SpaceX nedir? SpaceX Nasıl kuruldu? 

İnsanlığın çığır atlamasına olanak sağlayan bu mucize, yeniden kullanılabilir hale geliyor. Koskoca insanlık tarihine yön veren bu uzay macerası tüm zamanların en köklü havacılık ve uzay şirketlerinden olan SpaceX’in başarısıdır. İşte bu başarının ardında bilinmeyenler, bu başarı nasıl oldu gibi sorularınız varsa hepsini cevaplayacağız.

İnsanlık tarihine yeni çığırlar açan farklı teknolojik gelişmeler ile ismini sürekli duyduğumuz Elon Musk’a ait bu vizyon, son yıllarda uzay – insan ilişkisini daha da güçlendirdi. SpaceX şirketi 2002 yılının başlarında kurulmuş bir şirkettir.

ABD ve Sovyetlerin geçmiş tarihlerde Soğuk Savaş yıllarında ki rekabeti Uzay teknolojilerinin gelişmesine sebep oldu. 2010 tarihine gelindiğinde ise teknolojileri devletler yönetir hale geldi. Fakat bu tarihi buluşu yeniden kullanılabilir hale getiren: Roketi üreten kuruluş devletler değil, Elon Musk’un şirketi olan SpaceX şirketidir. SpaceX kuruluş gayesinde insanların uzay ile tanışmasına olanak sağlamak amacıyla kurulmuştur. Fakat vizyon değişikliği ile SpaceX Mars’a artık insan taşıyabiliyor. Tüm teknolojik gelişmeler bir yana, SpaceX son zamanlarda yaptığı çalışmalarla özellikle uzay ile alakalı çalışmaları ile gündemde yerini hep korudu.

SpaceX Kuruluş Hikayesi

2002 tarihinde Elon Musk belki de hayatının en önemli adımlarından birini attı. Elon Musk, Dünya üzerinde dijital para hizmeti olarak bilinen PayPal’ı satarak eBay’den elde ettiği gelir ile büyük bir sermayeyi kazandı. Elon Musk zamanla bütün yatırımını SpaceX’e yatırmış ve SpaceX şirketini 6 Mayıs 2002 tarihinde resmen faaliyete geçirmiştir. SpaceX zamanla gelişmiş ve nihayetinde kendir roketini geliştirmeye ve üretmeye kadar ilerlemiştir. Roketleri üretme noktasına getiren amaç ise, uzay taşımacılığını daha ucuz ve kolay hale getirmektir. Dünya üzerinde ki bütün yatırımcılar SpaceX’in roketleri kendilerinin üretmesine sıcak bakmamış, hatta Elon Musk bile o zamanlar tereddütte kalmıştı.

Elon Musk, insanların bu denli yaklaşımına karşılık kimsenin SpaceX şirketine yatırım yapmasını istememiş  ve bu riskli projede eğer ki para kaybedek birisi varsa kendi parasının kaybolmasını göze almıştır. Bu risk, yıllar sonra Dünya’nın en önemli adımı olarak ele alınmış ve Dünya üzerinde en önemli şirketler arasında SpaceX ismini yazdırmıştır.

SpaceX hangi amaçla kuruldu?

SpaceX kurulurken en büyük hedef insanları Mars’a götürmekti. Elon Musk’ın şirketi SpaceX “insan ırkını çok gezegenli bir tür haline getirme” amacıyla kurulmuştur. Fakat Mars’ta Kolonileşme hareketi SpaceX’in temel görevleri arasında yer almıştır.

Uzay taşımacılığını çok ucuza ve çok kolay hale getirmek amacıyla kurulan SpaceX, zaman içerisinde farklı aksiyonlar alarak güçlü roketler üreterek ve yüksek hızlı ucuz interneti üreterek tüm dünya’ya hizmet vermeye başlamıştır.

26 mart 2006 tarihinde SpaceX ilk fırlatma işlemini gerçekleştirmiştir. Fakat bu fırlatmalar başarısızlıkla sonuçlanmış ve daha dikkatli çalışmalar yapmaya başlanmıştır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...