pazar araştırması nasıl yapılır

Pazar Araştırması Nasıl Yapılır?

Pazar Araştırması Nasıl Yapılır? Şirketler ya da küçük işletmeler… Hangisi olduğu fark etmeksizin ürettiği ürünü ya da sunacağı hizmeti satmak için her biri öncelikle pazar araştırması yapmak zorundadır. Kazanç sağlamanın tek yolu olan müşterileri kazanmak için pazar araştırması yapılarak müşterilerin tüketim alışkanlıkları yakından incelenmeli ve buna uygun şekilde planlama yapılması gerekmektedir. Bu işlem için hizmet veren pek çok firma bulunur. Bu firmalar satış yapacağınız ya da hizmet sunacağınız sektörde olan rakiplerinizi ve potansiyel müşterilerinizi inceler. Sizin için gerekli istatistikleri sağlar ve buna uygun şekilde planlama yapmanıza olanak tanır. Ancak işinizi yeni kurduysanız ya da küçük işletme sahibiyseniz pazar araştırması için firmalara ekstra para vermek sizi zorlayabilir. Bu nedenle pazar araştırmasını kendiniz yapmanız hem maddi açıdan sizi zorlamaz hem de içinde bulunduğunuz piyasayı daha yakından tanımanıza olanak sağlar. Bu yazımızda sizlere pazar araştırması nasıl yapılır detaylı şekilde açıkladık.

Nasıl Pazar Araştırması Yapılabilir?

Pazar araştırması yaparken çeşitli soruların yanıtlarını bulmanız önemlidir. Alanınız olan sektörün ihtiyaçlarını iyi bilmeniz gerekir. Müşterilerinizin sizden beklentileri ya da tüketim alışkanlıkları nelerdir? Ürününüzü ya da hizmetinizi satın alırken nelere dikkat ediyorlar? Bu gibi soruların cevaplarını doğru bulmanız gerekiyor. Bunun için çeşitli yollar bulunuyor. Özellikle bazı siteler sizlere çeşitli veriler sunarak pazar araştırması yapmanız olanak sağlıyorlar. Pazar araştırması yaparken kullanabileceğiniz siteler şunlardır:

  • Getsitecontrol: Bu site ürününüzü ya da hizmetinizi tanıttığınız web sitenize giriş yapan ziyaretçilerinizi, yani potansiyel müşterilerinizi, yakından tanımanıza olanak sağlar. Ziyaretçi sıklığı, ziyaretçilerin size hangi kaynaklardan yöneldiği gibi soruların yanıtlarını alabilirsiniz. Ek olarak müşterilerinize soru sormanıza da olanak tanır.
  • Google Insight Databoard: İçinde bulunduğunuz ya da giriş yapmayı planladığınız sektörle alakalı ayrıntılı verilere ulaşabilirsiniz. Türkçe olarak hizmet vermese de translate kullanarak bilgi edinebilirsiniz.
  • SurveyMonkey: Hem ücretsiz hem de Premium hizmet sunmaktadır. Sektör hakkında detaylı bilgi sunmasının yanı sıra, müşterilerinizin tüketim alışkanlıkları hakkında da ayrıntılı bilgi sunar.
  • Google Docs – Forms: Pek çok kişi tarafından anket amaçlı kullanılan bir uygulama. Ama pek çok işletme ya da firma müşterilerini daha yakından tanımak için bu uygulama sayesinde müşterilerine sorular yönetiyor ve çeşitli veriler elde ediyor. Bu siteyi kullanarak müşterilerinize çeşitli sorular yöneltebilir ve kendi verilerinizi oluşturabilirsiniz.

 

Pazar Araştırması Nasıl Yapılır? Makalemizin sonuna geldik dilerseniz Hurdacılık Nasıl Yapılır? Makalemiz ile devam etmek isterseniz buraya bırakıyoruz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...