan ve sunucuları kullanılamaz hale getiren bir saldırı türüdür. DDos saldırılarına karşı güçlü güvenlik duvarlarının kullanılması gerekir. Bunlardan en önemlileri ise WAF ve Layer 7 Firewall’dır.

Waf Kullanım Alanları Nelerdir?

Bir Web uygulaması şeklinde kullanılan Web Application Firewall, sistemsel olarak tüm sunucu ve bilgisayar hafızanızı koruma altına alır. Sunucuya ve hizmet ağlarına gelen blokları engeller ve geri püskürtür. Kötü yazılımlara karşı kullanılan en iyi araçlarsan bir tanesidir. Waf ve Layer 7 DDos arasındaki fark nedir ve kullanım alanlarında değişiklik var mıdır? Güçlü bir protokol şeklinde kullanılan WAF’ın kullanım alanları da oldukça fazladır. Birkaç örnek vermek gerekirse Waf kullanım alanları şunlardır:

  • E-Ticaret siteleri,
  • Hastane randevu sistemleri,
  • Şirket kurumsal sistem ve bilgisayarları,
  • Üniversitelerin online sistemleri,
  • Güvenlik sistemleri gibi alanlarda kullanılmaktadır.

Kullanımı her geçen gün artış gösteren WAF, farklı güvenlik modellerine de sahiptir.

Waf Kurulurken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Waf kurulumu oldukça basit ve kullanımı da oldukça güçlüdür. Waf ve Layer 7 DDos Arasındaki Fark Nedir? Diye aklınızda yer alan sorulara Waf, Layer 7 ve DDos’u en iyi şekilde tanıyarak yanıt bulabilirsiniz. Waf güvenlik duvarını hangi cihaz ve bilgisayar için kullanmak istiyorsanız, kurulum aşamasında dikkat edilmesi gereken hususlar baz alınmalıdır. Waf’ı en doğru şekilde seçmek ve kurabilmek için hangi ek hizmetleri taşıdığını bilmek gerekir. Mevcut hizmetleri nasıl etkilediğini bilmek gerekir. Uygulama problemlerini koruyup korumadığını kontrol etmek gerekir. Destek politikalarının neler olduğunu bilmek ve otomatik olarak güncelleme yapıp yapmadığını bilmek gerekir. Maliyetinin ne kadar olduğu, dinamik imzaları uygulayıp uygulamadığı, yasal gereksinimlere göre ne yapması gerektiğini bilip bilmediği konularına da değinmek gerekir. Böylece alacağınız yanıtlar neticesinde güvenlik duvarınızı en güçlü şekilde kullanmaya başlayabilirsiniz.

Wafta Olması Gereken Özellikler Nelerdir?

Gerekli tüm test sürecini aştıktan ve kurulumu gerçekleştirildikten sonra Waf güvenli bir şekilde kullanıma hazır hale gelir. Waf ve Layer 7 DDos Arasındaki Fark Nedir? Sorusunda her bir güvenlik duvarının kendi özellikleri her zaman ön plana çıkmaktadır. Waf etkili ve gerekli çözümleri sunmak için bazı karakteristik özelliklere sahip olması gerekir. Aksi takdirde kullanım esnasında güçlü saldırılara karşı etkisini kaybedebilir. En baştan bu güvenlik duvarının kurulumu yaparken taşıdığı özellikler göz önünde bulundurulmalıdır. Aynı zamanda Waf ve Layer 7 DDos Arasındaki Fark Nedir? Sorusuna verilen yanıtlar dahilinde özellikler göz önünde bulundurulmalıdır. Bahsedeceğimiz özellikler Waf’ta mevcutsa, güvenli bir şekilde kuruluma devam edebilirsiniz. Bu özellikler şunlardır:

  • Otomatik saldırı engelleme, kötü yazılımları savurmak için gereklidir.

  • Giriş koruması sağlama, kapsamlı bir şekilde uygulama profili oluşturmanıza yardımcı olur.

  • Http doğrulaması, güvenlik kusurlarını tespit ederek saldırıları en verimli şekilde engeller.

  • Veri sızıntısı önleme özelliği ise erken gelen veri sızıntılarını algılar ve yapılandırmayla, özel tanımlama ve filtreleme seçeneğiyle sızıntıları arka plana atar.

  • Proaktif önlemler alma özelliği ise basit ilke yöntemi olarak kullanılır ve ölçeklenebilir bir güvenlik sağlamaya devam eder.

Layer 7 Firewall Nedir? makalemizi daha yakından incelemenizi tavsiye ederiz. Ayrıca Bu makale ne kadar size yardımcı oldu yorumlar kısmında belirtmeniz yeterli.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...