izmir tulum peyniri nasıl yapılır_

İzmir Tulum Peyniri Nasıl Yapılır?

İzmir Tulum Peyniri Nasıl Yapılır? Peynir sofralarımızın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Sabah kahvaltılarında, ara öğünde ya da meze sofralarında… Pek çok sofranın olmazsa olmazı niteliğinde. Ülkemiz peynir üretimi ve peynir çeşitleri açısından oldukça zengin. Onlarca farklı çeşitte peynir bulunuyor. Bu peynirlerin özellikleri yöreden yöreye değişebiliyor. Her yörenin kendi özgü peyniri, her peynirinde kendine özgü tadı bulunuyor. Tulum peyniri ülkemize özgü bu peynir çeşitleri arasında yer alıyor. Ülkemizde de farklı illere özgü tulum peyniri çeşitleri bulunuyor. İzmir tulum peyniri bu peynir çeşitleri arasında en popüler olanlarından bir tanesi. Üretimi genellikle küçük işletmeler ya da köy yerlerinde bulunan bireylere ait mandıralarda gerçekleştirilir. Bu nedenle yöresel ve gerçek İzmir tulum peynirini marketlerde bulabilmek bir hayli zordur. Yapılışı özel olan bu peynirin vücuda sağladığı faydalarda çok fazla. Sizler için izmir tulum peyniri nasıl yapılır tüm aşamalarıyla detaylıca anlattık.

İzmir Tulum Peyniri Nasıl Üretilir?

İzmir tulum peynirinin üretilme aşamaları özel ve zahmetlidir. Genel olarak randımanı yüksek olan koyun sütü kullanılır. Koyun sütünün yeterli olmadığı durumlarda keçi ya da inek sütü paçal yapılarak üretilir. İzmir tulum peyniri üretimi şu şekildedir:

  • Üretimde kullanılacak olan süt tülbent yardımıyla süzülür.
  • Süzülen süt 28-35 dereceye kadar ısıtılır. Bu aralık mayalanma sıcaklığıdır.
  • Mayalanan süt 45-75 dakika arasında pıhtılaşma işlemine tabii tutulur.
  • Pıhtılaşma işleminin ardından pıhtıların kırılması gerekir. Bunun için sopalar kullanılır ve pıhtılar nohut büyüklüğünde olana kadar kırılır.
  • Bu işlemin ardından pıhtı 15 dakika kadar dinlendirilir.
  • Dinlendirme süresi tamamlandıktan sonra 40-50 derece arasında sıcaklığa sahip olan sıcak su pıhtının üzerine ilave edilir.
  • Pıhtı sudan arındırılır. Bunun için cendere bezi kullanılır. Cendere bezinde pıhtı sudan iki farklı metotla ayırılır. İlk metotta pıhtının üzerine ağırlık konulur ve sudan arındırılması sağlanır. Diğer metotta cendere bez asılır ve sarkıtılarak suyun arındırılması sağlanır. Bu yöntem genellikle Tire ve Ödemiş gibi bölgelerde kullanılır. İkinci metot kullanılarak üretilen peynir daha sert bir yapıya sahip olur.
  • Süzme işleminden sonra elde edilen peynir tulum içine konulur. Peynirin konulduğu tulum genellikle keçi tulumudur.

 

İzmir Tulum Peyniri Nasıl Yapılır? Makalemizin sonuna geldik, Sporcu Pilavı Nasıl Yapılır? Makalemiz ile sağlıklı beslenme konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...