İyi Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır?

İyi zeytinyağı nasıl anlaşılır? Sorusundan önce zeytinyağının faydalarını görmenin tek yolunun iyi kalitede, hakiki zeytinyağı kullanmaktan geçtiğini bilmemizde fayda var. Peki biz hangi zeytinyağı iyidir, hangi zeytinyağı iyi değildir nereden bileceğiz.

Kaliteli ve natürel zeytinyağı nasıl anlarız sorusunu,  Öz Köyüm Zeytincilikten Kaan Bey’e sorduk. Kaan Bey’e göre zeytinyağının kalitesini anlamak için iki yöntem vardır:

1) Kimyasal Yöntemler

2) Duyusal Yöntemler

Kimyasal yöntemler tahmin ettiğimiz üzere laboratuvar ortamında yapılan analizlerdir. Ve geçerliliği en yüksek yöntemdir. Bu anlamda tüketicilerin kimyasal analizleri yapılmış, sertifikalı zeytinyağları kullanmaları çok önemlidir. İkinci yöntem olan duyusal yöntemler yani tat ve koku analizi, daha çok işin içinde olanlar tarafından anlaşılabilecek bir yöntemdir.  Ama yine de zeytinyağı alırken tat ve kokuya da dikkat etmemiz gerekebilir. Zeytinyağı bildiğimiz üzere zeytin meyvesinin suyundan elde edilir. Ve bu zeytin meyvesinin içindeki polifenolden dolayı tadı acıdır. Bu sebepledir ki zeytinyağının dilde acılık, burukluk bırakan aynı zamanda da genzi yakan bir tadı vardır.  Yağın kokusu da çok önemlidir. Zeytinyağı genel olarak meyvemsi bir kokuya sahiptir. Rahatsız etmeyen mis gibi kokan zeytinyağları, kalitesi hakkında zaten fikir vermektedir. Kısacası zeytinyağının gerçek olup olmadığını nasıl anlarız? Sorusuna verebileceğimiz en güzel cevap:

Sertifikalı, bilindik yerden alınan, buruk ve genzi yakan bir tadı olan ve güzel kokan zeytinyağı, organik ve kaliteli zeytinyağıdır.

 

Zeytinyağının Rengi Kalitesini Belirler mi?

Zeytinyağının rengi, sanıldığının aksine kalitesini anlama kriterlerinden değildir. Zeytinyağının rengi,  toplandığı dönemi gösteren bir özelliktir. Sözgelimi, sık sık tavsiye ettiğimiz erken hasat zeytinyağının rengi de yapıldığı zeytinin rengindedir. Zeytin yeşilken toplandığı için, yağı da onun tonlarındadır. Bu yüzden Hakiki Zeytinyağı hangi renk olur? Sorusunu, zeytinyağının rengi yeşilden sarıya kadar farklı tonlarda olabilmektedir diye cevaplayabiliriz. Ve zeytinyağının rengi kalite belirlemede ölçü değildir.

Soğuk Sıkım Zeytinyağı Nasıl Üretilir?

Soğuk sıkım zeytinyağı tüm uzmanların tavsiye ettiği yağlardır. Zeytinyağının faydalarını belirleyen faktörler denilince ilk aklımıza gelen,  zeytinyağının üretim şeklidir. Gerçek zeytinyağı, bekletilmeden soğuk sıkım yöntemiyle üretilir ve bu sayede zeytinyağından alacağımız fayda katlanır. İyi tarım anlayışıyla yetiştirilmiş zeytinler, daha ağaçtayken bakımına bir bebek gibi itina gösterilmesi gereken meyvelerdir. Özenle yetiştirilmiş bu meyveler, yere düşmeden, beklemeden toplanarak son sistem makinalarla, el değmeden kontini yöntemiyle ve malaksör sıcaklığının 26 derecenin altında tutulmasıyla elde edilir. Bu sıcaklık soğuk sıkımı belirleyen temel etkendir. Sıcaklık ayarlanamadığında ne yazık ki o yağ soğuk sıkım olmamaktadır.

Zeytin yağı bozulur mu?

