Kiraz turşusu nasıl yapılır ?

Kiraz turşusu nasıl yapılır?

Kiraz turşusu nasıl yapılır? merak edilir. Kiraz bilindiği gibi mineral ve vitamin bakımından en faydalı olan meyvelerden biridir. Aynı zamanda baharın gelişini de simgeler. Kirazlar çiçek açtığı zaman, baharın geldiği düşünülür. Hem lezzeti hem de insana ve enerji vermesi bakımından, tercih edilen bir meyvedir. Pembenin her tonunu bulabileceğiniz bir rengi vardır. Meyvesinden birçok şey yapılır. Kiraz turşusu da bunlardan biridir.

Kiraz ağacı sert aynı zamanda da etli bir ağaçtır. Meyveleri çekirdeklidir. Ekşi, tatlı çeşitleri vardır. Aynı zamanda ebatları da değişiklik gösterir. Hem yabani hem de aşılı kiraz ağaçları, ülkemizde çok yaygındır. Tüketimi de çok fazladır. Kiraz turşusu nasıl yapılır sorusu da sıklıkla sorulur. Kiraz turşusunun her yöre de farklı isimleri vardır.

Kiraz tuzlaması da denilir. Kiraz bilindiği üzere sağlık açısından çok faydalıdır. Turşu yapıldığı zamanda vitamininden hiç bir şey kaybetmez. Özellikle kan pıhtılaşmasını engeller ve kanın sulanmasını sağlar. Bunun dışında doğal ağrı kesici özelliği bulunur. Günlük belirli bir miktarda taze kiraz tüketmek, vücudun direncini artırır.

Kiraz Turşusu En Çok Nerede Yapılır?

Kiraz turşusu nasıl yapılır diye merak edenler için, cevap oldukça basittir. Cam bir kavanoza kiraz koyulur. Ardından salamura tuzu serpilir. Bir avuç kiraz ve bir avuç tuz şeklinde sıralanır. Bu lezzet genel olarak Karadeniz bölgesinde yaygındır. Özelikle Giresun’ da kiraz turşusu sıklıkla yapılır. Kış aylarında tüketilir. Yöresel bir lezzettir ve yemeklerin yanında tüketilir. Eski zamanlarda daha çok kışa hazırlık olarak yapılan bu turşu, günümüzde yöresel bir lezzet olarak sunulur.

Kiraz Turşusu Yapılış Aşamaları Nelerdir?

  • Kiraz turşusu sarı, pembe kirazlardan yapılır.

  • Öncelikle kirazları mevsiminde ve taze olarak toplamak gerekir.

  • Kirazlar toplandıktan sonra, yıkanır.

  • Sapları koparılmaz.

  • Cam kavanoz kullanılması daha doğrudur.

  • Avuçla kavanoza koyulur ve üzerine tuz gezdirilir.

  • Bu sıralama tüm kirazlar bitene kadar aynı şekilde kavanozlara koyulur.

Bir süre bu şekilde beklemesi kıvamını bulmasını sağlar. Daha sonra tüketebilirsiniz. Yemeklerin yanında iyi bir seçenek olacaktır. Eğer turşu seviyorsanız, değişik bir lezzet arıyorsanız, tercih edebilirsiniz. https://www.hizliresim.com/blog/ adresinden kiraz turşusu ve daha bu birçok şey hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz ve öğrenebilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...