EGR İptali Nasıl Yapılır?

EGR İptali Nasıl Yapılır?

EGR iptali, araçlarının EGR valfinde sorun yaşayan kişilere uygulanabilen bir işlemdir. Türkçe açıklamasıyla “Egzoz Gazı Devridaimi” kelime grubu anlamına gelen EGR, egzoz gazlarının soğutulmasını sağlayan sistemin adıdır. Ünite, sistemin daha az zararlı gaz üretmesine neden olan nitrik oksit emisyonlarını azaltır. EGR valfi çok pahalı bir parçadır ve en iyisi kullanılmış bir valfle değiştirmek veya ondan kurtulmaktır. Ekonomik açıdan, tercih edilen yöntem, bir EGR arızası durumunda iptal etmektir. Araçtaki veya yazılım uygulamasındaki mekanik parazit nedeniyle EGR iptal edilir. Bu makalemizde EGR İptali Yapılırsa Ne Olur?, EGR İptali Motora Zararlı Mıdır?, EGR İptali Avantajları Nelerdir? gibi konulara değineceğiz.

 

EGR İptali Yapma

EGR iptal etme işlemlerine başvurmak istiyorsanız, karşınıza iki farklı iptal seçeneği çıkacaktır. Bu seçenekler şu şekilde sıralanabilir.

  • Mekanik İptali: Mekanik parazit, EGR valfinin arızalanmasına neden olur. Bu, EGR valfini koltuktan çıkaracaktır. Bu ameliyat uzmanlar tarafından önerilmemektedir. Motor EGR varmış gibi çalışmaya devam ederse bir süre sonra motora ciddi zararlar verebilir.
  • Yazılım İptali: Birçok araç bakım şirketi tarafından sağlanan bu prosedür, EGR valfini temizlemek için yazılım komutlarını kullanır. EGR sistemi aracın bilgisayarından kaldırılır ve motor çalışmaya devam eder. Bu yöntem uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. EGR’yi aracınızın bilgisayarından tamamen kaldırarak ciddi motor hasarlarını da önleyebilirsiniz.

Bu iki farklı yöntem ile EGR iptali işlemlerinizi başarılı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

EGR İptali Yapılırsa Ne Olur?

EGR valfi kaldırılırsa motora alınan taze hava miktarı artacaktır. EGR iptali sonucunda motor performansında artış gözlemlendi. EGR valfinin arızalanması motorun bloke olmasına neden olabileceğinden, iptal işlemi sonrasında motorda gevşeklik gözlemlenecektir.

 

EGR İptali Motora Zararlı Mıdır?

EGR İptali Motora Zararlı Mıdır? EGR iptali motora zarar vermez ancak mekanik iptal motorda hasara neden olabilir. Uzmanlar, EGR’yi iptal etmek için yazılım yöntemlerini kullanmanızı tavsiye ediyor. Mekanik iptal işleminde araç bilgisayarı EGR arızası göstermeye devam eder. Bir süre sonra aracın beyninde ciddi problemler oluşabilir. Yazılım iptal işlemi sırasında araç bilgisayarında tanımlanan EGR tamamen silinir. Bu yöntemi kullanarak araç EGR fonksiyonunu tanımayacaktır ve aracınızı sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz.

 

EGR İptali Avantajları Nelerdir?

EGR iptalinin avantajları aslında salınan hava ile alakalıdır. EGR yoluyla motordan çıkan zehirli gaz salınımı düşürülürken EGR iptali sonrasında araçtan çıkan zehirli gaz miktarı artacak ve hava kirliliğini olumsuz etkileyecektir. Aynı şekilde bilgisayarlarınızda da bu tarz sorunların ortaya çıkmamasını istiyorsanız “bilgisayar temizliği nasıl yapılır” adlı yazımızı kaçırmamanızı öneririz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...