USTC nedir? Ne zaman ortaya çıktı?

USTC, değeri 1 ABD dolarına eşit olarak programlanmış sabit coin’ler içinde yer almaktadır. Terra ağının bir parçası olan USTC, Tether (USDT) ya da USD coin (USDC) gibi, değeri 1 dolara endeksli bir kripto para varlığıdır. USTC, diğer sabit coin’ler gibi, uluslararası varlık transferinin yanı sıra, aynı zamanda kripto para borsalarında nakitte bekleme, döviz yatırımı yapma gibi farklı amaçlarla kullanılmaktadır.

 

USTC, Terra blokzincirinin bir parçasıdır ve Terra ağının amacı, stabil coin’leri algoritmik bir teknoloji ile daha geniş kullanım alanlarına taşımaktır. Teminatlı sabit coin’lerden farklı olarak, algoritmik coin’ler fiyattaki stabilliği otomatik alım satım işlemleri ile sağlarlar. USTC fiyat adresi üzerinden, USTC’nin canlı fiyat grafik verilerine ulaşmak mümkündür.

USTC nedir?

Terra Vakfı bünyesinde geliştirilen Terra blokzinciri, fiat paralara endeksli sabit coin’ler alanında çalışmaktadır. Terra ağının yerel token’i olan LUNA, sabit coin’lerin fiyatının stabil olması adına, otomatik alım satım işlemleri için kullanılmaktadır. USTC, Terra ağının ABD dolarına endeksli sabit coin’idir. Tether (USDT) ve USD coin (USDC) gibi, USTC de yatırımcıların ABD doları üzerinden varlık transferi yapmasında, nakitte beklemesinde ve kripto para işlem çiftlerinde yatırım yapmasında kullanılır.

 

Merkezi olmayan algoritmik sabit coin, 2022 yılında UST simgesi ile işlem görürken, Terra ağında yaşanan çatallanmanın ardından USTC adıyla devam etmiştir. Terra ağının çöküşü olarak adlandırılan olayda, değeri 1 dolar olan UST’de ciddi satışların yapılmasının ardından, UST/USD pegi bozulmuş ve UST değerini kaybetmiştir. Bu durumun ardından, pegi sabit tutmak için yapılan yüklü LUNA satışları da yeterli olmayınca kripto para piyasasında büyük bir çöküş yaşanmıştır. Olayın ardından, Terra ağı içinde yapılan oylama ile bir çatallanma kabul edilmiştir. Bu durumun ardından, UST USTC ismiyle devam etmiş, LUNA ise LUNC olmuştur.

 

USTC’nin hedefi ölçeklenebilir yapıya sahip bir algoritmik sabit coin’i kullanıma sunmaktır. Yaşanan çöküşün ardından USTC ciddi bir yara almış olsa da, Terra 2.0’ın ardından TerraClassicUSD projesi yeniden kullanım oranını artırmıştır. 2022’nin Eylül ayı itibariyle, USTC 330 milyon doların üzerinde piyasa değeri ile en büyük 100 coin arasında yer almaktadır. Bununla birlikte, USTC’nin değeri 0,03 dolar seviyesindedir. USTC’nin gelişmiş algoritmik yapısı ile, 1 dolar seviyesine ulaşması beklentisine sahip yatırımcılar, Terra ağının sabit coin’ini kullanmaya devam etmektedir. Pegin yeniden 1 dolar seviyesine ulaşması, USTC yatırımcıları için önemli bir getiri sağlayacağından, bazı kripto para yatırımcıları getiri potansiyeli nedeniyle USTC yatırımı yapmaktadır.

USTC ne zaman ortaya çıktı?

USTC projesinin ilk adımı olan UST, Terraform Labs tarafından 2019 yılının Nisan ayında geliştirildi. Terraform Labs’ın kurucusu ve CEO’su, kripto para ekosisteminin ünlü isimlerinden Do Kwon’dur. Bununla birlikte projenin kurucu ortakları arasında Daniel Shin de yer almaktadır. Kuruluşunun ardından 2020 yılı içinde borsalarda listelenen ve geniş bir yatırımcı kitlesine ulaşan UST, yüksek faiz oranı (APR) sunması ile de yatırımcılar tarafından tercih edilmektedir. Ölçeklenebilir yapısı, düşük komisyon ile hızlı işlem avantajı gibi fırsatlar barındıran UST, 2022’nin Mayıs ayında yaşanan çöküşün ardından USTC markası ile piyasalarda işlem görmeye devam etmiştir.

 

USTCUSDT adresi üzerinden, sabit coin’in alım satım işlemlerini gerçekleştirmek mümkündür. Düşük komisyon avantajı ile USTC satın alınarak, nakitte beklerken varlığın dolara endeksli kalması mümkündür. USTC satın alarak dolar bazlı ödemeler yapılabileceği gibi, gelecekte USTC’nin 1 dolar seviyesine yaklaşma ihtimali, birçok yatırımcının beklentisi içindedir.

 

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...