Tavuk Yemi Nasıl Yapılır

Tavuk Yemi Nasıl Yapılır?

Tavukyeminasılyapılır? Sorusuna geçmeden önce tavuk yeminin ne olduğunu öğrenmekte fayda var. Tavuk yemi tavuk türlerine göre değişebileceğini gibi tavukların enerji ihtiyaçlarını karşılamak için bulunmaktadır.

Tavuk Yemi Hangi Malzemelerden Yapılır?

Tavuk yeminin en yaygın bilinen malzemesi yoncadır. Tavuklar için son derece enerji verici olan tohumlar yonca ile harmanlanan soya, pamuk, mısır gibi tohumlar ile yapılmakta olan karışımdır. Özellikle %20 protein bulunan koksidiyoza karşın ilaçlanan başlangıç yemlerini yeni doğan civcivlerin tüketmesi çok daha önem arz eder. Otlama tekniği ile enerji değeri yükselen tavukların ise besleyici madde sahibi olabilmeleri için birbirinden farklı besin maddeleri vardır.

Tavuk Yemi Türüne Göre Çeşitleri Nelerdir?

Tavukları kışın soğuk günlerinde daha fazla sıcak tutabilmek amacıyla tercih edilen tam buğday ve mısırdan yapılır. Örneğin bu ürünü oranladığımızda %3peletli, %3kalsiyum şeklinde bir beslenme programına sahip tavuklar yumurta çoğalması için beslenen tavuklar şeklinde adlandırılır. %20’ye kadar protein ağırlıklı beslenmekte olan tavuklar için ise beyaz et için beslenmekte olan tavuklar diyebiliriz.

Tavuk yemi nasıl yapılır?  türüne göre belirlediğiniz bir tavuk türü için uygun olan malzemelerin karıştırılarak ortaya besin değeri yüksek bir ürün çıkarabilme durumu ile gerçekleştirilir.

Tavuk yemlerinin malzemelerini örnek olarak şu şekilde sıralayabiliriz;

Örnek Tavuk Yemi Malzemeleri

  • Mısır %20

  • Tuz %3

  • Fulfet (yağlı soya) %7,5

  • Ayçiçeği %20

  • Mermer tozu %2

  • Soya tohumu küspesi %7,5

  • Kırık Buğday %40

Tavuk yemi nasıl yapılır? Sorusuna cevap verecek olursak Malzemeler iyice karıştırılması. Tavuğun beslenirken farklı besinler almasını sağlamak amacıyla besin kapta iyice yayılmalı.

Besleyici kullanılıyor ise, üstteki deliğe yemi dökün ve besleme yerine akmasına müsaade edilmelidir. Bir çiftlikte bir yemlik satın alınmalı veya imkânı müsait olan bireyler bunu kendileri yapmalıdır.

Tavuk yemi 6 ay gibi bir süre boyunca kuru ve serin bir yerde muhafaza edilmelidir. Ahırlar veya garajlar, tavuk yemi depolamak için ideal yerlerdir. Tavuk yemi tavuğa verilmeden önce kontrol edilmelidir. Daha detaylı bilgi için https://www.hizliresim.com/blog/ sitesinden bilgi alabilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...