Kararmış Kolye Nasıl Parlatılır?

Kararmış Kolye Nasıl Parlatılır?

Altın, gümüş veya imitasyon kolyeler, yanlış kullanıma bağlı olarak zamanla kararmaktadır. Bu ürünler dikkatli kullanılmadığında zamanla oksitlenmekte çirkin bir görüntü ortaya çıkmaktadır. Kararan ve çirkin görüntüye sahip olan kolyeleri eski haline getirmek mümkündür. Bunun için belirli uygulamaları tatbik etmelisiniz.

Kararmış gümüş Kolye Nasıl Parlatılır?

Aşırı terleme, nemli alanlar, gümüş kolyenin uzun süre açık alanda bırakılması oksitlenmesine, diğer bir deyişle kararmasına yol açacaktır. Bu durumda da birçok kişinin aklına kararmış kolye nasıl parlatılır sorusu gelmektedir. Profesyonel bir temizlik istiyorsanız bir gümüşçüye gidebilirsiniz. Fakat kendiniz temizlemek istiyorsanız öncelikli olarak çamaşır suyu, sigara külü ve diş macunundan uzak durmalısınız. Bu ürünler takınızı temizlemekle birlikte aşırı şekilde aşınmasına ve zarar görmesine yol açmaktadır.

 

Bahsi geçen ürünlerin dışında gümüş kolyenizi temizleyeceğiniz yöntemler şunlardır;

  1. Tuz ve Limon Suyu; Bir kasenin içine bir limonun suyu, bir tatlı kaşığı tuz toyun. Karışımın içine takınızı koyup, yarım saat bekleyin. Bu süre sonunda akan suyun altından geçirip, pamuklu bir bezle yumuşak hareketlerle silin.
  2. Karbonat ve su; Elektrikli veya normal bir cezvenin içine kolyeyi koyun. Yarım çay bardağı suyu ve bir yemek kaşığı karbonatı ekleyin. Ocakta kaynatmaya başlayın. Sürekli olarak cezveyi çalkalayın. 5 dakika kaynadıktan sonra çıkarıp, suyla yıkayın. Temiz bir bezle yumuşak hareketlerle silin.

 

Kararmış çelik Kolye Nasıl Parlatılır?

Çelik kolyelerde, içeriğindeki krom nedeniyle paslanma ve kararma olmamaktadır. Buna rağmen zamanla kolyeler ilk günkü parlaklığını kaybedebilmektedir. İlk günkü parlaklığını geri kazandırmak için birçok ürünün parlatılmasında kullanılan sirke ve karbonat karışımını kullanabilirsiniz.

Bir cezveye kolyenizi koyun. Bir tatlı kaşığı sirke ile bir çay kaşığı karbonatı ekleyin. Yaklaşık beş dakika kadar kaynatın. Durulayıp, temiz bir bezle silebilirsiniz.

 

Kararmış altın Kolye Nasıl Parlatılır?

Altın kolye zamanla ilk günkü parlaklığını kaybedip, mat bir görüntü kazanabilir. Bu durumda aklınıza kararan altın kolye nasıl parlatılır sorusu gelebilir. Kolyenizi, evdeki malzemelerle temizleyip, ilk günkü ışıltısını kazanabilirsiniz. Bunun için karbonat ve diş fırçasına ihtiyacınız bulunuyor. Kolyenizi temizlemek için şu adımları izleyebilirsiniz;

  • Bir kaseye yarım su bardağı su ve bir yemek kaşığı karbonat koyun.
  • Diş fırçanızın yumuşak uçlu olmasına dikkat edin. Diş fırçasını karışıma batırın.
  • Yumuşak hareketlerle kolyenizi fırçalayın.
  • Fırçalama işlemi bittikten sonra ılık su ile kolyenizi durulayın.
  • Yumuşak bir bezle, yavaş hareketlerle kolyenizi silin.

 

Kararan Bronz Kolye Nasıl Parlatılır?

Bronz takılar uzun süre açık havada kaldıklarında korozyona uğramaktadır. Kararma olarak nitelendiren bu durum kullanıcıların canını sıkabilmektedir. Bu durumda da kararan kolye nasıl parlatılır araştırması içine giriyorlar.

