Tasarım İstemcilerinizin İndirmesi için Web Sunucunuza Dosya Yüklemekten Kaçınmanız İçin 4 Neden

Web sitesi geliştirme projelerinin çoğu, geliştiriciler ve istemciler arasında iletilmesi gereken büyük dosyaları içerir. Büyük dosyaları yönetmek, birçok geliştirici için bir hayal kırıklığı noktası olabilir. İstemcilerinizle yüz yüze görüşmediğinizde veri alışverişi sabit diskler, DVD’ler ve USB bellekler gibi depolama cihazlarının posta yoluyla gönderilmesini gerektirir.

Sabırsız istemciler, inceleme için büyük dosyaları teslim etmek için geçici çözümler kullanmayı cazip hale getirir. Örneğin, bir istemci için hızlı bir video tanıtımı oluşturduysanız ve geri bildirimlerini istiyorsanız, istemcinize sonuçları göstermek için videoyu bir yere yüklemeniz gerekir.

Bazı istemciler özel video olarak bile geliştiricilerin YouTube’a içerik yüklemesine izin vermez. Yapmış olsalar bile, YouTube yalnızca video içeriği için çalışır. Hizliresim gibi harika ve kullanışlı siteler veya PDF dosyaları, SQL veritabanları ve diğer dosyaları Google Drive üzerinden göndermek için hala bir dosya aktarım hizmetine ihtiyacınız var. Ancak, çoğu ücretsiz dosya paylaşım hizmetinin sınırları vardır.

Büyük dosyaları bir web sunucusuna yüklemek hızlıdır, ancak güvenli değildir

Bir istemciye büyük bir dosya göndermeniz gerektiğinde, bazen dosyayı FTP (Dosya Transfer Protokolü) kullanarak web sunucunuza yüklemek daha hızlıdır. Bu şekilde, dosya paylaşım programları tarafından uygulanan dosya boyutu sınırlarını atlayabilir ve dosyalarınızı başka birinin sunucusuna yüklemezsiniz.

Dosyaları web sunucunuza yüklemek verileri hızlıca aktarmanın kabul edilebilir bir yolu gibi görünse de, riskler faydalardan daha ağır basar.

  1. Standart bir web sunucusu, dosya depolama için yeterince güvenli değildir

Kasten yüksek güvenlikli bir web hosting’i aramadığınız sürece, hosting ortamınız dosya depolama ve aktarım için kullanılacak kadar güvenli değildir. İstemcinizin güvenli bir web hosting ortamı kullanma olasılığı daha da düşüktür. Web sunucunuz, hesabınızı dosya depolama için kullanmanıza izin verse bile ki bu nadirdir, bu kötü bir fikirdir.

Geliştirme sözleşmeleri, vergi formları, faturalar veya ses, video veya grafik için ham kaynak dosyaları gibi hassas verilere sahip dosyaları asla yüklemeyin. Sunucunuz saldırıya uğrarsa, istemcilerinizi kimlik hırsızlığı ve diğer siber suç olayları için riske atmış olursunuz.

Bir web sunucusu aracılığıyla dosya depolamaya yanaştığınızda, arama motorlarının dosyanızı indekslemesinden ve güvenliğinizden ödün vermesini önlemek için bazı geçici çözümler uygulamanız gerekir. Klasörde bir indeks dosyası oluşturmanız, robots.txt dosyanızı değiştirmeniz, en sonda dosyayı silmeyi unutmamanız ve istemcinizin tekrar erişime ihtiyaç duymamasını ummanız gerekir.

WordPress gibi eski bir eklenti olan bir içerik yönetim sistemi kullanıyorsanız, bilgisayar korsanlarına parola korumalı dizinlerden bağımsız olarak dosyalarınıza özgürce göz atabilecekleri sunucunuza erişim verilebilir.

En kolay çözüm, Box gibi güvenli bir dosya depolama platformu kullanmaktır. Box, bilgisayarınızın tarayıcı penceresine bile entegre edilebilen bir sürükle ve bırak ayarıyla büyük dosyaları istemcilere güvenli bir şekilde göndermeyi kolaylaştırır.

Box ayrıca indirme ve düzenleme ayrıcalıklarını devre dışı bırakmanıza, dosyaları şifrelemenize ve parola gerektirmenize olanak tanır. Bu, hassas bilgiler içeren dosyaları paylaşabileceğiniz ve bunlara yalnızca doğru kişiler tarafından erişildiğini bildiğiniz anlamına gelir.

