Teknoloji İletişim Biçimini Nasıl Değiştirdi?

İnsanlar yaşamlarını sürdürebilmeleri gerek duydukları en temel unsur iletişimdir. İletişim şekilleri ise geçmişten günümüze farklı şekiller ile ve buluşlar ile insanlara sunulmuştur. Özellikle hayatımıza giren yeni teknoloji ürünleri ile teknoloji evrim geçirdi. Teknolojinin evrimi olarak nitelendirilen bu gelişme, insanoğlunun hayatını kolaylaştırmış ve ihtiyaçlarını da karşılamıştır.

Teknoloji Evrimi İletişimi Nasıl Etkiledi?

İnsanlar bebek olarak dünyaya geldiklerinde isteklerini, dertlerini ağlama yöntemi ile anne ve babalarına anlatmaya çalışırlar. Biraz daha büyüdükten sonra ise isteklerini çeşitli yüz şekilleri ile ve parmakları ile anlatmaya çalışırlar. Biraz daha büyüdükten sona ise heceler ağzından yavaştan yavaştan çıkmaya başlar. Bu şekilde iletişim kurmaya çalışırlar. Bir insan okul çağı geldiğinde, okuma yazma öğrenerek insanlarla iletişim kurmayı öğrenir. Bu iletişimin en emel öğesidir.

Henüz okul gibi öğrenim kurumları kurulmadan önce ise insanlar çeşitli alfabeler ile öğrendiği kadar bildiklerini karşı tarafa iletmeye çalışmıştır. İnsanlık tarihi eski zamanlarda teknolojik aletlerden faydalanmamış ve tamamen ilkel çağ yaşamıştır. Bu ilkel çağlarda ise insanların iletişimi imkansızdı. O tarihlerde ise iletişim aracı olarak güvercin kullanılmış ve evcilleştirilen diğer hayvanlara binerek haber vermek amaçlanmıştır.

Wi-Fi den Daha Hızlı Li-Fi Teknolojisi Nedir?

Taş Devri’nde ise dumanla haberleşme yöntemi, tehlike anında çalınan çanlar, mağara resimleri ve hiyegroglif yazılar zamanla yerini mektuplar, telgraf, daktilo ve matbaaya kadar bırakmıştır. Teknolojinin ne kadar ilerlediğini ve teknolojik cihazlarında zamanla geliştirilerek insanlara sunulmuştur. Teknolojik evrim olarak nitelendirilen iletişim evrimi her insanın daha kolay iletişim kurmasını amaçlamıştır.

İlk bilgisayar Charles Babbage tarafından 1945 senesinde üretilmiştir. ENİAC olarak tasarlanan ilk dijital bilgisayar devasa büyüklüğü ve 30 tonluk ağırlığa sahipti. 30 tonluk bilgisayarın maliyeti ise 500 bin dolar olarak kayıtlara geçmiştir. Tarihler 1965 ‘i gösterdiğinde ise modern bilgisayarlar üretilmeye başlanmıştır.

Giyilebilir teknolojinin hayatımızda önemli bir parça haline gelmesinin tarihçesi ise 1999 tarihine kadar dayanmaktadır. Ahizesiz bir kulaklık 1999 tarihinde üretilmiştir ve bu buluş günümüzde sesli güneş gözlükleri, VR gözlükleri, akıllı saatler gibi son teknoloji ürünlerin gelişmesine ışık olmuştur.

Bu teknolojik gelişmelerin yanı sıra 2G sonrası 3G, 3G den sonra 4G ve 2021 tarihinde 5G hizmete sunuldu. Fiber internet ile en hızlı internet deneyimi de kullanıcılara sunuldu. Sanal Geerçeklik (VR) iletişim kavramını oldukça basit hale getirerek, istediğiniz eşyayı, bileti herşeyi bu gelişme ile sağlayabiliyorsunuz.

Ülkemizde ise en çok dikkat çeken teknoloji gelişmeleri: “Yardımcı Robotlar”, “Yerli ve Milli Tren üretimi”, “Yerli Füze Üretimi”, “Biyoteknoloji Alanındaki İlk ARGE Fabrikası Açılması” gibi gelişmeler en çok dikkat çeken gelişmeler arasındadır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...