NASA’nın Uzay Aracı 22.5 Milyar Kilometre Öteden Veri Paylaştı

Teknolojinin her geçen gün gelişmesiyle birlikte bilinmeyen onlarca konu hakkında yeni şeyler öğrenmeye devam ediyoruz. Nasa’nın uzay aracı 22.5 milyar kilometre ödeten veri paylaştı.Nasa tarafından paylaşılan bu veriler kısa süre içerisinde hem bilim dünyasında hem de uzay meraklıları arasında heyecan yarattı.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi yani Nasa, Voyager-1 isimli uzay aracını uzayda bilinmeyenler hakkında bilgi toplayabilmesi için uzaya göndermişti. Nasa geçtiğimiz günlerde Voyager-1 uzay aracının toplamış olduğu bilgileri 22.5 milyar kilometre ötedeki Dünya’ya yani bizlerle paylaştı. Nasa’nın göndermiş olduğu veri de yıldızlararası gazın uğultusunun yer aldığı paylaşıldı.

Uzaya Gönderilen Voyage-1 Aracından Veri Gönderildi

Nasa, uzay hakkında yaptığı araştırmalar ve açıklamalarla her zaman bilim dünyasına damga vurmaktadır. Geçtiğimiz günlerde paylaşılan bir ver ise bilim dünyasını oldukça heyecanlandırdı. Yapılan açıklamaya göre uzaya gönderilen Voyage-1 uzay aracı, uzaydaki yıldızlararası gazın uğultusunu paylaştı. Voyage-1 tarafından paylaşılan veri de yer alan ses monoton ve çok zayıf olarak tanımlandı. Bu ses Voyage-1 tarafından dar frekans bant genişliğinde Dünya’ya gönderildi.

Amerika’nın en iyi üniversiteleri arasında yer alan Cornell Üniversitesi’ndeki bilim insanları, Voyage-1 tarafından Dünya’ya gönderilen bu sesi yıldızlararası ortamın gazlarından meydana gelen uğultu olduğunu ifade etti. Voyage-1 aracı 44 yıl öncesinde güneş sisteminin gaz devlerini incelemek amacıyla uzaya fırlatılmıştı. Voyage-1 tarafında Dünya’ya gönderilen bu uğultunun keşfi, gökbilimcilerin Güneş’in güneş kenarlarıyla nasıl etkileşime girdiği hakkında daha iyi anlamasına destek oluyor.

Voyage-1 Türkçe Mesaja Da Yer Veriyor

Uzaya gönderilen Voyage-1 uzay aracı, Türkçe mesaja da ev sahipli yapmaktadır. Voyage-1 ve 2 araçlarında Türkçe olarak kaydedildiği bilinen ‘Sayın Türkçe bilen arkadaşlarımız, sabah şerifleriniz hayır olsun’ mesajının yıllar sonra gizemi ortaya çıktı.

Voyage-1 ve 2 uzay araçlarında yer alan bu mesajı yıllar öncesinde Prof. Dr. PetenIanKuniholm’un kaydettiği öğrenildi. Yıllardır büyük bir soru işareti olan Türkçe mesajın en sonunda hikayesi ortaya çıktı. Uzay araçlarında yer alan Türkçe mesajın nasıl kaydedildiğini Prof. Dr. Peter IanKuniholm şu şekilde açıklıyor:

‘1960’larda Robert Kolej’de İngilizce öğretmenliği yapıyordum. Behçet Kemal Çağlar da o sıralarda kolejde edebiyat öğretmeniydi. Behçet Kemal Çağlar’ın beni her sabah selamlama biçimiyle Türkçe bir kayıt yaptım.’

Hikayesi oldukça ilginç olan uzay aracındaki Türkçe mesajında sırrı nihayet ortaya çıkmış oldu.

Nasa tarafından yıllardır uzayda yapılan araştırmalar tüm hızıyla devam etmektedir. Voyage-1 ve 2 uzay araçları uzayda araştırmalarına devam etmekte ve Dünya’ya farklı veriler göndermeye devam etmektedir. Gelecek günlerde Nasa tarafından farklı veriler paylaşılıp paylaşılmayacağı soru işaretleri arasında yer almaktadır. Voyaga-1 aracından gelen garip ses uzay hakkında bilim dünyasını ne kadar heyecanlandırsa da sesin neden oluştuğu yapılan açıklamalarla böylelikle ortaya çıktı.

 

1 thought on “NASA’nın Uzay Aracı 22.5 Milyar Kilometre Öteden Veri Paylaştı”

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...