  1. İndekslenen başıboş dosyalar dizin yapısını ele verir

Bilgisayar korsanlarının bir sunucudaki dizin yapısını bilmesini istemezsiniz, aksi takdirde yasadışı amaçlarla (kimlik hırsızlığı gibi) kullanabilecekleri dosyaları aramaya başlarlar. Eğer dosyaları istemcinizin web sunucusuna yüklüyorsanız, onları riske atıyorsunuz demektir.

Peki birisi bir sunucunun dizin yapısını nasıl bulur? Bu basittir. Bir web sunucusuna dosya yüklediğinizde, arama motorları bu kişiler bir dahaki sefere web sitesini taradıklarında bu dosyaları ortaya çıkarır. Dosyalar indekslendikten sonra, URL, arama sonuçlarında görüntülenir. Bir bilgisayar korsanı arama motorlarında indekslenmiş bir dosyayla karşılaşırsa, dizin yapısında kısmi bir hiyerarşiye sahip olacaktır ve ana klasöre ve bulabileeği tüm alt klasörlere göz atmaya başlayacaktır.

Dosya depolama için kullanılan dizinleri parola ile koruyabilirsiniz, ancak bu, hosting hesabınızın kontrol paneline giriş yapmanızı gerektirir ve ardından sizin ve istemcilerinizin koruduğu her klasörün kullanıcı adını ve parolasını hatırlaması gerekir.

İstemcileriniz için büyük dosyaları web sunucunuza yüklemek pek mantıklı değil. Mantıklı olan tek çözüm, güvenli ve saygın bir dosya depolama platformu kullanmaktır.

  1. Büyük dosyalar, sabit disk alanınızı ve bant genişliğinizi tüketecektir

Teknik olarak, çoğu web host’u, Hostinger’de bulut hosting gibi daha gelişmiş ve premium hosting seçenekleriniz yoksa, istemcilerin sunucularını dosya depolama için kullanmalarını yasaklar.

Web host’unuzun, alanı web siteniz için kullandığınızı varsaydığını düşünelim. Zamanla web sunucunuzun sabit disk alanı tükenecektir. Daha da kötüsü, dosya her indirildiğinde bant genişliğinizi de tüketecektir. Video dosyaları ve diğer büyük dosyalar yüklüyorsanız, hosting hesabınızın bant genişliği payını aşabilirsiniz.

Sınırsız bir web hosting planınız olduğu için sorun olmayacağını düşünüyor olabilirsiniz. Teknik olarak, gerçekten sınırsız web hosting planları yoktur. Sınırsız bant genişliği ve depolama alanı için her zaman bir fırsat vardır.

Sınırsız host’lar, çok fazla bant genişliği veya depolama alanı kullanırsanız bir sorun olacağını söyleyen iyi bir baskıya sahiptir. Ancak, “çok fazla” tanımsız bırakılmıştır. Tanımlasalardı, hosting’lerine “sınırsız” diyemezlerdi.

Sırf alıcılerinize dosya iletmek için web hosting hesabınızı riske atmaya değmez.

  1. Profesyonelce değil

İstemcilerinizin web sunucunuzdan dosya indirmesi gerektiğinde bu, projelerini biraz karmaşık ve profesyonellikten uzak hissettirebilir. Onlar için bir web sitesi oluşturmanız için sizi işe aldılar ve dosyalarını profesyonelce teslim etmenizi bekliyorlar.

Web sunucunuzdan dosya indirmek, Box gibi bir dosya depolama sisteminden dosya indirmekten teknik olarak farklı değildir. Ancak Box’ın kullanıcı arayüzü, istemcilerinizin web sunucunuzdaki dizinlere erişirken elde edemeyecekleri profesyonel bir deneyim yaratır.

Tasarım işinizi ve istemci verilerinizi güvende tutun

Büyük dosyaları web istemcilerinizle paylaşırken güvenliği en önemli önceliğiniz haline getirin. Büyük dosyaları istemcilere teslim etme yöntemi olarak web sunucunuzu kullanmaktan kaçının. Herkesin gizliliğini korumak ve dosyaları güvende tutmak için her zaman saygın bir bulut tabanlı dosya depolama platformu kullanın.

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...