sözleşme nasıl yapılır

Sözleşme Nasıl Yapılır?

Sözleşme Nasıl Yapılır? Sözleşme iki ya da daha fazla kişi arasında yapılır. Tarafların belirli bir konuda anlaştığını gösteren hukuki belgelerdir. Sözlü ya da yazılı sözleşmeler yapılabilir. Ancak olası durumlarda sözleşmenin ispatının gerçekleştirebilmek için yazılı sözleşme yapılması gerekmektedir. Sözleşme anlaşma yapan kişiler arasında yasal yükümlülük oluşmasını sağlar. Yasalar tarafından tanınır ve sözleşmenin bozulması durumunda yasal sorumluluklar ortaya çıkmaktadır. Sözleşmenin yapılabilmesi için sözleşmenin yapılacağı taraflardan birinin karşı tarafa teklif sunması ve karşı tarafın bu teklifi kabul etmesi gerekir. Yapılan sözleşme her iki tarafında çıkarlarını korumalıdır. İmzalanan sözleşmelerin geçerli olabilmesi için iki tarafında rızasının olması gerekmektedir. Tarafların zorla ya da hile yoluyla sözleşmeyi imzaladıkları belirlenirse sözleşme geçersiz olarak kabul edilir. Tarafların yükümlülüklerine göre sözleşmeleri üçe ayırabiliriz. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Tek taraflı sözleşme: Bu sözleşmede yalnızca bir tarafın borç yükümlülüğü vardır. Sözleşme taraflarından yalnızca bir tanesi borç yükümlülüğüne sahiptir.
  • Tam iki taraflı sözleşme: Sözleşme taraflarının tamamının borç yükümlülüğüne sahip olduğu sözleşme türüdür. Karşılıklı borç yükümlülüğü vardır ve her taraf için bu yükümlülük her daim geçerlidir.
  • Eksik iki taraflı sözleşme: Asıl borcun yalnızca taraflardan birine ait olduğu sözleşmelerdir. Taraflardan diğeri yalnızca belirli durumlarda borç altına girer.

Sözleşme türleri borç yükümlülüğüne göre kabaca bu şekilde özetlenebilir.

Sözleşme Kuralları Nelerdir?

Sözleşmeler yasal geçerliliği olan belgelerdir. Onlarca farklı çeşit sözleşme vardır. Örneğin kira sözleşmesi ve iş sözleşmesi bunlar arasında yer alır. Bu nedenle sözleşmeler hazırlanırken kesin kurallar yoktur. Ancak bir sözleşmenin geçerli olabilmesi için dikkat edilmesi gereken unsurlar bulunur. Sözleşme hazırlanırken dikkat edilmesi gereken unsurları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Sözleşmenin başlığı yazılmalıdır. Başlık sözleşmenin türünü gösterir.
  • Sözleşmenin yapıldığı tarihlerin belirtilmesi gerekmektedir.
  • Tarafların isimleri ve ticari bir sözleşme yapılıyorsa tarafların unvanları sözleşmeye yazılmalıdır.
  • Sözleşmenin konusu açıklanmalıdır.
  • Tarafların sahip olduğu haklar ve sorumluluklar belirtilmelidir.
  • Tarafların sözleşme ihlali yapmaları durumunda yerine getirilecek cezai şartlar belirlenmelidir.
  • Taraflar tarafından yerine getirilecek olan sözleşme şartlarına karşılık verilen teminatlar sözleşmede belirtilmelidir.
  • Sözleşme nüshası sözleşmeyi imzalayan taraf sayısınca olmalıdır. Kaç nüshanın bulunduğu sözleşme içeriğinde belirtilmelidir.

 

Sözleşme Nasıl Yapılır? Makalesinin sonuna geldik Havuz İzolasyonu Nasıl Yapılır? Makalemiz dikkatinizi çekebilir okumak isterseniz buraya bırakıyoruz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...