Zeytinyağı elbette ki koruyucu içermeyen her gıda gibi, havayla temas ettiğinde bozulabilir. Uygun koşullarda saklanmayan yağlar, zamanla hem lezzetini kaybedecek hem de zeytinyağından alabileceğimiz faydalar azalacaktır. Zeytinyağı ne kadar süre dayanır? diye sorarsak da uzamanlar bu şöyle açıklamaktadır, “uygun koşullar sağlandığında önerilen süre 2 yıldır”. Peki zeytinyağı saklamak için uygun koşullar nedir? Zeytinyağının da düşmanları vardır ne yazık ki. Işık, oksijen, sıcaklık, hava ve zaman uygun koşulları oluşturmak için dikkat etmemiz gereken temel faktörlerdir. Uygun sıcaklık 18-20 derece olup güneş görmeyen bir yer olması tavsiye edilir. Zeytinyağının şeffaf olan kaplarda saklanması tavsiye edilmez. Bu yüzden teneke zeytinyağları ve siyah cam zeytinyağları çok tercih edilir.  Oksijenle temas da zeytinyağı için önerilmez. Bunun önüne geçmek için de ağzı kapalı olarak muhafaza edilmelidir. Bir diğer etken de kokudur. Zeytinyağı ortamdaki kokuları kendine rahatlıkla çekebilen bir yapıdadır. Bu yüzden baskın bir kokusu olan ortamlarda saklanmamalıdır. Ayrıca zeytinyağı, buzdolabında da saklanmaz. Donma ve erime sonucunda oluşacak damlacıklar yağın tadını bozabilmektedir. Ve en önemlisi kullanılan teneke, yağ bittikten sonra tekrar kullanılmamalıdır.

Gelenekselden Moderne Öz Köyüm Zeytincilik

 

Biz tüketicilerin zeytinyağının kalitesi konusunda bilgimiz azdır ama beklentimiz çoktur. Bu da bizi güvenilir bir zeytinyağı firması bulmaya yönlendirir. Bu anlamda da Öz Köyüm Zeytincilik size tavsiye edeceğimiz sayılı firmalardandır. Kuzey Ege’nin eşsiz doğasında, Kaz ve Madra Dağlarının oksijeniyle büyümüş zeytin ağaçlarından ürettikleri zeytinyağıyla Öz Köyüm Zeytincilik,  1957’den beri sektörde hizmet vermektedir. Kuşaktan kuşağa devam eden bir aile firması olan Öz Köyüm Zeytincilik  %100 müşteri memnuniyetiyle işlerine devam eden aynı zamanda da uluslararası ödülü olan bir firmadır.  Kendi zeytinlerini yine kendi fabrikasında yağa çeviren Öz Köyüm, İyi Tarım uygulamaları kapsamında da alanında ödülleri olan bir firmadır. En büyük başarıları da doğru yöntemi nesillerden beri sürdürmeleridir. Örneğin çok az firmada rastlanan Malaksasyon sürecinde hamur sıcaklığını 26 derecenin üzerine çıkarmamaktır. Bu çok önemli bir tekniktir. Çünkü bu sayede zeytinyağının içerisinde yer alan her türlü vitamin ve mineraller korunabilmektedir.

Temassız yöntemlerle ve detaylı analizlerle ürettikleri yağlar, bize en doğal ve en hijyenik şekilde ulaşırken bir çok aşamadan geçmektedir. Ve bu aşamaların hepsi, Öz Köyüm ailesi tarafından titizlikle uygulanmaktadır Zeytinleri bekletmeden sıkıma gönderen, soğuk sıkım yöntemiyle en kaliteli yağları üreten Öz Köyüm Zeytincilik, doğadan sofranıza sloganıyla hareket etmektedir.

Aynı zamanda da ödüllü bir firmadır Öz Köyüm. ISO kalite belgelerinin yanında “Sağlıklı & Güvenli İşyeri” Sertifikası, “İyi Tarım” Sertifikasına da sahiptir. Bununla da kalmaz Zeytin dostu 14. Naturel Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışması Altın Madalya, JOOP – Japon Olive Oil Prize 2021 Altın Madalya ve

Uluslararası Üstün Lezzet Ödülü gibi uluslararası ödüllerini de kucaklamış bir firmadır.

4 kuşaktır hizmet veren aile şirketi, ailenin kıymetini bilmekte bu sebeple de sizin ve ailenizin sağlığına önem vermektedir. Öz Köyüm Zeytincilik, firmanın son kuşağı Kaan Bey tarafından günümüz teknolojisiyle zenginleştirilerek başarılarını her geçen gün artıran bir anlayışa sahiptir. Güvenilir zeytinyağının tam 64 yıldır adresi olan Öz Köyüm Zeytincilik, artık online olarak da hizmet vermektedir.

İyi zeytinyağı nasıl anlaşılır sorusunun cevabı doğru zeytinyağı üreticisiyle buluşmakla cevaplandırılabilir. İşini severek ve titizlikle yapan Öz Köyüm Zeytincilik, tüm sorularınızın doğru cevabıdır. Bir kere müşterileri olduğunuzda, ne demek istediğimizi anlayacaksınız.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...