Elektronik Bankacılık Nedir? Avantajları Nelerdir?

Banka şubesine gitmeye gerek kalmadan hızlı bir şekilde işlem yapılabilecek bir sistemdir. Bu hizmet sayesinde çevrimiçi bankacılık işlemleri yürütülür. 7 gün ve 24 saat hizmet verebilen elektronik bankacılık, kullanıcıları için pek çok kolaylık sunuyor.

Elektronik Bankacılık Nedir?

Para transferleri, fatura ödemeleri, kredi kartı ödemeleri ve taksit ödemeleri gibi pek çok işlemi hızlı bir biçimde sunma imkanı tanıyan hizmettir. Bankacılık hizmetlerini elektronik bankacılık aracılığıyla çevrimiçi platformlara taşınmıştır. Mobil bankacılık hizmetleri, ATM hizmetleri ve VTM hizmetleri elektronik bankacılık türleri içerisinde yerini alır. Bu hizmetler sayesinde fiziksel olarak para transfer işlemleri çok azalmış durumdadır. Aynı zamanda da bu hizmetlerin üst düzey güvenlik hizmetleriyle desteklenmesi, tercih edilmesi üzerinde etkili olmuştur.

Elektronik Bankacılık ve Avantajları

Bu hizmetler müşterileri için zaman ve kolaylık dışında pek çok avantaj sunar. Bu avantajlar sayesinde de elektronik bankacılık her geçen gün daha da gelişiyor. Sunulan avantajlar arasında şunlar bulunur:

  • Hesaplarda bulunan bütün araçların doğru beyan edilmesi,
  • Krediler, mevduat hesapları ve cari hesapların beyannamelerinin sunulması,
  • Ulusal ve uluslararası para transfer işlemlerinin yapılması,
  • Para birimleri arasında dönüşümün sağlanması,
  • Fatura ödeme işlemlerinin gerçekleştirilmesi,
  • Gümrük hizmetleriyle ilgili ödemelerin yapılabilmesi,
  • Yürütülen tüm işlemlerde elektronik bankacılık tarafından verilen elektronik onay,
  • Tüm kredi katları ile banka kartlarının yönetilmesi,
  • Otomatik para çekme işlemleri,
  • QR kod işlemleri ile hızlı para çekme ve yatırma işlemleri sunulan avantajlar arasında yer alır.

Bu avantajları sunan elektronik bankacılık, her geçen gün daha güvenli, hızlı ve değişken bir yapıya kavuşuyor.

Elektronik Bankacılık ve Bilgi Güvenliği

Tüm bankacılık işlemlerinde olduğu gibi elektronik bankacılık işlemleri için de BDDK tarafından düzenleme yapılır. BDDK özellikle müşteri güvenliğinin ve bilgi güvenliğinin üzerinde duruyor. Özellikle elektronik bankacılık faaliyetleri içerisinde yer alan internet bankacılığı, telefon bankacılığı ve ATM cihazlarında üst düzey tedbirler alınıyor. Son dönemde gelişen alt yapı seçenekleri ile ortaya çıkan bulut hizmet modellerinde de büyük önlemler alınıyor. Bu konuda özellikle yerli ürünlerin ve hizmetlerin kullanılması konusunda teşvikler yapılıyor.  Bu sayede müşterilerin kişisel bilgileri, birikimleri ve hakları korunmuş oluyor.

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...