Halı ve Kilim Arasındaki Farklar

Birçok mekânın dekorasyonunda kullanılan halı ve kilim arasındaki farklar sıklıkla merak edilir. Her ikisi de yaşam alanlarına konforlu bir görünüm kazandırır ancak aralarında bazı farklar vardır. Halılar genellikle çift düğüm adı verilen yöntemle ilmiklenirken, kilimlerde ipler örme yöntemiyle birbirine dolanır. Bunun dışında halı genellikle daha ağır ve kalınken, kilimler ince ve kolaylıkla taşınabilen bir yapıdadır. Odaların havasını değiştiren, mobilyaların stilini tamamlayan halı ve kilimler her zevke hitap etmeyi başaran ev tekstil ürünleri arasındadır.

Halı Nedir?

Halı yünden veya iplikten üretilen bir tarafı kısa tüylü diğer tarafı ise düz renklerde olan yaygılara verilen isimdir. Halının tüylü kısmına hav adı verilir. Genellikle kısa tüylü olan halıların son yıllarda shaggy denilen uzun tüylü modelleri de üretilmeye başlanmıştır. Farklı desenlere sahip renkli halılar dışında tek renk ve desensiz halılar da yaşam alanlarında sıklıkla kullanılır. Halılar genellikle evlerde salon, oturma odası ve yatak odası gibi mekanlarda tercih edilir. Siz de evinizin dekorasyonuna uygun, şık ve kaliteli halı modelleri arasından bir tercih yapmak istiyorsanız Apex Halı koleksiyonlarına göz atabilirsiniz.

Kilim Nedir?

Kilim yatay ve dikey iplerle çapraz olarak dokunan ve her iki tarafında da aynı motiflerin olduğu yere serilen ince yaygılara verilen isimdir. Kilimler elde ya da makinede dokuma şeklinde üretilir ve tüylü değildir. Halı gibi ağır olmadıkları için rahatlıkla taşınıp silkelenebilir. Kilimler evin her odasında değerlendirilebilir. Özellikle daha minimal bir yaşam tarzını benimseyen kişiler evlerinde kilim kullanmayı tercih eder. Kilimler genellikle özel geometrik şekiller ya da etnik motiflerden oluşur. Her tarza uygun desen ve renkteki kilimlere siz de Apex Halı ile ulaşabilir ve ürünleri detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Halı ve Kilim Temizliği Nasıl Yapılır?

Halı ya da kilim temizliği uygun bir alanda ve doğru malzemeler kullanarak yapılmalıdır. Eğer halı ve kilim yıkamak için geniş bir alana sahipseniz yıkama işlemini evinizde de gerçekleştirebilirsiniz. Yıkarken halı yıkama losyonu tercih edecekseniz kullanma talimatını mutlaka okumanız gerekir. Halı ve kilim temizliği için gerekli malzemeleri hazırladıktan sonra izlemeniz gereken adımlar şöyle sıralanabilir:

  • Halı veya kiliminizin her iki tarafını da bir elektrik süpürgesi yardımıyla süpürün.
  • Halı losyonu veya bulaşık deterjanı kullanarak bir kova soğuk suda karışım hazırlayın.
  • Ardından halı fırçası veya bir sünger yardımıyla kovadaki karışımı kullanarak temizleme işlemini gerçekleştirin.
  • Halının her iki tarafını da iyice temizlediğinizden emin olduktan sonra bir hortum yardımıyla ya da kovalara su doldurarak durulama işlemine geçin.
  • Temiz su çıkana kadar duruladıktan sonra fazla suyu çekpasla alın. Dilerseniz bu işlem için özel vakum makineleri de kullanabilirsiniz.
  • Halının her iki yüzünün de iyice kurumasını sağlayın.
  • Halı kuruduktan sonra tüylerinin kabarması için tarayabilir ya da tekrar elektrik süpürgesiyle vakumlayabilirsiniz.

Islak kalan halılar kokuya sebep olabileceği için halının iyice kuruduğundan emin olmalısınız. Benzer şekilde halınızın renginin solmaması için sıcak su kullanımından kaçınmanız önemlidir. Eğer kilimleriniz çamaşır makinesine sığacak boyuttaysa kullanma talimatına uygun olarak makinede yıkayabilirsiniz. Halı ve kiliminizi kendiniz temizleyeceğiniz gibi profesyonel firmalardan da hizmet alabilirsiniz.

Halı ve Kilim Kullanım Alanları Nelerdir?

Halı ve kilimler evlerde olduğu kadar işyerlerinde, otellerin resepsiyonlarında, koltuk dekorasyonunda, müze ve eğlence mekanlarının duvarlarında sıklıkla kullanılır. Özellikle bazı mekanlarda dekoratif amaçlı kilim kullanımı oldukça yaygındır. Evinizin dekorasyonu için mobilyalarınıza en uygun renk ve desenlerde seçeceğiniz halı ya da kilimlerle farklı stilleri yansıtabilirsiniz. Minimal tasarımlardan hoşlanıyorsanız desensiz modelleri, dekorasyon stilinize hareket kazandırmak istiyorsanız çeşitli motiflerin olduğu halı veya kilimleri tercih edebilirsiniz.

Halı ve Kilim Fiyatları

Halı ve kilim fiyatları arasında her bütçeye uygun seçenekler bulunabilir. Dokumaya göre fiyat farkı elde dokuma ya da makine dokuması gibi özelliklere bağlı olarak değişiklik gösterir. Fiyatı etkileyen bir diğer unsur ise modellerdir. Bunun dışında halı fiyatları boyuta göre de değişir. Sizde evinizi ya da ofisinizi dekore ederken Apex Halı koleksiyonlarını değerlendirebilir, dekorasyon stilini en iyi şekilde tamamlayan seçeneklere ulaşabilirsiniz.

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...