pi sayısı tarihi

Pi Sayısı Tarihi

Yaklaşık 4000 yıldır bilinen ve sonsuz ondalığa sahip olan Pi Sayısı (π) hakkında tarihi bilgileri sizlere vermek istiyoruz. Pi sayısı tarihi gelişimine bakılacak olursa, sayı yaklaşık olarak 4000 yıldır hesaplanmaya çalışılıyor. Ancak, bu 4000 yılık hesaplama bile, Pi sayısının tam değerini ifade etmiyor.

İlk olarak tabletlerde yaklaşık olarak 3 sayısı olarak yerini alan Pi sayısı, daha sonra 3,125 olarak tabletlerde yerini almıştır. Pi, dairenin çevresinin, dairenin çapına oranıdır. Pi sayısı tarihi incelendiği zaman, 3’ten sonra yerini alan sayıların ondalık kısmının değiştiği görülmektedir.

Pi’nin ilk basamakları şu an için; 3,14159… şeklinde devam etmektedir.

Pi Sayısı Nedir?

Pi hakkında daha detaylı bilgi vermeden önce, aslında cevaplamış olsak da bu soruyu bir kez daha ele almak istiyoruz. Pi sayısı nedir? Dairenin kendi çevresinin, dairenin kendi çapına olan oranına, pi sayısı denilir.

Pi sayısı, matematikte bir sabit olarak kabul edilmekte ve sembolü “π” şeklinde gösterilmektedir. Bu sembol, Pi’nin Yunancasında bulunan ilk harftir. Pi’nin Yunancası ise περίμετρον kelimesidir.

İrrasyonel sayılar arasından belki de en önemlisi olan Pi, bugüne gelene kadar pek çok bilimsel çalışmada insanlığa yardımcı olmuştur.

Pi sayısının tam hesaplamasını yapmak neredeyse imkansızdır. Sene 2021 olmasına ve pek çok matematikçi ve bilgisayar programcısı bunun üzerinde çalışmasına rağmen, henüz tam değeri bilinmemektedir.

Google’da çalışan Emma Haruka Iwao isimli kişi, Pi sayısının ilk 31,4 trilyon basamağını 2019 yılında hesaplayarak adını tarihe yazdırmayı başarmıştır.

Pi Sayısı Tarihi Hakkında Güncellenmiş Bilgiler

Ünlü matematikçilerin pek çoğu Pi sayısı ile haşır neşir olmuştur. Günümüzde ise Pi sayısının belirli bir kısmını ezberleyerek Guinness rekorlar kitabına girmeniz mümkündür. Belirli bir sayısı demişken, son rekor 70.000 basamak ezberlenerek kırılmıştı. Yani rekoru kırmak için yapmanız gereken tek şey 70.001 basamağı ezberlemek!

Pi sayısı tarihi hakkında ilk bilgilere bakılacak olursa, Archimedes tarafından hesaplanıp, kullanıma başlandığı açıkça görülecektir. Büyük bir bilim insanı olan Archimedes Pi sayısının günümüz değerine çok yakın olan iki değer bulmuştur. Bu değerlerin biri 3,142, diğeri ise 3,1408’dir.

Bilim insanı olan Archimedes zamanında Öklid’den ders aldığı (İskenderiye’de) bilinmektedir. Öklid’in de Eski Mısır ve Babil etrafından oldukça uzun zaman geçirmiş olduğu bir matematikçi olduğu bilinir. Bu gerçeklere bakıldığı zaman, Pi sayısının bu yörelerde de kullanıldığı görülebilir.

Geleceğe Işık Tutacak Bilimsel Çalışmalar İçin Pi Sayısı Önemi Nedir?

Pi sayısının ondalıktan sonra tekrar eden kısmını tam olarak bulabilirsek, bilimde çığır açacak noktalarda üretim yapabiliriz. Pi sayısı önemi ve tarihine bakıldığı zaman, herhangi bir dairenin çapının, dairenin çevresine oranının tamamen aynı olduğu görülmektedir.

Yani, ufak bir madeni para ile dünyanın en büyük dairesinin çevresini, çapına oranladığınız zaman ortaya aynı sonuç çıkmaktadır. Bu sebeple, Pi sayısı tam olarak bilinebilirse tamamen birbirine uyumlu parçalar üretilebilir. Pi sayısı önemi de tam olarak buradan gelir.

Yapay zekanın yardımı ile ilerleyen yıllarda Pi’nin tam değerinin hesaplanması, en çok nano teknoloji ve nano cerrahi alanında işe yarayacak gibi gözüküyor. Matematik açısından sihirli olan bu sayı, ileride insan oğlu için çok önemli buluşların kapısını aralayabilir.

 

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...