Üniversite Tercihi Nasıl Yapılır?

Üniversite Tercihi Nasıl Yapılır?

Birçok öğrenci üniversite sınavının ardından hayalini kurdukları üniversiteye yerleşme hazırlığına girerler. Öğrenciler aldıkları puan ve sıralamanın ardından üniversite tercihi yapacaklardır. Bu sadece üniversite eğitimi değil bu öğrencilerin geleceğini belirleyen son yol ayrımıdır. Bu üniversiteden mezun oldukları alandan meslek sahibi olacaklardır. Yani öğrenciler üniversite tercihi yaparken çok dikkatli olmalılardır. Çünkü bu seçim öğrencinin öğrencilik hayatını etkileyebilir.

Öğrencinin tercih zamanı geldiğinde listede 24 adet üniversite tercih etme hakları bulunmaktadır. Üniversiteden kastımız fakültedir. Peki Üniversite tercihi nasıl yapılır, gelin bunu anlatalım.

Tercih Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Öncelikle şunu söylememiz gerekir. Üniversite tercihi yaparken puanlara değil sıralamalara bakmamız gerekir. Çünkü üniversite yerleştirme mantığı yeterli puan alanları yerleştirme değil talep doğrultusunda en yüksek puanları yerleştirmedir. Yani 80 kontenjanlı bir bölümün tercih eden en yüksek 80 kişilik öğrenci alınır. Bu nedenle puanı değil sıralamayı gözetmeliyiz. Sizlerde tercih yaparken kendi sıralamanıza yakın bölümleri tercih etmeniz gerekir.

Tercih listesine yazdığınız tüm üniversitelere sizden daha yüksek puanlı birileri yerleşti ise siz yerleşemezsiniz. Bu yüzden tercih listesini doldururken biraz gerçekçi olmanız gerekir. Örnek vermek gerekirse siz sayısaldan ilk 20.000 içerisinde bulunuyorsanız ilk 1000 içerisinde bulunan bölüm size gelmeyecektir. Çünkü önünüzde bu bölümü yazabilecek olan 20.000 kişi bulunmaktadır. Tekrar 20.000 üzerinden örnek vermek gerekirse tercih yaparken 15.000 ile 25.000 arasında tercih yapmanız tavsiye edilir.

Üniversite tercihi nasıl yapılır, sorusu için dikkat etmeniz gereken bir diğer husus ise tercih edeceğiniz bölümün hangi puan ile aldığına dikkat etmeniz gerekir. Örneğin sayısaldan 20 bine girdiyseniz bu sıralamayı eşit ağırlık bölümleri için kullanamazsınız. Eşit ağırlık sıralaması ile eşit ağırlık bölümlerini sayısal sıralaması ile sayısal bölümlerini tercih edebilirsiniz. Sayısal Türkiye birincisi olsanız bile eşit ağırlıktan hukuk yazdığınızda gelmeyebilir. Tabii ki ortak dersleri olduğundan yine de sıralamanız yüksek gelecektir.

Tercihler ösym sitesinden yapışacak olup tercih yaparken 24 sıranın 24’ünde doldurmanız sizin için daha güvenli olacaktır.

Üniversite tercihi nasıl yapılır yazımızın sonuna geldik. Öğrenciyken Para Kazanma Yolları Neler? Yazımızı okumak için hemen buraya tıklayabilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...