geleceğin meslekleri

Geleceğin Meslekleri | Zamanın Ötesinde 5 Meslek

Gelecekte aktif olarak iş hayatında rol alacak meslekleri sizler için listelemek istiyoruz. İleri tarihlerde, mesleki yeterliliğe sahip olmanız halinde, en iyi işlerden birine sahip olabileceğiniz meslek bilgilerini sizlere sunacağız. Geleceğin meslekleri konusu, genellikle teknoloji ve internet üzerinden ilerlemekte.

Teknoloji çağı içerisinde olmamız ve bu teknolojinin her geçen gün katlanarak büyümesi sonucunda, gelecekte bazı meslekler kaybolabilir. Kaybolan mesleklerin yerine ise henüz adı sanı pek bilinmeyen meslekler gelebilir. Geleceğin meslekleri arasında olacağı ön görülen meslek grupları;

1)    Bilgisayar/Yazılım Mühendisliği (Şimdi ve Gelecek)

Hali hazırda, bugün bile bilgisayar ve yazılım mühendislerinin çok fazla iş imkanı bulunmaktadır. Yazılım ağırlıklı olarak çalışan bu mesleklerin, gelecekte de hemen her sektörde iş bulabileceği düşünülmektedir.

Geleceği olan meslekler arasında yer alan programcılık konusunda kendinizi şimdiden geliştirmeye başlayarak, ilerisi için iyi bir seviye yakalayabilirsiniz.

2)    Yapay Zeka Uzmanı/Mühendisi

Yapay zeka konusunda uzmanlaşan kişiler, gelecekte en çok kazanan ve en saygı gören meslek grupları arasında yer alacaklardır. Kaçınılmaz olan bir gerçek varsa; robotların ve bilgisayar sistemlerinin, bizlerden çok daha üstün bir akla (matematiksel / istatiksel) sahip olabileceğidir.

Bu sebepler ile yapay zeka alanında uzmanlık kazanan kişiler, gelecekte veya şimdi oldukça iyi paralar kazanabilirler. Geleceğin meslekleri, Yapay Zeka Uzmanı/Mühendisi olmadan ele alınamazdı.

3)    Veri Bilimleri ile İlgili Meslek Grupları

Big Data terimini hemen hepimiz bir yerlerden duymuşuzdur. Milyarlarca insanın verisinin toplandığı ve bu veriler ile hemen herkesin manipüle edilebildiğini biliyor muydunuz? Amerikan’ın başkanlık seçiminde, veriler kullanılarak Donald Trump’ın 1. gelmesi ile birlikte, herkes bu konuyla daha çok ilgilenmeye başladı.

Geleceği olan meslekler arasında kesinlikle yeri yadsınamaz olan meslek gruplarından bir diğeri ise veriler ile ilgili meslek gruplarıdır.

Milyarlarca insandan toplanan bu veriler, kişinin psikolojik yaşamına kadar tahmin edebiliyor. Yani kişi hakkında, henüz kişinin bilmediği problemleri bile ortaya koyabiliyor. Kişisel verilerin korunma kanunları her geçen gün artsa bile, dünya çapında ki büyüklüğe sahip pek çok şirket, halen verilerimizi topluyor.

4)    Siber Güvenlik Uzmanları

Her konuda teknoloji ve internet hayatımıza daha etkin biçimde girmektedir. Siber güvenlik uzmanları, şirketlerin, kişilerin, kuruluşların verilerini sanal ortamda korumak ile mükelleftirler. Siber güvenlik, gelecekte en önemli meslek grupları arasında yer alacağı tahmin edilen meslek grupları arasında yer alır.

Milyarlarca dolarlık değere sahip şirketlerin, neredeyse tüm gelirleri ve verileri sanal ortamda olacağından, bu veri ve gelirlerin sanal ortamda korunması gerekecektir. Tam olarak bu sebeple, siber güvenlik uzmanlarına olan talep artacaktır.

Siber güvenlik uzmanı olmak için, öncelikli olarak sistemlerin açıklarını bulmanız gerekiyor. Yani bir nevi hacker olmalısınız. Zaten bakıldığı zaman, siber güvenlik uzmanları “Beyaz Şapkalı Hacker” grupları içerisinde yer alıyor denilebilir.

5)     Oyun Geliştiricileri

Oyun geliştirici ekipleri, yazılım ile haşır neşir olan ekipler arasındadır. Geleceğin meslekleri konusunda insanoğlunun eğlence anlayışının bitmeyeceğini düşünürsek oyun geliştiricilerinin yeri de oldukça büyüktür.

Yani, gelecekte iş olanaklarınızın fazla olmasını istiyorsanız veya geleceği yakalamak istiyorsanız, bu 5 alandan bir tanesine veya birkaçına yönelebilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...