Spotify Bize Her Seferinde Seveceğimiz Şarkıları Nasıl Öneriyor?

Dünya üzerinde oldukça çok fazla kullanıcıya sahip olan Spotify, kendine has özellikleriyle hemen hemen hepimizi etkilemeye devam ediyor. Bu konuda her seferinde seveceğimiz şarkılar üreterek bizlerin karşısına çıkmaya başlıyor. Peki ama nasıl en seveceğimiz şarkıları önerebiliyor? Gelin bu algoritmaya yakından göz atalım.

Spotify sadece müzik üretmekle ilgili başarıya sahip değil. Herkesin seveceği şarkıları organize etmesiyle de bu konuda önemli bir atılıma sahip. Peki ama nasıl oluyorda bunu her seferinde başarıyor? Aslında biraz da yapay zekanın katkısı var ve algoritma bu konuda sürekli eğitiliyor.

Malumunuz kaset devri biteli yıllar oluyor ve insanlar yeni arayışlara her zaman cevap veriyor. Bu konuda karşımıza çıkacak birbirinden farklı öneriler olsa da, Spotify müzik önerisini nasıl yapıyor sorusunun cevabını sizler için sağlamak istiyoruz. Şuan güncel sayıya bakarsak, 158 milyon premium kullanıcısı bulunuyor ve 198 milyon ücretsiz kullanıcıya sahip. Milyonlarca kullanıcının ilk tercihleri arasında yer alan Spotify, 2006 senesinden beri hizmet veriyor ve şuan oldukça geniş kitlelere hitap ediyor. Gelin isterseniz bu algoritmanın nasıl çalıştığına göz atalım hep birlikte.

Spotify algoritması nasıl nokta atışı önerilere sahip?

  • 30 saniye kuralı nedir?
  • Yaşa göre belirlenen öneriler nedir?
  • Konuma göre belirlenen öneriler nedir?
  • Kullanıcı verilerine göre belirlenen öneriler nedir?
  • Yeni şarkı üzerinde yapılan ses analizleri nedir?
  • Sponsorlu içerik önerileri nedir?
  • Otomatik çalma listeleri son derece önemli midir?
  • Spotify algoritmasını doğru yönlendirmeniz için yapmanız gerekenler nelerdir?

Bu sorulara cevap bulursak zaten detaylı olarak hepsine bulmuş olacağız. Peki ama nasıl işlem yürüyor? Gelin yakından göz atalım hepsine. Öncelikle 30 saniye kuralının ne olduğuna ve nasıl çalıştığına göz atalım isterseniz.

30 saniye kuralı nedir?

Bu kural, pek çok algoritma için önemli ölçüde karşımıza çıkacaktır. Spotify bu konuda en net çalışmaları ortaya çıkarıyor ve güçlü bir platform olarak bizlerin karşısına çıkıyor. Spotify bu anlamda rastgele açtığınız şarkıları ya da çalma listelerinde bulunan şarkıları ön plana çıkarmaya devam ediyor. Bunun için 30 saniyelik süreçler fark ediyor. Yani rastgele açan bir şarkıyı şayet 30 saniye içerisinde beğeniyor iseniz bunu 30 saniye içerisinde gösterebilirsiniz.

Şarkıyı değiştirmek önemli bir detay oluyor. Yani şarkı başladı ve fena da değil. Ortalama 20. Saniyede şarkıyı beğenmediğinizi düşündüğünüz annda hemen şarkıyı değiştirin ve algoritmaya yeni komutlar vermiş olun. Bu şarkı sizin için uygun olmayacağından dolayı benzer şarkılar elenmiş olacak. Algoritma burada doğrudan size göre bir işlem yapıyor ve hepsini de kendi içinde değerlendirmeye devam ediyor.

Beğendiğiniz şarkıyı sonuna kadar dinleyin. Bu sayede Spotify size benzer şarkılar önerecektir. Ama beğenmezseniz de 30. Saniye olmadan şarkıyı değiştirin. Bu konuda karşınıza çıkan öneriler de oldukça etkili bir liste olmuş olacak.

Yaşa göre belirlenen öneriler nedir?

Özellikle ilk kez Spotify kullanıcısı iseniz, karşınıza yaşa göre sıralama çıkabiliyor. Zaman içerisinde belirli yaşlara göre ayrılan öneriler sizlere de fikir verecek diyebiliriz. Bu konuda oldukça fazla çalışma üretmeniz sizin  için de önemli olacaktır.

Konuma göre belirlenen öneriler nedir?

Tıpkı yaşınız gibi konumunuz da önemli bir seçenek yaratıyor. Bunların hepsini kendine göre belirli konularda hizmet sunsa da, konumunuza göre belirlenmesi de oldukça önemli oluyor. Faktörler sürekli değişse de, size göre değişen ve yenilenen konular her zaman için beklentilerinize cevap verebilir. Bu yüzden konuma göre belirlenen kriterler bünyesinde de yapay zeka bir öneri yapıyor. Bu önerileri kendi içinizde değerlendirebilir ve hepsini olmazsa olmaz çözümler içerisinde kullanmaya başlayabilirsiniz.

