En Ufak Flash Bellek Üretildi !

Bilim insanları, insanların hayatını kolaylaştırmak için dünyanın en küçük bellek birimini oluşturacaklar. En küçük hale geldiğinde daha az güç tüketecek ve daha hızlı çalışması bekleniyor. Akıllı cihazların modasını alması beklenen bu gelişme ile tüketicilerin hayatını baya kolaylaştırması bekleniyor.

Dünya üzerinde birçok mühendis bu icat hakkında geniş çaplı testler yapmaya başladı. Hatta Bazı mühendisler Texas Üniversitesi’nde dünyanın en küçük belleğini test ettiler ve testler olumlu çıktı. Süreç içerisinde bu küçük cihazın yoğun bellek depolama özeliğinin önünü açacak öneml fizik dinamiği de testler esnasında çözüldü. Dünyanın en küçük belleği özelliğini taşıyan bu yenilik sayesinde, insanlar artık en büyük verilerini, daha hızlı ve daha geniş depolama birimine aktarabilecek. Enerji bakımından daha verimli olması bekleniyor.

Mühendisler En Küçük Flash Belleği Geliştirdi

Nature Nanotechnology dergisinde geçen ay yayınlanan araştırmada, iki yıl önce gerçekleştirilen yeni bir icadın üzerine inşa edildiği yazılmıştı. Araştırmacılar tarafından yapılan araştırmalarda dünyanın en incebellek cihazı iki sene önce geliştirilmişti. Texas Üniversitesi’nde ki mühendisler ise boyutu daha küçülterek, belleğin bir nanometreye kadar ufaltıldığını duyurdu. Mühendisler yoğun bellek depolama yeteneğini sıkıştırarak, fizik sorunlarına çözüm bulmayı sağladı. Boyutun daha da küçülmesi ufak belleğin çalışmasında hiçbir sorun yaratmadı. Mühendisler en küçük usb belleğinde kullanılan materyaller tamamen kusursuz yaparak, yüksek yoğunluklu belleğe depolama teknolojisinin de anahtarını açtılar.

Araştırmacılar yaptıkları çalışmalarda ana nanomateryal olarak MOS2 olarak tercih edilen mobilden disülfür kullanmışlar ve disülfürün yüzlerce atomsal materyalde sorunsuz çalışabileceğini tespit etmişlerdir.

Bu teknoloji ile, telefonlarda, tabletlerde hatta bilgisayarlarda bile en küçük depolama teknolojisi kullanılabilecek. Bilgisayar dünyasında da büyük yankı getirecek bu teknoloji, SSD Disklerin daha da ufalmasına ve daha ince, ufak laptopların çıkması olarak düşünülüyor. Bu sayede cihazların boyutu küçülecek, cihazlar daha az enerji sarf edecek ve kapasitesi yeterince artacak.

“Tek Bir Atomun Bellek İşlevini Kontrol Ettiği Seviyeye İndik”

Bilgisayar Mühendisliği Profesörü olan Deki Akinwande şu şekilde açıklamada bulundu: “Ölçeklendirme konusunda bilimsel kutsal kâse, tek bir atomun bellek işlevini kontrol ettiği seviyeye inmektir ve bizim de yeni çalışmada başardığımız şey bu oldu”  diye konuştu.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...