Müzik Aletleri İsimleri ve Özellikleri Nelerdir

Müzik aleti isimleri oldukça derin anlamlar ifade eden yerel ve evrensel anlamlar taşıyabilmektedir. Bu konu hakkında sıkça sorulan sorular bulunmaktadır. İlk ortaya çıktığı anda bu isim neye göre ve ne amaçla adlandırıldığı çok merak edilmektedir. Afrika kökenli müzik aletlerinde isimlendirme biçimi standart olarak değil de genellikle çoklu isimler bulunur. Yerel olarak adlandırılan ve çeşitlenen enstrümanlar bulunduğu küçük ve büyük bölgeye göre özelleşen isimler taşımaktadır. Müzik aletinin kökenine indiğimiz takdirde ritim amaçlı ortaya çıkan dini tören ve savaşlarda kullanılan aygıtlar olduğunu görebiliriz. Şimdi ise sizlere bu konuyu daha kapsamlı algılayabilmeniz için örnekler vermek istiyorum. Örneğin, kalimba adında tanıdığımız Afrika kökenli yerel olup son yıllarda geniş kitlelere ulaşmış ve gözde olmuş olan müzik aletinin evrensel ismi kalimba olsa da oldukça çeşitli isim dağarcığına sahiptir. Mesela Mbira diğer bir adlandırma şekli olmakla birlikte likembe olarak da isimlendirilmiştir. Yani bütün bu adlandırılmaların yanı sıra Başparmak piyanosu olarak evrensel bir şekilde bilinen eşsiz bir enstrümandır. Yani anlayacağınız müzik aleti isimleri bulunduğu bölge ve alan odağında çeşitlenebilir. Ayrıca akla ilk gelen üretilen ses odağında isim alabildiği gibi, bir hayvandan esinlenilerek isimlendirilen çalgı aletleri de bulunmaktadır. Düm ve tek seslerinden dümbelek olarak adlandırılan vurmalı çalgı aletini çoğumuz duymuşuzdur. Darbuka ülkemizde kabul gören ve bilinen ismi ortaya çıkış biçimi ürettiği direkt olarak sesler ile ilgilidir.

 

Müzik Aletlerini İncelemek İçin: https://www.yonkamuzikmarket.com/muzik-aleti

 

Ayrıca günümüz için dilleri, toplumları ve müzik aletlerinin bulunduğu bölgeye göre restore edilip evrim geçirmesi de göz önüne aldığımızda içinden çıkılmaz olmaktadır. Fakat ben ise sizler için bu yazımda güncel ilgi gören ve kesinlikle bilinmesi gereken müzik aleti isimlerini açıklayıcı bir şekilde kaleme alacağım. Elimden geldiğince kökenine de ineceğim bu konu ürünler hakkında genel bilgilerde vereceğim bu yazımı dikkatli bir şekilde inceleyiniz.

 

Tuşlu Müzik Aletleri İsimleri

Atası olarak org kabul edilen bu ailenin günümüzde en çok talep edilen ve yaygın şekilde kullanılan üyesi hiç şüphesiz ki piyano modelleridir. Ayrıca orglar kendi arasında çeşitlene bildiği gibi teknolojinin de yardımı ile çeşitlenen tuşlu müzik aletleri isimleri ortaya çıkmıştır.  Son zamanların en popüler ve ulaşılabilir tutarlarda üretilen her eve girmeyi başarmış kalimba adındaki müzik aletleri de bu alanda kabul görmektedir. Akordeon adında, Cuguli’nin elinden düşürmediği eşsiz enstrümanda tuşlu müzik aletleri arasında bir ara sıkça talep görmüş olan taşınabilir mantıkta üretilmiş ve hava ile hayat bulan eşsiz enstrümandır. Sınıf bakımından en maliyetli olan enstrümanların yer aldığı bu ailenin hemen hemen tüm fertleri düzenli ve istikrarlı bir şekilde bakım gerektirmektedir. Ayrıca oldukça geniş ses ve tını özellikleri sayesinde birçok alanda kullanılmakta sahne ve benzeri alanlarda eksik edilmemektedir. Bu eşsiz alanlarda uzmanlaşmış olan eşsiz piyanist ve diğer müzik aleti virtüözleri günümüzde bulunmaktadır. Yonka Müzik market güvencesi ile bu ürünlere hemen sahip olabilirsiniz.

