Hangi Aşıyı Olmalıyız?

Hangi Aşıyı Olmalıyız?

Corona virüsün etkisini azaltmak amacıyla üretilen aşılar bizleri daha sağlıklı günlere götürecek tıbbi araçlardır. Dünya üzerinde birçok aşı üretilmiştir. Rusya, Türkiye, Çin, Almanya ve daha birçok ülkede bu aşılar üretilmiştir. Ülkemizde ise güncel olarak Çin aşısı olan Sinovac ile Almanya aşısı olan Biontech sağlık merkezlerinde kullanılmaktadır. Türkiye aşısı olan Turkovac ise hala test aşamalarına olduğundan aktif olarak sadece gönüllülere vurulmaktadır. Peki sağlık merkezlerinde olan bu aşılardan hangi aşıyı olmalıyız?

BionTech – Sinovac Karşılaştırması

Biontech Almanya’da üretilen standart üretim metotlarının dışında üretilmiş bir aşıdır. Testler sonucunda Sinovac’a göre 10 kat daha fazla antikor ürettiği kanıtlanmıştır. Ancak Almanya’da üretilen aşı standartlardan daha farklı bir şekilde üretildiği için insanlar korku ile yaklaşmaktadır. Elbette bu virüsün Çin’den çıkıp dünyaya yayılması Sinovac aşısının güvenilirliğini azaltmaktadır. Ancak bu aşı şimdiye kadar üretilen standart aşı üretme metotları ile üretilmiştir. Bazı hekimler Almanya aşısını bazı hekimler ise Çin aşısını tavsiye etmektedir. Doktorlar Almanya aşısının biraz daha etkili olabileceğini öne sürüyor. Ayrıca alerjik reaksiyon gösteren kişilerde biraz daha etkili olduğunu söyleyen doktorlar da var.

Ancak corona virüse karşı Biontech aşısı Sinovac aşısına göre daha etkili olduğu ortadadır. Yine de seçim sizin kararınız olması gerekir. Çünkü sağlığınızı başkasına emanet etmek yeriniz sizin fikirlerinize emanet etmeniz daha doğru olacaktır. Virüsün çıktığı yerden üretilen aşıya güvenmek mi yoksa daha önceden denenmemiş metotlar ile üretilen aşıya mı güvenmek mantıklıdır bu sizin kararınız olması lazım. Ayrıca birden fazla çeşit aşıdan yararlanabilirsiniz. Birçok doktor 2 adet Çin aşısı 1 adet Almanya aşısı kullanarak sağlığını korumaya çalışmışlardır.

Çin aşısı olan Sinovac’ın bir dezavantajı vardır. Bu dezavantaj Avrupa ülkelerinde bu aşının geçerli olmamasıdır. Bu nedenle aşı isteyen ülkeler için geçerli bir kriter sağlamayacaktır. En azından kısa sürede böyle gözükmektedir. Bu nedenle Avrupa ülkelerine seyahat etmeyi planlayan kişiler Almanya aşısını olması tavsiye edilir.

Hangi aşıyı olmalıyız yazısının sonuna geldik. Sizlerde daha fazla blog yazıları için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Corona Virüs Salgını ile Yaşamak adlı yazımızı okumak için buraya bırakıyoruz.

 

Her Zaman I ♥ Google

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...