İyi ki Yapmışım

İyi ki Yapmışım |Bir Metin Akpınar Belgeseli

Zeki ve Metin ikilisini yaşı 20’nin üzerinde olup da hatırlamayan yoktur. Netflix’te yayımlanan “İyi ki Yapmışım” ikilinin yaşayan ismi olan Metin Akpınar’ın hayatını konu alıyor. Geçmiş dönem kabareleri ve geçmiş döneme imza vuran tiplemeler belgesele içinde güzelce konu ediliyor. İyi ki Yapmışım toplam da 1 saat 54 dakikalık bir süreye sahip.

1 saat 54 dakikalık sürenin ne kadar hızlı geçtiğini görünce, şaşkınlığınızı gizleyemeyebilirsiniz. Usta oyuncunun karakterlerine can verirken nelere dikkat ettiği, geçmiş dönemin tiyatrosunun ne kadar kaliteli olduğunu, belgeseli izleyerek öğrenebilirsiniz. İyi ki Yapmışım son dönemlerde izleyebileceğiniz en güzel ve kaliteli yapımların başında olacak.

Metin Akpınar’ın Çocukluğu ve Gençlik Çağları

Belgesel, Metin Akpınar’ın çocukluğunun geçtiği mahalleden, birkaç ailenin toplu biçimde oturduğu “Çingene Köşkü” isimli yerden bahsederek başlıyor. Ardından, usta oyuncunun yetiştiği sosyo kültürel çevre ve çocukluk arkadaşlarının onun hakkında ki yorumlarıyla devam ediyor.

İyi ki Yapmışım adlı belgeselin bu kısmında, usta oyuncunun yeteneğinin doğuştan geldiği anlaşılıyor. Ardından Metin Akpınar’ın gençlik çağlarında etkilendiği olaylar ve babası ile olan ilişkisi de belgeselde konu ediliyor.

Belgeselin en çok etkileyen kısmı ise 1. ağızdan da bu bilgileri dinlemek oluyor. Genellikle bu tarz usta sanatçılarımız, yaşarken değil de, öldükleri zaman belgeselleri ve benzeri projeleri insanların beğenisine sunulurdu. İyi ki Yapmışım da ise durum böyle değil. Sanatçımıza hakkettiği değeri, bir nebze de olsa, o hayattayken verildiğini görmek oldukça mutluluk verici.

Metin Akpınar’ın Tiyatro ile Tanışması ve Yetişkinlik Dönemi

Metin Akpınar liseye giderken babasının mesleği nedeniyle kimyaya ve ilaçlara meraklı bir gençtir. Babası eczacı olduğu için, oğlunun ileride doktor olmasını istemektedir. Her ne kadar babası onun doktor olmasını istese bile, onun içinde bulunan tiyatro ve sanat aşkını görmüş olacak ki, onu tiyatroya kendi elleriyle götürmüştür.

İyi ki Yapmışım da Metin Akpınar’ın sanat hayatına giriş yılları, yaşadığı zorluklar, Zeki Alasya ile tanışması ve ortaklık kurmaları da konu ediliyor.

Yapımdan çıkarılabilecek oldukça fazla ders var. Örneğin; geçmiş yıllarda da, tıpkı bugün olduğu gibi, geçmişimizden ders çıkarmadığımızı ve hep aynı hataları yaptığımızı düşünürmüşüz. Zeki Alasya ve Metin Akpınar’ın ustaca yazıp, yine ustaca yönettikleri oyunlardan bunlar anlaşılabiliyor.

İyi ki Yapmışım ile Geçmişe Yolculuk

Belgesel içerisinde yer alan videolar, görseller ve tiyatro kesitleriyle birlikte adeta izleyen kişiye zamanda yolculuk yaptırıyor. Yakın geçmişte kaybettiğimiz büyük değerimiz Zeki Alasya’yı da, belgeselin içerisinde sık sık görüyoruz.

İyi ki Yapmışım izleyecek olanlarınıza şimdiden söylemek gerekirse; belgeseli izlerken zaman zaman duygulanmanız ve kendinizi biraz buruk hissetmeniz mümkün.

Belgesel içerisinde, hepimizin çok yakinen tanıdığı ünlü oyuncular ve ünlü yazarlarda yer almaktadır. Oyuncu ve yazarların çoğunun ortak noktası ise Metin Akpınar’ın öğrencisi olmasıdır.

İyi ki Yapmışım izledikten sonra, iyi ki izlemişim diyeceğiniz bir yapım. Geçmiş zamanlarda yaşanan darbe, ihtilal ve benzeri sıkıntıların, sanat ile olan ilişkisini görmek ve çok daha fazlasını öğrenmek adına, muhakkak seyredilmesi gereken bir başyapıt.

Yazımızın sonuna geldik. Daha fazla içeriğimizi okumak isterseniz, buraya tıklayabilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...