Galileo Galilei Neyi İcat Etmiştir

Galileo Galilei Neyi İcat Etmiştir?

Galileo Galilei neyi icat etmiştir? Başlıklı konumuzda sizlere çok önemli bir isim olan Galileo Galilei’den yani modern fiziğin babası olarak kabul edilen bir bilim adamından söz edeceğiz. Bilime ve bilim insanlarına zerre kadar değer verilmeyen, karanlık bir dönemde yaşamış olan bu bilim insanı, ne yazık ki pozitif bilimlerle uğraşmanın bedelini çok ağır cezalarla ödemiştir.

 Galileo Galilei Kimdir?

İlk olarak Galileo Galilei kimdir şeklinde bir sorunun cevabını verelim ve bu önemli filozof ve bilim insanını daha yakından tanıyalım; 15 Şubat 1564 tarihinde, İtalya’da doğmuş olan Galileo Galilei, mühendis, matematik dehası ve astronomdur. Gözlemsel astronomi ile ilgilenmiş olan Galileo Galilei, Rönesans Dönemi’nde aydınlanmanın ışıklarından biri olmuştur. Bilimin babası ve modern fiziğin babası gibi isimlerle anılmış olan Galileo Galilei altı kitap yazmıştır. O dönemde dünyanın düz olduğunu iddia eden din adamlarına karşı gelip dünyanın döndüğünü ve yuvarlak olduğunu söylemiş ve çok büyük bir tepki görerek işkenceye tabi tutulmuştur.

Meteor tartışmaları başlığı altında dönemin bir diğer öne çıkan isimlerinden biri olan din adamı Peder Orazio Grassi ile yoğun bir tartışma içine girmiştir. Aynı zamanda güneşmerkezcilik ile ilgili de bir takım görüşlerini sunmuş ve engizisyon mahkemelerinde yargılanmıştır. Birçok tarihçi Galileo Galilei’nin yaptıklarına ve görüşlerine saygı duyarak kötü bir amacı olmadığını dile getirmiş olsa da engizisyon mahkemelerinde yargılanmış ve din ile ters düştüğü kanaatine varılarak hayatının belirli dönemlerinde bir takım ağrı cezalara ve işkencelere maruz kalmıştır. Özel olarak da kitaplarında savunmuş olduğu fikirler kilisenin hiç de hoşuna gitmemiş ve sonuç olarak bu bilim adamına bir takım cezalar uygulanmıştır.

Galileo Galilei 1642 tarihinde 8 Ocak’ta kalp krizi geçirerek ölmüştür. O döneme kadar da ziyaretçi kabul etmiş ve insanlara faydalı bilgiler vermeye çalışmıştır. II. Ferdinando, Galileo Galilei’yi Croce Bazilikası’na gömmek istemiş ve anısına mermerden bir mozole yaptırmaya karar vermiş olsa da o dönemin kardinallerinden biri olan Papa 8. Urban’ın yeğeni olan Kardinal Francesco Barberini’nin karşı çıkması sonucu gerçekleşememiştir. Ancak bu bazilikanın koridorlarından birinde yer alan küçük bir odaya gömülerek daha sonrasında bir anıt yapılmıştır.

Galileo Galilei Neyi İcat Etmiştir
Galileo Galilei Neyi İcat Etmiştir

Galileo Galilei İcatları Nelerdir?

Galileo Galilei icatları nelerdir diye sorulduğu zaman akla ilk gelen şeylerden biri elbette ki teleskop olacaktır. Çünkü Galileo Galilei gökyüzüyle, güneş ay ve yıldızlarla çok yakından ilgilenmiş, bu konuda çeşitli tartışmalara girmiş ve bir takım teorilerle bu tartışmaları desteklemiştir. Galileo Galilei mucidi olduğu teleskop ile gökyüzünün çok daha rahat izlenmesine olanak tanımıştır. Aynı zamanda celato denilen bir aygıtı da bilim dünyası gereçleri olarak icat etmiştir. Cealto denilen aygıt ile boylam ölçümü yapılmıştır.

Galileo Galilei pergeli olarak bilim tarihine geçen pergel de çizim yapmak için ve matematik alanında çok yoğun bir ilgi görmüştür. Ayrıca Galileo Galilei saat maşası mekanizmasını icat ederek de sarkaçlı saatin prototipini daha o dönemde sunmuştur.

Galileo Galilei yaşamı boyunca bu buluş ve tasarımların yanı sıra aynı zamanda çeşitli metot ve teorilerde bulunmuş ve 6 kitap yazmıştır. Görüşlerini sonuna kadar savunduğu için de bir takım işkenceler görmüş ve de yaşamının son yıllarını kör olarak geçirmiş bir bilim adamıdır. Son icatlarından biri olan sarkaçlı saat mekanizmasını oğluna anlatmış ve çizimini ona yaptırmıştır. Galileo Galilei’nin icat ettiği pek çok şey hala günümüzde kullanılmaya devam etmektedir.

 

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...