Sahte para nasıl anlaşılır

Sahte Para Nasıl Anlaşılır?

Teknolojinin gelişmesi ile artık birçok insan sahte para ile gerçek para arasındaki farkı ayrıt edemez hale geldi. Bu nedenle de sahte para ile dolandırıcılık daha fazla arttı. Bu makalemizde ise sahte para nasıl anlaşılır ve sahte para nasıl ayrıt edilir bunun hakkında çeşitli tüyolar vereceğiz.

Bir paranın sahte veya gerçek olduğunu anlamamızın birden fazla yolu vardır. Sahte paralar profesyonelce tasarlanmış olsa dahi gerçek paranın bazı temel özelliklerine sahip olamıyorlar. Bu temel özellikler ile bir paranın sahte olduğunu kolay bir şekilde anlayabilirsiniz. Makale içerisinde bahsedeceğimiz sahte para anlama yollarını şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Emniyet Şeridi
  • Gizli Atatürk Görseli
  • Kâğıdın Kalitesi
  • Kabartma Baskı
  • Mikro Yazı

Sahte Para Anlama Yöntemleri

Sahte para ile gerçek para arasındaki farkı anlamanız için gerçek paraya özgü olan bazı detayları bilmeniz gerekir. Küçük detaylar ile sahte parayı kolayca ayrıt edebilirsiniz.

Emniyet Şeridi

Sahte olmayan bir para üzerine, paranın banknot değeri ve TL harflerinin bulunduğu bir şerit gizlenir. Bu şerit ile sahte para ile gerçek parayı ayrıt edebilirsiniz. Şeridi görmek için parayı ışığa tutmanız yeterli olacaktır.

Gizli Atatürk Görseli

Aynı şekilde parayı ışığa tuttuğunuzda, paranın sol kısmında bir Atatürk görseli ortaya çıkar.

Kâğıdın Kalitesi

Gerçek paralar, kendilerine özel kağıtlardan üretilirler. Bunu anlamak için gerçek ve sahte parayı elinizle tutmanız yeterli olacaktır. Aradaki farkı kolayca anlayacaksınız.

Kabartma Baskı

Paraların ön kısmında bulunan “Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası” yazısının hemen üstünde hafif bir kabartma bulunur. Bu kabartma aynı şekilde Atatürk görselinin üstüne de bulunur. Ancak bu kabartmalar para kullanıldıkça etkisini kaybedebilir.

Mikro Yazı

Gerçek paraların ön yüzeyinde bulunan ay-yıldız simgesi ve aşağıya doğru devam eden simgeler mikro yazı ile yazılır. Mikro yazı, normale göre daha parlak ve canlıdır. Sahte paralarda ise bu simgeler mikro yazı ile yazılmaz. Bu sayede sahte parayı ayrıt etmeniz daha kolay hale gelir.

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...