sondaj nasıl yapılır

Sondaj Nasıl Yapılır?

Sondaj Nasıl Yapılır? Sondaj; petrol, doğalgaz, su ve benzeri doğal kaynakların kuyu açma işlemiyle yer altından çıkartılmasıdır. Sondaj işlemi sondaj makinaları kullanılarak gerçekleştirilir. Sondaj işleminin gerçekleştirilirken zemine dikey olarak delik açılır ve yer altında bulunan doğal kaynakların yer yüzüne çıkması sağlanır. İşlem belirli yöntemlerle gerçekleştirilir. Delikte kesikler oluşturularak ya da kayaların sondaj makinaları yardımıyla parçalanması sağlanarak sondaj işlemi gerçekleştirilir. Bu işlemin gerçekleştirilebilmesi için sondajın yapılacağı bölgede istenilen fiziki şartların sağlanabilmesi gerekiyor. Bu yazımızda sondaj nedir, nasıl yapılır, sondaj için gerekli fiziki şartlar nelerdir detaylıca açıkladık.

Sondaj İçin Gerekli Fiziki Şartlar Nelerdir?

Uygun ve verimli çalışma şartlarının sağlanabilmesi için gerekli fiziki şartlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Yol Çalışması: Çalışmanın yapılacağı bölgeye en kısa şekilde ulaşılabilmesi gerekir. Bunun yanı sıra bölgeye ulaşımın sağlanacağı yolun en az eğime sahip olması gerekmektedir.
  • Nakliyat: Sondaj için kullanılacak makinalar hassas ve büyük makinalardır. Bu makinaların sondaj bölgesine götürülürken zarar görmemeleri gerekmektedir. Bunun yanı sıra sondaj makinalarının nakliyatı esnasında iş kazaları meydana gelebilmektedir. Bu kazaları en aza indirmek için nakliyatın işlemlerine azami özen gösterilmesi gerekmektedir.
  • Sondaj Platformu: Sondaj platformu sondaj işleminin gerçekleştirileceği bölgelerdir. Platform kurulumu gerçekleştirilirken arazi şartları iyileştirilmeli, makinalar ve gerekli ekipmanlar iş kazaların en aza indirgeyecek şekilde yerleştirilmelidir. İş güvenliği ve sağlığı dikkate alınarak platform dizayn edilmelidir.
  • Su Hattı: Sondaj çalışmalarında su başlıca gereksinimdir. Su hattı yapımı gerçekleştirilirken eğim az olmalı ve su hattının bölgeye en hızlı şekilde gelecek uzunlukta döşenmesi gerekmektedir.

Sondaj Nasıl Yapılır?

Sondaj Nasıl Yapılır? Sondaj çalışması gerçekleştirmek için ilk olarak çalışmanın yapılacağı arazinin analizlerinin yapılması gerekiyor. Arazinin sondaj yapmaya elverişli olması gerekmektedir. Analiz sonuçlarına göre sondaj çalışmasının hangi metotlarla gerçekleştirileceği belirlenir. Yumuşak ve sert zeminlerde sondaj çalışmasının metotları değişiklik göstermektedir. Genel olarak sert zeminlerde hava sirkülasyonu yöntemi kullanılırken yumuşak zeminlerde çamur sirkülasyonu metodu kullanılır. Bu şartlar sağlandıktan sonra delme işlemine geçilir. Delme işlemini gerçekleştirebilmek için sondaj çalışması yapılacak maddenin yeri ve derinliği saptanır. Delme işlemi için gerekli olan genişlik belirlenir ve buna uygun şekilde delme makinasının montajı yapılır. Daha sonra açılan kuyuya koruyucu borular döşenir ve borular sabitlenir. Doğal kaynakların yer yüzüne çıkarılma işlemine başlanır.

Sondaj nasıl yapılır? Makalemizin sonuna geldik Kireç Nedir? Nasıl Yapılır? Makalemiz ile devam etmek isterseniz buraya bırakıyoruz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...