 

Telli Müzik Aletleri İsimleri

Müzik aletleri isimleri akla gelince hiç şüphesiz ki en yaygın şekilde kullanılan bu müzik aleti ailesinden bahsetmemek büyük bir hata olacaktır. Fakat bu sınıfta yaylı enstrümanlar karıştırılmaktadır. Yani kemanı telli müzik aleti olarak kabul etsek de ses üretim biçimi açısından arşe adı verilen keman yayı aracılığı ile ses üretilip icra edilebilen eşsiz bir çalgı aletidir. Bu yüzden ana sınıf bakımından yaylı müzik aletleri isimleri arasında kabul gören keman farklı alanda değerlendirilmektedir. Konuyu dağıtmadan önce sabırsızlıkla beklediğiniz gitar ile ilgili bilgiler vermek istiyorum. Gitar oldukça geniş alanda kabul görmüş olan evrensel bir müzik aletidir. Bu eşsiz enstrümanı dünya üzerinde birçok bölge ve ülkede hemen hemen tüm müzik türlerinde görebilirsiniz. Elbette ürettiği ses dağarcığı ve özellikleri bakımından farklı yapı özelliklerine sahip gitar türleri bulunur. Standart yani temel olarak kabul gören gitar türü klasik gitar olsa da günümüzde yaygın bir şekilde kullanılan akustik gitar, elektro gitar ve bas gitar modelleri bulunmaktadır. Ayrıca Türk telli çalgısı denildiğinde Saz yeni yaygın adlandırılma biçimi olan bağlama göze çarpmaktadır. Saz genel olarak müzik aletlerini ifade ettiği için bağlama olarak kabul gören bu eşsiz enstrümanlara daha çok değer vermeli ve kıymetini bilmeliyiz.

 

Ukulele Modellerini İncelemek İçin: https://www.yonkamuzikmarket.com/ukulele

 

 

Gelelim son zamanların en popüler enstrümanına, evet bu müzik aleti ukulele oldukça minik yapıya sahip olan bu eşsiz enstrüman küçük bir gitar sanılsa da kendine özgü ses ve yapı özelliklerine sahiptir. Daha iyi anlayabilmeniz için gitar kısımları ve ukulele bölümlerini detaylı bir şekilde kaleme almak istiyorum. Gitar ana gövde üzerinde genellikle ses deliği bulunan teller, sap, perdeler, köprü ve burgulardan oluşan telli müzik aletidir. Müzik aleti isimlerinden bahsettiğimize göre şimdi bahsi geçen ukulele hakkında detaylara geçmeden önce evrensel isminden bahsetmek istiyorum. Zıplayan pire olarak bilinen ve kısaltması uke olarak geçen ukulele modelleri ürettiği sese göre çeşitlenmektedir. Gelelim kısımlarına tıpkı gitarda olduğu gibi gövde, teller, sap, burgular, perdeler ve köprüden oluşan ukuleleyi gitar modellerinden ayıran en büyük özellikleri şunlardır. Ukulele oldukça minik yapıda olmakta ve sadece 4 adet tele sahip olmaktadır. Gözlerine inanamayacağınız düzeyde sempatik olan minik yapıya sahip bu enstrümanı oldukça geniş alanda kullanabilirsiniz. Tür bakımından ise temel yani standart olarak soprano ukulele olarak kabul görse de concert ukulele yani konser ukulele modelleri de son yıllarda sıkça talep edilmektedir. Oldukça ince ses özelliklerine sahip bu enstrümanların tenör ukulele modeli de bulunmaktadır.

 

Müzik aletleri isimleri gerçekten hem ana tür ve türler içerisinde yer alan aile üyelerini de göz önüne aldığımız zaman oldukça çeşitlilik göstermektedir. Vurmalı müzik aletleri isimlerine de örnek vermek gerekirse eğer başta davul olmak üzere asma davul, bateri, darbuka olarak kabul görülebilir. Ayrıca ritim enstrümanı olarak kabul edilen bu vurmalı çalgı aletlerinin günümüzde oldukça yaygın bir şekilde kullanılan türleri olduğu kadar da yerel olarak özelleşen cinsleri de bulunmaktadır. Kısaca birçok sınıftan bahsettiğimiz bu enstrümanlar hakkında son olarak üflemeli türlerden de bahsetmek istiyorum.

 

Nefesli Müzik Aletleri İsimleri

Üflemeli ve nefesli müzik aletleri isimlerine ise örnek vermek gerekirse herkesin bir kez de olsa geçmişinde tecrübe ettiği flüt den başlaya biliriz. Ayrıca yan flüt başta olmak üzere klarnet ve ülkemizde yaygın olarak kullanılan sol klarnet modelleri de bu alanda oldukça talep görmekte ve çeşitlenmektedir. Ayrıca ney, mey ve mızıka adındaki ürünlerde bu alanda kabul görmektedir. Son olarak ise bu alan son yılların en gözde üyesi olan saksafon daha doğrusu başlangıç düzeyleri için de alto saksafon modellerini örnek verebiliriz.

 

Günümüzde çeşitli bölge ve müzik türlerinde özelleşen müzik aletleri isimleri bulunmaktadır. Bu enstrümanlar çeşitli yapı ve ses özelliklerine sahip olmaktadır. Benim bu konuda sizlere tavsiyem ise mutlaka ilginizi çeken enstrüman modellerini bu alanda üstün bilgi ve tecrübeye sahip olan tedarik noktalarından ihtiyacınız olan bilgiler odağında değerlendirerek bütçenize ve kullanım düzeyinize göre satın almalı ve değerlendirmelisiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...