İstiridye Mantarı Üretimi Maliyeti Ve Kazancı

Neden İstiridye Mantarı?

İstiridye mantarı, tat ve aroma bakımından diğer mantarlardan daha lezzetlidir. Ayrıca istiridye mantarı üretim sisteminde başarısızlık oranı düşüktür ve kontrolü bakımından daha kolaydır. Yatırım masrafları, diğer mantar türlerine göre daha düşüktür. İstiridye mantarı üretiminde, genellikle renksiz ya da siyah renkli üzerinde delikler açılmış torbalar kullanılır.

Kompost Nedir?

Kompost, mantarın oluşumu için katı besin maddelerinin bulunduğu ortamdır. Yani bunu toprak gibi düşünebilirsiniz. Nasıl ki bir bitki besinlerini topraktan alıyorsa, mantarlarda besinleri komposto adını verdiğimiz yapılardan alırlar. Bu kompost doğada bulunabildiği gibi insanlar tarafından da yapay bir şekilde de hazırlanabiliyor. Dünyadaki çoğunluk mantar üreticileri, kompostu kendileri üretirler ve böylece bolca mantar elde etmiş olurlar.

İstiridye mantarı kazancını etkileyen en önemli faktörler;

1- KOMPOST

Burada tabi en büyük maliyet görevi gören kompost oluyor. Üretici, kompostu kendi mi yapmalı yoksa hazır mı almalı?

İşten hiç anlamayan ilk defa bu işe girecek bir üretici, ‘Ben kompostu direk ben yapacağım’ diye işe girerse çok büyük bir ihtimal ile zarar eder. Üretici aslında kompostu kendi yapmalı fakat eğer bu işe kompost yaparak girecekse, mutlaka deneyimli ve bu işte profesyonel bir insandan destek alması gerekiyor. Bu desteği alsa dahi ilk 1 veya 2 defa kompost dönemini üreticinin hazır kompost alımına geçmesi daha iyi olur. Hatta bu dönem zarfında yavaş yavaş kendi kompostunu yapıp, deneme odalarında karşılıklı olarak hazır aldıkları kompost ve kendi yaptığı kompostu karşılaştırma yaparak geliştirilmesi öneriliyor ve daha emin adımlarla ilerlemesini sağlıyor.

2- SATIŞ/PAZARLAMA

Bu faktör, tek gelir kaynağımız çünkü birçok maliyet oluyor, tesisler kuruluyor, kompost alınıyor derken ama sadece mantardan para kazanılıyor. Dolayısıyla satış-pazarlama üreticinin kazancını en çok etkileyen faktör.

Tabi şimdi burada pazar deyince ne anlamalıyız. Size satış garantisi sağlıyor. Bu demek değil ki o firma gelip, sizin tesisinizde ürünlerinizi toplayıp, güzel bir şekilde paketleyip, ürününü perakende olarak kimseye satmıyor. Aslında sizin ürününüzü çevrenizdeki toptancılara, toptan fiyatından vermeyi garanti ediyor. Bu durum üretici için çok önemli ve rahatlatıcı bir etken çünkü üretici malı nereye satacağım? Diye düşünme kaygısı kalmıyor. Burada ikinci faktör ise üretici ürününü perakende olarak satarsa paketleyip anlaştığı mağazalara, manavlara veya son kullanıcılara ulaştırmayı başarır ise buradan daha çok farklı kazanç ortaya çıkıyor. Bu yüzden satış-pazarlama faktörü üretici için önemlidir.

3- İŞLETME BÜYÜKLÜĞÜ

İşletme büyüklüğü, üreticinin perakende satmaya enerjisi veya yeteneği olmadığı gibi durumlarda sürümden kazanmak diye de hitap ediliyor. Yani mantarı daha çok ürettiği için kazancını da artırması söz konusudur. Tabi bunun için oda sayısını arttırması yani yatırım maliyetini arttırması gerekir. Bu konuda üretici, hem yatırım maliyetini yükseltip yani oda sayısını arttırıp ve anlaşmalı kurumlara satabilirse kazançlar kat ve kat artmaya başlar.

4- ODA SAYISI

Eğer işçi çalıştıracaksanız, özellikle büyük işletmelerde oda sayısını da hesaba katmalısınız.

Bu İşi Nerelerde Yapabilirim?

Bu iş Türkiye’de ve Türkiye sınırları içerisinde her yerde yapılabilir. Uygun yalıtımlı, uygun çadır ve uygun tesislerle her yerde bu işi yapabilirsiniz. Tabi ki her bölgenin kendine has avantajları olduğu gibi dezavantajları da bulunmaktadır. Örneğin; Ege bölgesi ve Akdeniz bölgesi gibi sıcak iklimlerin olduğu yerlerde kışları ılıman geçtiği için üretimi bir adım daha avantajlı oluyor. Soğuk iklimlerde ise tam tersine yaz üretimi daha avantajlı oluyor.

İstiridye Mantarın Maliyeti ve Kazancı Nelerdir?

Bugün itibari ile istiridye mantarının kompostonun kilogram fiyatı 1 lira 10 kuruştur. Yani 50 m2 odaya koyacağımız kompostunun bedeli 5.500 TL’dir. Bide bu fiyata nakliyesini de eklersek 6.000 TL olarak karşımıza çıkıyor. Kompostu hazır değil de kendimiz yaptığımız zaman kilogram maliyeti 80 kuruş olarak karşımıza çıkıyor ve 10 ton kompostun bize maliyeti 8.000 TL’dir. Günümüz teknolojisinde ortama verimlilikler küçük farklılıklar olabiliyor.

İstiridye Mantarı Ne Kadar?

İstiridye mantarı satış rakamlarına gelirsek şu an piyasa fiyatı 10 veya 11 TL olarak değişmektedir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...