Renklerin Anlamları Nelerdir?

”Renk” kelimesini farkında olmadan çoğu yerde kullanırız. Hasta oluruz ”yüzünde renk kalmamış” derler, iyileşiriz ” yüzüne renk gelmiş” derler. Hayatımızda olup biten olayları ise; ”hayatın renkleri” olarak nitelendiririz. İşte o hayatın renklerinin her biri bir anlam ifade eder. Şöyle bir etrafımıza baktığımızda gördüğümüz bütün renkler bizlere bir şey ifade ediyor. Örneğin; beyaz renk insanın içini açtığı gibi bazen ölümün güze tarafını anlatır. Siyah renk ise bazen korkutabilir, bazende asaletin simgesi olabilir. Bakalım hayatın renklerinin bizlere ne anlam ifade ediyor.

BEYAZ

Beyaz renk temiz ve saflığı anlatır. İnsanın içini açan ve huzurla dolduran bir masumluk simgesidir. Zaten temizliği simgelediği için doktor önlükleri beyazdır. Saflığı temsil ettiği için gelinlikler de genelde beyazdır. Bayaza boyanmış bir oda daha geniş ve ferahtır. Tabi beyazın dez avantajı çabuk kiri göstermesidir. Bu özelliğide beyazın ne kadar kırılgan ve nazik bir renk olduğunu gösterir. Beyaz kadını temsil eder.

SİYAH

Siyah rengi biraz kullanıldığı konuma göre anlamlanır. Bazen bir düğünde giyilen takım elbisede asaleti kötü amaçlı bir adamın üstünde suçu, korkuyu temsil edebilir. Ayrıca siyah özgüveni, sabır ve kararlılığıda temsil edebilir. Beyazın kadını temsil ettiği gibi siyahta erkeği temsil eder.

GRİ

Gri rengi beyazla siyahın ortasında bir renktir. Anlam bakımından da aslında arada bir renktir. Huzuru ve dinginliği ifade eden renk, belirsizliğide anlatır. Ayrıca gri renk siyah ile beyazın karışımından oluştuğundan dengeli bir renktir ve denge ve eşitliğide ifade eder.

KIRMIZI

Kırmızı rengi sıcak renkleredendir. Çekiciği temsil eder. Kadını anlatan renkleredendir. Ayrıca iştah actığı söylenen kırmızı rengi yemek reklamlarında da çok kullanılır. Tutkulu aşkı en iyi ifade eden renk kırmızı renktir. Canlılığı hatta agresifliği bile akla getirebilir. Çoğu zamanda tehlikeyi anlatır. Kırmızı bir mutfak iştahınızı açacaktır.

MAVİ

Mavi erkek rengidir. Huzur ve verimliliği anlatır. Ayrıca serinlik hissi verir. Mavi tonlarda bir ev sanki daha korunaklı ve serşn hissettirir. Stresi azaltan bir renk olduğundan ofis ve işlerinde kullanılması daha stressiz dolayısıyla da daha verimli bir iş ortamı sağlayacaktır. Eğer mutfağınız mavi tonlarda ise bu acıkmamanızı sağlayacak oalsı bir diyette size yardımcı olacaktır.

SARI

Sarı rengi çok dikkat çekici bir renktir. Göz alıcı bir renk olması ilk bakışta fark edilme özelliğine sahiptir. Örnek olarak taksilerin dikkat çekmesi için rengi sarıdır. Sarı geçici bir renktir. Çok uzun süre maruz kalındığında rahatsılık verebilir. Bu yüzden geçiciliğide temsil eder. Yani sarı renk her hangi bir alanda çok fazla kullanılması tavsiye edilmez.

YEŞİL

Gelelim yeşil rengine. Yeşil rengi barışı, doğayı, üretimi, dini, çoğalmayı ifade eder. Doğada içerisinde en çok yeşilin tonlarını barındırır. Bu yüzden doğanın bazı özelliklerini yeşil rengi kendine üstlenmiştir. Yeşil aslında bir nevi hayattır. Doğumdur ve nefestir.

MOR

Mor rengi bir çok konu içerisinde en çok romantizme yakındır. Duygusallığı, asaleti ve zenginliği temsil eder. Mor tonlarının kullanıldığı her alan zengin görünür. İlham verici, ufku açan bir renktir.

PEMBE

Pembe rengi utangaç bir renktir. Nazik ve kırılgandır. Saf mutluluğu anlatırken temizliği, duruluğu, dugusallığı, ürkekliği ifade eder ve bir kadın rengidir. Ayrıca pembe rengi sakinliği beraberinde getirir. Pembe renkli mekanlarda her zaman sakinlik hakimdir.

KAHVERENGİ

Kahve rengi olgunluğun tek rengidir. Toprak ve ağaç rengi olduğundan tamamen verimi ifade eder. Güçlülüğü anlatan ve hissttiren bir renktir. Eskiyi ve maziye hatırlatan renk olgunlaşmaya, güvenilirlik ve sakinliği ortaya koyar. Kahverengi bir ortama girildiği an güvende ve huzulu bir ortamda olmanın hissi hemen insana geçer.

TURUNCU

Turuncu renk kırmızı ile sarının karışımı bir renktir. Ama bu iki ana rengin özelliklerini üst düzeyde ifade etmez. Sarı rengi gibi çok ilgi çeker ancak rahatsız etmez. Kırmızı gibi çekici değil daha uysal bir renktir. Bu renkte karamsarlığa yer yoktur. Dinamik bir renktir. Turuncu renkleri seven kişiler uyumlu kişilerdir.

 

 

 

 

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...