Kullanıcı verilerine göre belirlenen öneriler nedir?

Kullanıcı verilerine göre belirlenen öneriler nedir peki? Bu durum aslında pek çok kişinin karşısına çıkacak önemli bir yaklaşım yaratacaktır. Kullanıcı verileri her zaman için insanların beklentisine cevap üretecek, bu cevapları da aynı beklentilerle ortaya çıkaracaktır. Biz size bu anlamda daha fazlasını sunmak istiyor ve çözümleri de aynı şekilde ilerletmek niyetini taşıyoruz. Kaydettiğiniz müzikler, indirdiğiniz parçalar ya da incelediğiniz çalma listeleri ve takip ettiğiniz sanatçılar size farklı konularda destekler sunacaktır. Bu yüzden de spotify tarafından organize edilen yapay zekalı yaklaşımlar, hepimiz için değişken bir dilde ön plana çıkarılacaktır. Yeni şarkılarla ilgili olarak ses analizleri de yapan uygulama, kendine has tarzıyla pek çok kişiye ulaşacak diyebiliriz.

 

Sponsorlu içerik önerileri

Tabii he rşey algoritma ile de ilgili değil. Çalma listelerinde ansızın pek de hoşunuza gitmeyen bir şarkı denk gelebilir. Bu konuda yapılacakolan her türlü farklı seçim ve beklenti için kendinize göre bir seçim belirleyebilirsiniz. Şarkıyı değiştirebilirsiniz mesela. Bu konuda şarkı dinlerken alakasız bir sponsorlu içerikle karşılaşmak istemiyor iseniz o zaman bu konudaki önerilere göz atmanıza pek de gerek kalmaz. Uzun süredir platformu kullananlar, genellikle bu tarz sponsorlu içeriklere denk gelmiyor. Daha çok yeni üyelerin karşısına çıkan bu durum, belirli tarzları daha net bir şekilde ortaya çıkarmak için kullanılıyor diyebiliriz. Yapılacak olan her şey, kişinin kendisiyle ilgili oluyor ve bu konuda da aynı organizasyon seçenekleri karşımıza çıkmış oluyor. Bireysel seçimler, fırsatlar ve beklentiler için geleneksel çözümleri de aynı fırsatlarla kullanabilir ve ön plana çıkarabilirsiniz.

Otomatik çalma listeleri çok önemli

Spotify üzerinde rastgele bir müzik açtıktan sonra otomatik çalma listelerinin nasıl ilerleyeceğini görebilirsiniz. Bu konu algoritmayı doğrudan etkiliyor. Bir müzik açtıktan sonra otomatik çalma listelerinin hemen devreye girdiğini görebilirsiniz. Mesela bir arama yapın ve birini dinleyin. Şarkı bittikten sonra yeni şarkılar otomatik olarak çalmaya başlıyor ve bu da sizin seveceğiniz şekilde oluyor. Bunun da sebebi az önce konuştuğumuz gibi algoritmayla doğrudan alakalı oluyor. Bu konuda organize edilecek olan, karşımıza çıkacak olan her türlü şarkı kesinlikle yeni bir liste üzerinden ortayaç çıkarılıyor.

Spotify algoritmasını doğru yönlendirmek için ne yapabiliriz?

Algoritmanın tamamen size çalışması için bol bol müzik dinlemeniz lazım. Bu konuda ne kadar zeki bir uygulama yapısına sahip olursa olsun, algoritmayı yine kendinize göre kullanabilir ve incelemeye başlayabilirsiniz. 30 saniye kuralını unutmayın ve kısa zaman sonra uygulamanın sizin de seveceğiniz şarkılar üreteceğini fark edin. Son yıllarda yapılan şarkıların çoğu nakaratlarla başlıyor ve bu yüzden de doğrudan uygulamaya önerilen bir çalışma ile ortaya çıkarılıyor. Artık dinleyiciler doğrudan şarkının merkezine gelmek istiyor.

Bu yüzden de spotify algoritmasını bu şekilde beslerseniz, kesinlikle seveceğiniz yeni şarkılar keşfedebilirsiniz. Hızlı resim blog ailesi olarak teknolojik bilgileri paylaşmaya devam etmek istiyoruz. Güncel olan her şeyi kendinize göre revize edebilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz. Spotify çalışma mantığı da tam olarak bu şekilde işliyor değerli arkadaşlar. Şimdiden iyi dinlemeler diliyoruz ve yeni müzik keyfinize tam anlamıyla ulaşmaya devam etmenizi öneriyoruz. Tek yapmanız gereken uygulamaya giriş yapmak ve yeni müzik dinlemek.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...