Hava Koşulları Cildini Nasıl Etkiler?

Hava Koşulları Cildini Nasıl Etkiler? Hava koşullarının cilde etkileri günümüzde daha çok bilinen bir konudur. Son zamanlarda insanlar bu konuda daha bilinçli hareket etmektedir. Hava koşullarının cilde etkileri nelerdir? Bu etkilerden nasıl korunabiliriz?

Hava Koşullarının Cilde Etkisi

Cildimiz dış ortam ile aramızda koruyucu bariyer görevi görmektedir. Dolayısı ile dış ortamdaki değişimlerden de en çok cildimiz etkilenir. Aynı zamanda cildimiz virüslerin, bakterilerin vücuda girmesini engelleme de rol oynar. Vücut sıcaklığımızı optimum seviyeye getirir. Nem dengesini sağlar. UV ışınlarından ve dışarıdan gelebilecek darbelere karşı bizi korur.

Hem sıcak hem de soğuk havadan en çok etkilenen organımız cildimizdir. Soğuk havalar rüzgar nedeniyle zamanla cildimizde kuruluk oluşmaya başlar. Cilt yüzeyinde bulunan yağ tabakası asidik özelliktedir ve cilde yapışan bakterilerin yaşamasına elverişsiz bir ortam hazırlar. Cilt kuruduğu zaman cildimizin pH düzeyi değişir. Dış etkenlere karşı savunmasız kalır. Rüzgar nedeniyle kurumuş ciltte kızarıklık, deride dökülme, soyulma, çatlama gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Sıcak havalarda ise havadaki nemin ve sıcaklığın artması ile birlikte terleme miktarında da artış olur. Terlemenin artması yağlı ciltler başta olmak üzere sivilceye neden olabilir. Ayrıca ter bezlerinin tıkanması durumu gerçekleşebilir. Böyle bir durumda ter vücudun dışına atılamayacağı için isilik oluşur.

UV ışınlar da cilde zarar veren etkenlerden biridir. Kış aylarında da güneş ışınlarının zararlı etkilerine maruz kalırız. Ancak bu durum yaz aylarında artış göstermektedir. Güneş ışınlarını etki bakımından ikiye ayırabiliriz. Bunlar Ultraviyole A ve Ultraviyole B şeklindedir. Ultraviyole A (UVA) cilt bariyerini aşarak alt dokulara kadar etki edebilir. Erken yaşlanma, kırışıklık, güneş lekeleri gibi etkileri bulunmaktadır. Ultraviyole B (UVB) ise alt dokulara ulaşmadan üst dokulara etki eder. Güneş yanığına neden olur.

Cildimizi Hava Koşullarından Nasıl Koruruz?

Hava koşullarının cilde etkilerinden korunmak için şunları yapabilirsiniz. Öncelikle özellikle soğuk havalarda kuruyan cildinizi düzenli olarak nemlendirmelisiniz. Nemlendiricinizi cilt tipinize göre seçmelisiniz. Sıcak havalarda meydana gelen yağlanma için cilt tipinize uygun bir temizleyici ile cildinizi düzenli olarak temizleyebilirsiniz. Son olarak UVA ve UVB ışınlarından korunmak için güneş koruyucu krem kullanmanız gerekir.

Yukarıda söylenenleri dikkate alarak hava koşullarının cilde etkilerini en aza indirgeyebilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...