uçtan uca şifreleme nedir

Uçtan Uca Şifreleme Nedir? Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey

Özellikle Whatsapp uygulamasında kullanılmaya başladıktan sonra hepimizin hayatına giren uçtan uca şifreleme konusunu hep birlikte ele alacağız. Uçtan uca şifreleme nedir? Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki uçtan uca şifreleme yöntemi sayesinde pek çok özel bilgimiz korunmaktadır.

Uçtan uca şifreleme konusunda tamamen uzman olmak isteyen kişi, üst düzey matematik ve ağ bilgisine sahip olmalıdır. Biz bugün hepimizin anlayabileceği tarzda uçtan uca şifreleme nedir? Sorusuna yanıt arayacağız.

Popüler Tüm İletişim Uygulamalarında Kullanılan Uçtan Uca Şifreleme Nedir?

En kaba tabiri ile tanımlamak gerekirse mesajı yollayan taraf, yolladığı mesajın yalnızca gönderdiği adresler tarafından okunmasını sağlar. Uçtan uca şifreleme ne? Sorusunun en güzel yanıtı da budur.

Konu güvenlik olduğu zaman hemen hepimiz ortada dolaşan haberlerden dolayı, kendi kişisel hayatımızın gizliliği konusunda endişe duymaktayız. Uçtan uca şifreleme ve benzeri yöntemler sayesinde bir nebze de olsa, güvenlik konusunda ki endişelerimizi dizginleyebiliyoruz.

Uçtan uca şifrelemenin yararları;

  • Gönderdiğimiz mesajlarda bulunan verilerin, bilgisayar korsanlarından korunmasını ve güvenli hale gelmesini sağlar.
  • Günümüz şartlarına uygun güvenlik önlemlerini bizlere sunar.
  • Şifrelenmiş mesajlar yalnızca karşı taraf ve erişim izni olan kişilerce görülür.

Bu ve benzeri yararları ile birlikte uçtan uca şifreleme artıları bizlere üst düzey güvenlik önlemleri sunmaktadır.

Özgürlük Hakları ve Kişisel Verilerin Korunması Açısından Oldukça Önemli

Uçtan uca şifrelenmiş sistem yolu ile iletilen veriler, günümüz demokrasilerine uygun bir biçimde korunmaktadırlar. Geçmiş zamanlara baktığımız zaman yani uçtan uca şifreleme nedir? Sorusu hakkında kimsenin bir fikri olmadığı zamanlarda, mesajlaşmalarımızın güvenliği yok denecek kadar azdı. Uçtan uca şifreleme sayesinde kişisel verilerimizi daha fazla koruyabiliyoruz.

uçtan uca şifreleme artıları

Kişisel verilerin neden bu kadar önemli olduğuna örnek vermek gerekirse Donald Trump’ın Amerikan Başkanı olarak seçildiği seçim, konunun ciddiyetinin kavranması adına muazzam bir örnektir. Amerika’da ki seçim tanıtımları sırasında (Donald Trump’ın başkan seçildiği) pek çok insanın karşısına, oldukça fazla sayıda ve de farklı özelliklere sahip reklam çıktı.

Uçtan uca şifreleme yararları olmadan iletişimin kurulduğu seçim döneminde, kişilerin karşısına çıkan reklamlar, onların kişisel bilgileri baz alınarak yine onlara gösterildi. Hal böyle olunca, Donald Trump’ın seçmen sayısı arttı. Kişisel verilerin korunmadığı ve istismar edildiği gerekçesi ile de İngiliz veri şirketine dava açıldı.

Yani kişilerin verileri ve bu verileri elinde tutan kişiler, an itibariyle dünyanın en güçlü kişileri. Amerikan Başkanlığı kadar önemli bir seçimde bile, kişisel veriler bu kadar önemli rol oynadıysa, ufak tefek kişisel meselelerde verilerin önemi daha da çarpıcı olacaktır.

 

Uçtan Uca Şifreleme Hakkında Daha Fazla Bilgi

Kısacası, uçtan uca şifreleme, verilerimizi, mesajlarımızı, videolarımızı korur. Fakat, uç nokta hack saldırıları sonrasında, uçtan uca şifrelemenin de bir önemi kalmaz. Uçtan uca şifreleme hakkında bilgi alırken bunu unutmamak gerekir.

Üst düzey internet saldırıları karşısında, uçtan uca şifrelenmiş verilerin, şifrelerinde çözümlenmesi durumu söz konusu olur.

Uçtan uca şifreleme ve benzeri yenilikler ile kişisel verilerimizin daha sıkı halde korunacağı bir gelecek hepimizin hakkı. Sonraki yazılarımızı takip ederek uçtan uca şifreleme ne? Ve benzeri konularda daha detaylı bilgi elde edebilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...