Yerebatan Sarnıcı Tarihi ve Özellikleri

Bizans imparatoru Justinian tarafından 532 yılında inşa edilmiş olan aynı zamanda Yeraltı Bazilikası olarak da bilinen Yeraltı Sarnıcı, İstanbul da olan ve en iyi korunan sarnıclardan biridir. Bu sarnıc inşaa edilirken iddialara göre 7000’den fazla köle çalıştırılmıştır. Bugün sizlere Yerebatan Sarnıcı Tarihi ve Özellikleri konusunda bilgi vereceğiz.

Yerebatan Sarnıcı Tarihi ve Özellikleri

Bu sarnıç, Bizans Büyük Sarayı’na ve çevredeki yapılara Karadeniz Yakınlarındaki bir rezervuardan 20 km su kemeri vasıtasıyla 80.000 metre su kapasitesine hizmet vermek için tasarlanmıştır. Bu sarnıçta dikkat çeken şey sarnıcın kuzey batı köşesinde bulunan Medusa kafalarıdır. Turistik bir merkez olduğundan ötürü bu sarnıç, modern konserleri ve tarihi çatışı altındaki tiyatro oyunlarını ağırlamaktadır.

Yerebatan Sarnıcı Mimari Özellikleri

Uzunluğu 140 metre, genişliği 70 metre olan ve dikdörtgen biçimde bir alanı kapsayan dev bir yapıdır. 52 basamaklı taş merdivenle inilen bu sarnıcın içinde her biri 9 metre yüksekliğinde 336 sütun bulunmaktadır.

Birbirine 4.80 metre aralıklarla dikilen bu sütunlar her yerde 12 tane 12 sıra meydana getirirler. Suyun içerisinde olan bu sütunlar ziyaretçilerini sarnıca girer girmez büyülemektedir. Sarnıcın tavan ağırlığı da haç biçiminde tonozlar yuvarlak, kemerler vasıtasıyla da sütunlara aktarılmıştır.

Etkileyici sütunların üzeri oyma ve kabartma şeklinde Tavus Gözü, Sarkık Dal, Gözyaşı şekillerinin tekrarıyla süslenmiştir. Edinilen bilgilere göre şekillerin gözyaşına benzemesinin en büyük nedeni Büyük Bazilika’nın inşası esnasında hayatını kaybeden yüzlerce köleyi anlatmaktadır.

Medusa Başının Sırrı

Yerebatan Sarnıcının kuzey batı yönünde olan köşelerde sütunların altında bulunan ve kaide olarak bilinen iki Medusa Başı, adeta şaheser denilebilecek güzellikte olan Roma dönemi heykel sanatının ortaya konulmuş en güzel simgeleri arasında yer alır. Sarnıcı ziyaret eder yerli yabancı her turistin mutlaka ilgisini çeken bu yapının nereden alınıp buraya getirildiği hala bilinmemektedir.

Yerebatan Sarnıcına Nasıl Gidilir?

Yerebatan Sarnıcı, Ayasofya Müzesi yani şimdiki adıyla Ayasofya-i Kebir-i Camii yanında bulunmaktadır. Ulaşmak isteyen kişilerin Eminönünden tramvaya binerek Sarnıca gidebilirler. Sultan Ahmet durağında inmeniz gereken Sarnıç, Yerebatan Caddesinde yer almaktadır.

Eminönü’ne Anadolu Yakasından ulaşmak için vapurla gitmeniz daha hızlı olacaktır. Taksimden Eminönü’ne geçecek olanlar için ise otobüs tercihleri olabilir.

Yerebatan Sarnıcı Giriş Ücreti

Yerebatan Sarnıcı haftanın her günü ziyaretçi almaktadır.  Giriş ücretleri ise; T.C Vatandaşları için 10 TL, yabancı turistler için 20 TL, öğrenci, öğretmen ve emekli için 5 TL şeklinde belirlenmiştir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...