internet hiz testi nasil yapilir

Fiber İnternet Ne Demektir?

Türkiye’de kısa süre içerisinde birçok ilde altyapısı hazırlanan fiber internet evlere kablolu internet teknolojisini sunarak en hızlı ve performanslı internet deneyimi yaşatıyor. Fiber internet normal ADSL ve VDSL internete nazaran yüksek ücreti ile dikkat çekiyor. Peki ya fiber internet nedir? Neden Bu kadar pahalı? Bu sorularınızın cevaplarını siz değerli okuyucularımıza listeleyeceğiz.

2010 tarihinden itibaren ülkemizde yaygın olarak kullanılmaya başlayan fiber internet, ülkemiz adına geç kalmış bir teknolojidir. Her geçen gün farklı illerde hazırlanan alt yapı ile fiber internet teknolojisi daha da güçlendiriliyor. Dünya genelinde veri iletim yolunu yeniden nitelendiren fiber optik kablolar, fiber internetin vazgeçilmezidir.

Fiber İnternet Nedir?

Fiber internetin diğer ismi Fiber – optik internet olarak bilinir. Fakat yaygın olarak fiber internet olarak söylenir. En düşük gecikme ile 940 Mbps hızlarar kadar ulaşabilen potansiyel geniş ağ bağlantısına fiber internet denir. Bu teknolojinin ana yapısı olarak fiber – optik kablolar kullanılmaktadır. Fiber kablolar ise maksimum kapasitede ışık hızının %70’ine denk gelecek kadar hızlı veri iletimi gerçekleştirir. Fiber – Optik kablolar hiçbir şekilde hava koşullarından etkilenmezler, kabloların ömrü ise oldukça uzundur. Elektriksel karışmaya karşı da direren fiber optik kablolar kesintisiz hizmetin ana unsurudur. Yüksek teknoloji fiber kablolar ile iletilen fiber internet veri taşıma konusunda ışık hızına yakın olduğu için hız üst seviyededir. Kısaca alt yapı ne kadar sağlam olursa fiber internet hızı da o kadar hızlı olur. Fiber internetin hız sınırı bulunmamaktadır. Fakat ülkemizde operatörlerin sunabildiği anlık bant genişliği şu an 100 Mbps ile sınırlıdır. Bu sebepten ötürü fiber internetin tüm özelliği kullanılamamaktadır.

Fiber internet çalışma mantığı

Fiber interneti bakır kablolardan ayıran en büyük özellik ise alınan veriyi elektrik yerine ışık enerjisi halinde iletmesidir. Fiber optik kablolar oldukça küçük cam fiberlerden oluşmaktadır, elektriksel verinin bakır kabloda hareket ettiği veriyi taşır fakat bu veriyi ışık formunda iletir. Diğer kablolar gibi tek veriyi taşımaz, fiber optik kablo birden fazla veriyi aynı zaman içinde taşıyabilir. Bu özelliğinden ötürü “Fiber Optik Trunk” kabloları ismi verilmiştir.

Fiber İnternet Neden Hızlı?

Fiber optik kabloların bir araya gelmesi ile fiber optik trunk kabloları insan saçı kalınlığında olan yüksek boyutlu verileri ışık hızıyla taşır. Kullanılan kablolar verilerin daha hızlı iletilmesini gerçekleştirir. Fakat tek başına kablolar yeterli değildir, gerekli alt yapının da hazırlanması gerekir.  Dünyanın en yaygın ve en hızlı interneti fiber internet olarak kabul edilir.

Fiber internetin hızı operatörlerin sunduğu anlık bant genişliği hızına doğrudan bağlıdır. Farklı platformlarda indirme hızı limitleri işlemi uygulanır. Bir steam oyunu 10 gb ‘lik bir boyuta sahipse fiber internet bu oyunu 10 saniyede indirebilir. Fakat Steam serverlarının sunduğu anlık bant genişliği 50 mbps olarak bilinir, anlık bant genişliği sorunundan ötürü serverın bant genişliği hızı ile indirebilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...