İnsan Beynini Bilgisayarlara Bağlamak Mümkün mü ?

Dünya’nın popüler şirketleri olan SpaceX ve Tesla ile duyduğumuz  Elon Musk yeni bir icadını tanıttı. Elon Musk, Neuralink’in beyin – bilgisayar arayüzünü tanıtarak insanlık tarihine damga vuran bu icadın öncüsü oldu.

SpaceX’de tekrardan kullanılan roketler, mars projesi, Tesla’nın otomotiv devrimi elektrikli ve otonom sürüş sistemleri tüm Dünya’da büyük yankı uyandırmıştı.  Elon Musk, şimdi ise insan beynini bilgisayara bağlayan icadı geliştirdi. Yaptığı sunumda insan beynini bilgisayara bağlayarak yeni icadını tanıttı.

Neuralink, insan beynini bilgisayara bağlamak üzere yapılmıştır. Neuralink’in geliştirdiği teknoloji ile insan beyni tıpkı akıllı telefonlar gibi yaygınlaşabilecek. İşitme cihazı büyüklüğünde olan bu cihaz, gelecek zamanlarda birçok yeniliği de beraberinde getirebilir.

Neuralink Özellikleri

Bu cihazın bataryası 1 gün dayanacak.

23 mm çap ve 8 mm kalınlığa sahiptir.

İnternete bağlanabilen bu cihaz, çevrede bulunan tüm elektronik aletlerin beyin sinyallerini, frekanslarını da düşünceler ile kontrol etmemizi sağlayacak.

Sadece bir kişinin kullanabileceği bu cihazda enfeksiyon riski bulunmuyor.

Cihaz üzerinde tam tamına 2014 elektrot bulunuyor.

İnsan beynine ulaşan elektrotların kabloları ise saç telinden de ince,

Ortam sıcaklığını, basınç gibi verileri kolayca ölçebiliyor.

Bluetooth ile çalışan bu cihaz, seri üretime geçtiğinde insanlara sunulabilecek.

Cihaz insanlara takılırken anesteziye gerek duyulmuyor. Dakikalar içerisinde lazer ameliyatı gibi kolayca entegre edilebilecek.

Sadece klinik testler kalıyor. Yapılacak olan geniş kapsamlı testler sonucunda Neuralink’in insan vücudunda herhangi bir tehlikeye mahal verip vermeyeceği araştırılacak. Şirket 2020 yılının son aylarında klinik testlere başlayarak bu tehlikeleri araştırmaya başladı. Kısa bir süre sonra bu testlerin, insanlar üzerinde farklı semptomlar oluşturup oluşturmadığına tek tek bakılacak. Yapılacak testler sonucunda ise ürün tamamen piyasaya sunulacak.

Çoğu profesör ve bilim adamı bugüne kadar yaptığı bilimsel çalışmalarda labaratuvar ürünlerinin ötesine geçememiştir. Neuralink şirketi ise, tonlarca kablo ve dev sensörlerden arınmış bu cihazı geliştirdi. Daha önce yapılan çeşitli icatlarda ise kabloların kalın olması sebebiyle birçok deney iptal edilmişti.

Neuralink cihazını ameliyat robotu beyne bağlayacak. Şirketin yaptığı resmi açıklamada Neuralink ameliyat robotunun kafa derisinde ufak bir bölümü kaldırarak cihazın elektronlarını beyne implant edecek. Beyne entegre edilen bu cihazı kafatasına kaynatıp işlem bittikten sonra deriyi tekrardan dikiyor. Bu işlem çok basit ve dakikalar içinde yapılıyor, hiçbir kişinin müdahalesi de söz konusu olmayacak.

Cihazın Olumsuz Yönleri

Bu cihaz bilgisayarlara bağlanabilir olması ile insanların düşünceleri tamamen okunabilir olacak. Domuz üzerinde yapılan test sonucunda domuzun beyin sinyalleri bilgisayara aktarıldığı ve domuzun bu cihazdan hiç etkilenmediği tespit edildi. Günümüzde sosyal medya uygulamaları, diğer uygulamalar birçok insanın alışkanlığını takip ediyor. Bu cihaz ile alışkanlık haline gelmeyen düşünceler de takip edilecek.

Elektronik sinyallerin dönüştürülmesi ve yapay zekanın da devreye girmesi bazı hukuki tartışmaları da meydana getirecek gibi görünüyor. Yeni geleceğin kapısını aralayan bu cihazın piyasaya sürülme tarihi henüz netleşmedi.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...