Vps Ve Vds Server Kullanımı Ve Aralarındaki Fark

VPS ve VDS, paylaşımlı bir ortamda barındırılan bir web sitesinin performansını artırma da kullanılan iki farklı hosting çözümüdür. VPS, birden çok kullanıcının bir sunucu kaynağını paylaştığı, her kullanıcının ayrı bir sanal özel sunucusunun olduğu bir hizmettir.

 

VDS de tamamen ayrılmış kaynaklar sunmakta ve bir kullanıcıya tümüyle ayrılmış fiziksel kaynaklara sahip bir sanal özel sunucudur. VPS ve VDS kullanımında dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:

 

– Sunucu Kaynakları: VPS ya da VDS sağlayıcısından yeterli CPU, RAM ve disk alanı gibi kaynaklar sağlandığından emin olunmalıdır. Web sitesinin boyutu ve trafiğine bağlı bir şekilde, yeterli kaynakların sağlanması sitenin performansında artış sağlayacaktır.

 

– Güvenlik: VPS ya da Virtual dedicated server sağlayıcısının, güvenlik açıklarını tespit etmek ve önüne geçmek için güçlü bir güvenlik politikasının uygulanması gerekir. Güvenlik önlemleri alınması, web sitesinin güvenliğini artırabilir.

 

– Teknik Destek: VPS ya da VDS sağlayıcısının iyi bir teknik destek ekibinin olması çok önemlidir. Bir sorun varsa, teknik destek ekibi size destek olabilir.

 

– Fiyatlandırma: Fiyatlandırma, bir VPS ya da VDS sunucu hizmeti seçiminde çok önemli bir faktördür. Çok uygun bir VPS ya da VDS hizmeti seçilirse, sunucu kaynakları ve teknik destek kalitesi genel olarak düşük seviyede olacaktır. Uygun fiyata yeterli olan hizmetin seçilmesi en iyisi olacaktır.

 

– Yedekleme: VPS ya da VDS sağlayıcısı, düzenli yedeklemeler yapmak için bir yedekleme hizmeti sağlıyorsa, web sitesinin verilerinin kaybı riskini azaltmaktadır. VPS ya da VDS hizmetinin seçiminde, yedekleme hizmetinin sunulup sunulmadığının kontrolü fazlasıyla önemlidir.

 

– Kaynak Kullanımı: VPS ya da VDS kullanımında sunucu kaynaklarını etkili olarak kullanmak çok önemlidir. Kaynakların gereksiz yere tüketilmesi, sitenin performansına olumsuz etki edebilir.

 

VPS ve VDS Sunucularında Yedekleme Nasıl Gerçekleşmektedir?

 

VPS ve VDS sunucularında yedekleme işlemleri, genellikle sunucu sağlayıcısı ya da kullanıcı tarafından yapılabilir. Sunucu sağlayıcısı, veri merkezindeki sunuculara yönelik yedekleme hizmetleri sağlayabilmektedir. Gerçekleştirilen yedekleme işlemleri ve müşteri isteğine göre ek yedekleme seçenekleri içerebilmektedir.

 

Kullanıcılar, sunucularında yedekleme yapmak için çeşitli araçlar kullanabilirler. Bu araçlar arasında manuel yedekleme yapmaya izin veren uygulamalar, otomatik yedekleme için yapılandırılabilen yazılım ve sunucuda çalışan yedekleme araçları bulunabilir. Bu yedekler, sunucu sağlayıcısının sağladığı bir depolama alanına veya kullanıcının belirlediği bir depolama alanına kaydedilebilir.

 

Yedekleme işleminin gerçekleşmesi için, kullanıcının önceden belirlediği bir zaman diliminde yedekleme işlemi otomatik olarak başlatılabilir veya manuel olarak başlatılabilir.

 

VPS ve VDS Arasındaki Fark Nedir?

 

VPS, sanal özel sunucunun; VDS ise, sanal atanmış sunucunun kısaltmasıdır. Terminolojiler genellikle birbirinin yerine kullanıldığından aralarında hiçbir fark yoktur. Her iki durumda da kullanılan yöntem farklılık gösterse de, hem VPS hem de VDS sanallaştırma kullanılarak oluşturulur.

 

Sanal Özel Sunucular işletim sistemi düzeyinde sanallaştırmanın ürünüyken, sanal atanmış sunucular paravirtualization sonucunda oluşturulmaktadır. Fiziksel bir sunucu, kullanıcıların ihtiyaçlarına göre özelleştirebilecekleri kullanıcılara kiralanan daha ufak sanal bölümlere ya da sunuculara bölünmektedir.

 

Bir hesabı içeren sanal sunucu, aynı fiziksel sunucuda yer alan diğer komşu sunuculardan ayrı kalmaktadır. VPS server ve VDS, öncelikle ana sunucunun kaynaklarının bu sanal sunuculara nasıl tahsis edileceğine göre değişiklik göstermektedir.

 

Fiziksel Sunucuların Performansını Artırmak İçin Neler Yapılabilir?

 

Fiziksel sunucuların performansını artırabilmek için birkaç yol bulunmaktadır. Sunucuların donanım bileşenleri yükseltilebilir. Hızlı işlemciler, daha çok bellek ya da daha büyük depolama alanı gibi bileşenler sunucunun performansını artırır. Veritabanı yazılımı ya da işletim sistemi gibi yazılımların son sürümlerine yükseltmek ya da gereksiz yazılımların kaldırılması, sunucunun daha verimli çalışmasına destek olur.

 

Sunucuların fiziksel konfigürasyonu değiştirilebilir. Birden çok sunucunun bir araya getirilmesi ve bir küme oluşumu, yük dengeleme gerçekleştirerek performans artışı sağlayabilir. Sunucuların soğutma ve enerji tüketimi yönetimi de optimize edilebilir.

 

Fiziksel sunucu bakımı ve yönetimi düzenli bir şekilde yapılmalıdır. Bu, donanım ve yazılım hatalarının önceden tespitine ve düzeltilmesine imkan tanımaktadır.

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...