Sallama siyah zeytin nasıl yapılır?

Sallama siyah zeytin nasıl yapılır?

Sallama siyah zeytin nasıl yapılır? Zeytin mevsimi geldi. Zeytinlikleri olanlar zeytinlerini toplamaya başladı bile. İlk önce Yeşil zeytinler toplandı ve tüketicilerine sunuldu. Şimdi ise sıra  daha geç olgunlaşan ve bu yüzden yeşil zeytinler sonra toplanan siyah zeytinlerin toplanmasına geldi.

Toplana zeytinler yağlık ve sofralık olmak üzere ikiye gruba ayrıldı ve pazarlarda yerini aldı. Çeşit çeşit irili ufaklı ve farklı lezzetleri ile alıcılarını beklemeye başladı. Kendi zeytini kendi yapmak isteyenler ise pazarlara koştu. Herkes zeytinlerini sofralara hazırlama başladı. Tabi ki zeytinin nasıl yapıldığı da araştırılmaya başlandı.

Sallama Siyah Zeytin Nedir?

Salamura nedir; Yiyeceklerin çok daha uzun süre bozulmadan durmasını sağlamak amacıyla kullanılan bir tekniktir. Yiyecekler tuzlu suyun içerisine konup fermente olması sağlanıyor. Bu yöntem buzdolabı olmadığı dönemler insanların yiyeceklerini sağlama ihtiyaçları sonucu ortaya çıkmış. Bu yüzden her türlü yiyecek sebze, meyve, et türleri salamura edilmiş. Günümüzde ise daha çok yaprak, turşu ve zeytin yapımında salamura tekniğine başvuruluyor. Salamura yaparken  su tuz oranına dikkat etmeliyiz. Tuz oranı toplam ağırlığın %5 ila %8 oranında kamalıdır.

Sallama Zeytin Yapmak İçin Gereken Malzemeler

Salamura yapmak için tuzunuzun, isteğe göre sirkenizin ve tabi ki zeytininizin olması yeterlidir. Sallama siyah  zeytin  nasıl yapılır  oldukça kolaydır. Üstelik salamura siyah zeytin yaparken yeşil  zeytin yapımında  sarf ettiğimiz çabaya gerek duyulmaz. Sadece salamura zeytin yapımında kullanacağımız malzemelerin miktarına dikkat etmeliyiz.4 kilogram zeytin salamura edilirken kullanılan malzeme miktarı;

  • 1 çağ bardağı kaya tuzu

  • 1 çağ bardağı sirke

  • 5 litrelik şişe

Sallama Siyah Zeytin Yapımı

Sallama zeytin nasıl yapılır ilk olarak işe siyah zeytinlerimiz ayıklayarak  başlıyoruz. Zeytinlerimizi saplarından, büyüdük güzel olmayan zeytinlerden ve varsa araya kaçmış yaprak gibi yabancı cisimlerden temizliyoruz. Zeytin miktarımıza uygun olarak şişe veya bidon seçin. Unutmayın ki beş litrelik bir şişenin içine sadece 3,5-4 kg zeytin sığabilir.

Zeytinleri hiçbir işlem uygulamadan bütün halinde şişeye  doldurun. Daha sonra 1 çay bardağı sirke 1 çay bardağı kaya tuzunu zeytin şişenize ekleyin. Bu işlemlerden sonra şişenin ağzını sıkıca kapatın ve yan yatırarak güzelce malzemeler birbiriyle karışıncaya kadar sallayın.

Zeytinlerin yemeye hazır oluncaya kadar bu işlemi günde 2-3 kere tekrarlayın. Zeytin şişenizi oda sıcaklığında ve Güneş almayan mutfağınızın veya başka bir odanızın içerisinde bekletebilirsiniz. Bu yöntem ile 3 ay sonra zeytinlerinizi sofralarında görebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun. https://www.hizliresim.com/blog/ detaylı bilgi için siteyi ziyaret edebilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...