 

Bronz kolyenizi evde, basit malzemelerle ilk günkü parlaklığına kavuşturabilirsiniz. Bunun için uygulayabileceğiniz iki yöntem bulunuyor. Birincisi su ve sabunla temizlemedir. Bir kabın içine yarım su bardağı su ile bir tatlı kaşığı granül sabun koyun. Sabun eriyene kadar karıştırın. Daha sonra kolyenizi içine koyup, 5 dakika bekletin. Kolyeyi çıkarıp, yumuşak bir diş fırçasıyla yavaş hareketlerle temizleyin.

 

İkinci yöntem de beyaz sirkeyle temizlemedir. Bir kasenin içine yarım su bardağı beyaz sirke ile suyu karıştırın. Karışımın içine kolyenizi koyup 12 saat bekletin. Süre sonunda kolyenizi çıkarıp, durulayın.

 

Kararmış Metal Kolye Nasıl Parlatılır?

Kararmış metal kolyenizi evinizdeki malzemelerle kolaylıkla temizleyebilir, parlatabilirsiniz. Bunun için karbonat ve sirkeye ihtiyacınız bulunuyor. Şu adımları izleyerek kararmış kolye nasıl beyazlatılır kapsamında takınızı parlatabilirsiniz.

  • Kolyeyi fincana yerleştirin.
  • Kolyenin üzerini örtecek kadar karbonat dökün.
  • Karbonatların üzerini örtecek kadar beyaz sirkesini yavaşça ekleyin.
  • Köpürme bittikten sonra kolyenizi yumuşak bir fırçayla hafifçe fırçalayın.
  • 3-4 saat fincan içinde kolyenizi bekletin.
  • Süre sonunda durulayıp, pamuklu bir havluyla kurutun.

 

Kararmış İmitasyon Kolye Nasıl Parlatılır?

İmitasyon kolyeler de zamanla kararabilmekte, çirkin bir görüntü sergilemektedir. Takılarını atmak istemeyenler kararan imitasyon kolyeler nasıl parlatılır araştırması yapıyorlar. Evinizde basit malzemelerle kararmış kolyenizi rahatlıkla temizleyip, parlatabilirsiniz. Bunun için bulaşık deterjanı ve su yeterlidir.

 

Bir kasenin içine bir tatlı kaşığı bulaşık deterjanı, yarım çay bardağı su koyun. Karışımın içine kolyenizi yerleştirin. 5 dakika bekledikten sonra yumuşak bir fırçayla fırçalayın. Duru su ile kolyenizi durulayın.

 

Kararmış Kolye Nasıl Temizlenir?

Kararmış kolyelerin temizlenmesi için evde uygulayabileceğiniz farklı yöntemler bulunmaktadır. Bunlar arasında en sık kullanılanı sirke ve karbonat karışımıdır. Kolyeyi bir kaseye yerleştirin. Üzerine yarım çay bardağı sirke ile iki yemek kaşığı karbonatı ekleyin. Karışımda yarım saat bekletin. Süre sonunda çıkartıp, temiz bir bezle silin.

 

Kararmış kolyeyi temizlemenin bir diğer yöntemi de bir cezvenin içini alüminyum folyoyla kaplayın. İçine kolyeyi yerleştirin. Üzerine bir tatlı kaşığı tuz, bir tatlı kaşığı karbonat, yarım çay bardağı su eklenir. 5 dakika bekledikten sonra bir bezle temizliyorsunuz.

 

8 Ayar Kolye Kararır mı?

8 ayar altının 3’ü altın, geriye kalanı başka madenler olduğu için zamanla kolyede kararma oluşacaktır. Bu nedenle 8 ayar altın kolye kararır mı araştırması içine girenler, takılarının zamanla kararacağı sonucunu öğrenmektedir.

 

Altın, gümüş, metal ve imitasyon kolyeler zamanla kararmakta veya ilk günkü parlaklığını kaybetmektedir. Parlaklığını kaybeden ve kararmaya dönüşen kolyeleri evinizdeki basit malzemelerle temizleyebilirsiniz. Temizleme ve parlatmada en çok sirke ve karbonat tercih edilmektedir.

 

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...